Nyhed

Danmarks første retssag om sampling får dom

Djuma Soundsystem skal betale erstatning for deres sampling af Atilla Engin Group

Electronica-gruppen Djuma Soundsystem, bestående af Lars Bjarno Jensen, Frantz Vilmer Thomasen og Mikkas Skulstad, udsendte nummeret "Les Djinns" i 2003, hvor de benyttede sig af en guitarsample fra nummeret "Turkish Showbiz", der findes på Atilla Engin Groups album "Marmaris Love" fra 1985.

Københavns Byret har nu afsagt dom i den første danske retssag om krænkelse af ophavsret ved brug af sample.

"Les Djinns"

Nummeret "Les Djinns" var ikke umiddelbart kendt udenfor det københavnske klubmiljø, men efter at Trentemøller har gjort et remix af dette nummer til et internationalt hit, har der været penge involveret i sagen. Man betaler normalt en procentsats i så vid udstrækning, som samplet er blevet anvendt i nummeret.

Men Djuma Soundsystem havde ikke store forventninger til, at nummeret skulle blive kendt og mente ikke, det var nødvendigt, og i løbet af 2006 og 2007 spredtes "Les Djinns" over hele verden med omkring 50 udgivelser på forskellige labels samt downloads.

Kolde fødder

Frantz Vilmer Thomasen fra Djuma Soundsystem fik dog kolde fødder og kontaktede Atilla Engins og søgte i stedet tilladelse til at benytte 10 sekunder af "Turkish Showbiz" i sangen "Ramadan" på sit eget, kommende soloalbum.

Måneden efter kontaktede Thomasen atter Engin og skrev, at han havde brugt guitarsamplingen på sangen "Les Jiin" (bemærk stavemåden). Efter dette følte Engins sig snydt over ikke at blive krediteret for den første sang.

I 2009 bragte GAFFA en nyhed om denne sag, der dengang var under opsejling. Da udtalte DJ Disse, der dengang var med i Djuma Soundsystem, om samplingen af sangen til Politiken.dk:

"Vi ønskede, at det blev et hit, og hvis vi samplede James Brown eller The Beatles, skulle vi nok cleare rettighederne, men det her var noget tyrkisk jazz, som ingen kendte, og så tænkte vi, at det var nemmere ikke at spørge. Vi var dumme og naive og måske lidt for kreative."

I samme GAFFA-nyhed fra 2009 kommenterede Atilla Engin: 

"Stealing someone else's work and registering the same tune with a new name at KODA, then releasing it with a new arrangement and making lots of money is beyond one's imagination. [...] What they committed is a fraud and criminally punishable by law. That's why we took them to Danish courts for litigation. Now it's a Pay-back time. Big time."

Sagen kommer i retten

Sagen kom for Københavns Byret i 2009 og var blevet domsforhandlet i juni og august 2011. Djuma Soundsystems omsætning for "Les Djinns" i perioden 2003 til 2009 blev opgjort til 848.000 kr.

Hør den omstridte remix-version her og hør den originale sang "Turkish Showbiz" her.

ANNONCE