Nyhed

Seks stjerner til Harrison-dokumentar

GAFFAs anmelder er begejstret for Martin Scorseses dokumentarfilm "Living In The Material World"

I går blev Martin Scorseses over tre timer lange George Harrison-dokumentarfilm "Living In The Material World" vist i en lang række biografer verden over. I aften klokken 19 bliver filmen så igen vist i Imperial i København, ligesom den kan ses i Gentofte Kino søndag den 13. november klokken 14 - her endda med oplæg ved Beatles-ekspert Per Wium. Og filmen kan stærkt anbefales, skriver GAFFAs anmelder Espen Strunk, der tildeler filmen de maksimale seks stjerner og blandt andet skriver:

"Få film har gjort et så varigt og uudsletteligt indtryk på Deres Udsendte som Martin Scorseses "Taxi Driver" fra 1976, og når mesterinstruktøren så kaster sig over en stort anlagt dokumentar om George Harrison - ja, så kan det næsten kun blive godt. Nu er musikdokumentaren som bekendt heller ikke nogen ny metier for Scorsese, som siden den inciterende indfangelse af The Bands afskedskoncert i "The Last Waltz" fra 1978 er blevet ved med at vende tilbage til musikken. Både med koncertfilm - "Shine a Light" med The Rolling Stones - og dokumentarer, herunder den monumentale Dylan-film "No Direction Home"."

Espen Strunk fortsætter:
 
"Nuvel, der er unægtelig langt fra Travis "talkin' to me?" Bickle, "Taxi Driver"s voldelige og psykopatiske hovedperson til George Harrison; "den stille Beatle" med det eminente slideguitarspil og den livslange fascination af indisk spiritualitet. Han har altid forekommet særdeles sympatisk, og det i en grad at undertegnede faktisk blev helt personligt berørt, da han døde af cancer. Det indtryk cementeres her, hvor vi over godt tre timer tages med gennem livshistorien. Fra opvæksten i Liverpool og opdagelsen af den seksstrengedes udtryksmuligheder over den kreative kulmination i de sidste år med The Beatles og de efterfølgende, lejlighedsvist glimrende soloalbum og engagementet i supergruppen The Travelling Wilburys sammen med makkere som Tom Petty, Roy Orbison og den mangeårige ven Bob Dylan."
 
Værdigt gravskrift

Efter en lang gennemgang af filmen konkluderer Espen Strunk, at George Harrisons eftermæle i den grad kan være tjent med filmen:
 
"Så meget desto mere trist er det da også at følge Harrison i de sidste år, hvor han bliver ramt af cancer, midlertidigt restituerer - blot for at blive overfaldet en tidlig morgen i sit hjem af en psykotisk indtrængende som tildeler ham otte knivstik – og endeligt sygner definitivt hen. Ringo må tørre en tåre væk bag de tonede briller, da han fortæller om sit sidste besøg ved dødslejet i Schweiz, hvor han fortalte at han var på vej til Boston, hvor hans datter var indlagt med en hjernesvulst. Og den døende ven, som end ikke kunne rejse sig fra sit leje spurgte: "skal jeg tage med?". For sådan var George. Sønnen Dhani er, naturligvis, berørt. Men også, og noget mindre naturligt, denne anmelder, ligesom jeg i øvrigt var det ved nyheden om Harrisons bortgang i 2001. For han var en af dem, der virkelig betød noget, og som man næsten følte at man kendte, selvom det selvfølgelig ikke var tilfældet i konkret forstand. Well, med denne historisk fremragende dokumentarfilm har han nu i det mindste fået et mere end værdigt gravskrift, som fra denne kant skal anbefales på det allerkraftigste."

Læs anmeldelsen i GAFFAs anmeldelsessektion.

Filmen bliver som nævnt vist igen i aften i Imperial i København og den 13. november klokken 14 i Gentofte Kino, og den udkommer på dvd og BluRay 22. november. 

ANNONCE