Nyhed

WOMEX starter i dag

Den årlige messe og festival for verdensmusik afholdes for tredje og sidste gang i København. De næste fem dage står den på et overflødighedshorn af 65 koncerter i DR Byen

Spændingen har været ulidelig. Det lyder som en kliché, men de to sidste år med WOMEX (World Music Expo) på dansk jord, har været en åndelig energiindsprøjtning og med årets program, er der udsigt til endnu en fest af dimensioner.

WOMEX er stedet, hvor musikkøbmænd, mediefolk, kunstnere og ildsjæle mødes. Den uden sammenligning vigtigste markedsplads, som dels er en imponerende messe i Forum, som kun er for delegerede, og så de tre dage med de såkaldte showcases, som er for alle. I realiteten en festival, hvor man går fra højdepunkt til højdepunkt indenfor DR Byens koncerthus, hvor scenerne er spredt ud over koncertsalen, adskillige studier og foyeren. Og med det topmoderne hus komplet med alskens rullende trapper og elevatorer går det hurtigt at komme frem og tilbage.

Vi har de sidste mange år set, at de orkestre og kunstnere, som for alvor har overbevist på WOMEX også har været at finde på det følgende års festivaler. Årsagen er simpelthen den, at rigtigt mange indsender velproducerede plader, men det er på scenen at testen finder sted. Og kan de overbevise der, er chancen for den mange kontrakter så absolut til stede.

Selve festivaldelen starter i aften, når showet Hungarian Heartbeats præsemterer et af de lande på Balkan, som synes at blive det næste store, efter at fokus har været på Rumænien, Serbien og så videre. Her vil fire forskellige orkestre levere et totalt grænseoverskridende show, hvor jeg især glæder mig til duoen på det specielle hammerklaver, cimbalom, og den dejlige sangerinde, Kátya Tompos i selskab med den orientalske gruppe, Söndörgö. Det bliver en start, der vil noget.

I morgen torsdag spredes festivalen ud på scenerne, og her er der en række højdepunkter, først og fremmest bluesmesteren fra Mali, Boubakar Traoré og flamencosangeren Duquende (billedet), som regnes som toppen indenfor den såkaldte cante jondo (dyb sang), altså der hvor stemmen dramatisk finder ind til det inderste og fremkalder den mest hjertebristende blues, mens guitaristen leverer det gnistrende akkompagnement. Dette er flamencoen i sin ypperste form, og Duquende regnes som den store arvtager for legenden Camarón de la Isla (1950-92). Det bliver helt vildt.

Tjek det omfangsrige program her: http://www.womex.com/realwomex/showcase_schedule.html

 

FAKTA: Tid, sted og billetpriser:

Showcase festivalen foregår på 5 scener i DR Byens koncerthus, Emil Holms Kanal 20, DR Byen, 0999 København C.

Billetpriser:

Åbningen (Hungarian Heartbeats – 3 orkestre præsenterer folkemusik fra Ungarn):

Onsdag den 26/10 kl. 20.00 i koncertsalen (Studie 1): kr. 270,- /studenter: kr. 170,-

Showcase festival (torsdag d. 27./10., fredag d. 28/10 & lørdag d. 29./10. – døre åbnes alle dage kl. 20): kr. 270,- pr. aften / studerende: kr. 170,-

Pris for alle tre dage (i alt 47 koncerter): kr. 620 / studerende: kr. 370,-

ANNONCE