Nyhed

Rockfotografen Jørgen Angel er på danmarksturné

Dansk rockfotografis grand old man har taget hul på sin tour, hvor han viser billeder og fortæller. GAFFA overværede premieren i Aarhus.

Jørgen Angel er en grand old man i dansk rockfotografi. I dag har han delvis trukket sig tilbage, men i slutningen af 60'erne og op gennem 70'erne tog han titusindvis af fotografier af danske og internationale rockmusikere i ind- og udland – og han kom ofte helt tæt på både kendte og mindre kendte musikere.

For nylig fyldte Jørgen Angel 60 år, og i den forbindelse er han taget på en lille turné, hvor han viser cirka 400 af sine bedste billeder på storskærm og fortæller anekdoter og historier fra sin rockfotograftid.

Turnéen havde premiere mandag aften på Vestergade 58 i Aarhus, og her var en god sal af interesserede i mange aldre mødt frem for at se og høre Jørgen Angel og hans fotos.


Jørgen Angel indledte sit foredrag med at fortælle, hvordan han var kommet i gang med at tage billeder. Det var i første omgang musikken, der havde tændt ham, og fotografiet var så kommet senere. Han havde meldt sig som frivillig hos koncertarrangøren Gladsaxe Teen Club, der arrangerede koncerter i gymnastiksalen på den lokale skole, og så begyndte han også at tage billeder af de optrædende, i begyndelsen med ganske beskedent udstyr.

 

Dækkede Led Zeppelin fra dag 1


Blandt Angels første billeder var en meget ung Annisette anno 1967 i front for gruppen Dandy Swingers - året inden hun kom med i Savage Rose. Året efter fotograferede Angel den første koncert nogensinde med bandet The New Yardbirds – der kort efter blev kendt som Led Zeppelin, og som fik hele 7000 kroner i honorar. Koncerten fandt også sted i Gladsaxe Teen Club, den 7. september 1968 – umiddelbart før koncerten i Brøndby Pop Club samme aften.

Jørgen Angel blev god ven af Led Zeppelin, ikke mindst af Jimmy Page (billedet), og fik derfor lov at tage mange andre billeder af gruppen op gennem deres karriere. Han tager stadig fra tid til anden billeder af medlemmerne, selvom han ellers har lagt rockfotografiet på hylden.

Ud over Led Zeppelin har Jørgen Angel blandt andet taget stribevis af billeder af Deep Purple, Jimi Hendrix, Gnags, Walkers, Sebastian, Gasolin' (heriblandt deres sidste koncert nogensinde), David Bowie, Marc Bolan, Roxy Music, The Sweet, Slade, Nina Hagen, Black Sabbath, Queen, Ozzy Osbourne, AC/DC og mange, mange flere. En lang række af disse billeder blev vist under foredraget, blandt andet nogle ganske underholdende fotos af Alice Cooper og nogle af hans folk, der i det indre København nyder et liveshow med letpåklædte damer bestilt til lejligheden af Cooper – som dog på morsom vis forsøger at gemme sig på billederne.


I dag bruger Jørgen Angel meget tid på at restaurere og scanne sine gamle negativer, hvoraf en del er blevet lidt hårdhændet behandlet gennem tiden – "for jeg regnede ikke med, at jeg skulle bruge billederne så mange år efter, for jeg troede jo, at mange af grupperne hurtigt ville blive glemt igen". Disse billeder sælger han til både professionelle og amatører via sin hjemmeside, www.angel.dk.

Læs en længere reportage fra foredraget i GAFFAs artikelsektion

Jørgen Angels fotoforedrag "Classic Rock" fortsætter til følgende byer – læs mere info på spillestedernes hjemmesider:


20.09 kl. 20 Dexter, Odense
04.10 kl. 20 Huset, Aalborg
11.10 kl. 20 Sukkerbageren, København

 

ANNONCE