Nyhed

Levon Helm er ved at tabe kampen mod kræften

Familien beder folk sende deres kærlighed til sangeren

En meget sørgelig nyhed er kommet frem på Levon Helms hjemmeside, trommeslageren og sangeren fra The Band, hvor der står: "Kære venner. Levon er i de sidste stadier i sin kamp mod kræften. Vær sød at sende jeres bønner og kærlighed til ham, som han går igennem den sidste del af sin rejse".

Den 71-årige Levon Holm fik diagnoseret kræft i halsen i slutningen af 1990'erne og undergik intensiv kemoterapi, hvilket permanent beskadigede hans stemme. Helm kom sig efter behandlingen, men det tog han nogle års genoptræning af stemmen, før han var i stand til at synge igen. Desværre var Helms engang stærke tenor blevet hæs og ru, hvilket tydeligt kunne høres på det Grammyvindende album "Dirt Farmer" fra 2007. Til trods for kræftdiagnosen fortsatte Helm med at turnere og være vært for "Midnight Ramle"-arrangementer i sin lade i Woodstock, New York.  

"Tak til alle fans og musikelskere, som har fyldt hans liv med så megen glæde og festligheder… han har ikke elsket andet end at spille, at fylde rummet med musik, at fastsætte rytmen og få folk til at danse. Han gjorde det hver eneste gang, han indtog scenen… Vi værdsætter al kærligheden, støtten og bekymringen. Fra hans datter Amy, og kone Sandy", slutter statementet på hjemmesiden.

Helm har desuden været nødt til at aflyse en række optrædener gennem de seneste par uger. Ved Rock And Roll Hall Of Fame-ceremonien den 14. april gik Helms tidligere bandkammerat Robbie Robertson på scenen, hvor han sendte sine "bønner og kærlighed" til trommeslageren som, tidligt i deres samarbejde, var den musikalske leder.

Levon, Høgene og Bandet

Levon og The Hawks blev dannet i slutningen af 1950'erne og bestod af Helm, Robertson, Ronnie Hawkins, Rick Danko, Garth Hudson og Richars Manuel. I 1959 fik bandet kontrakt med Roulette Records, hvor de udgav en lang række singler. I 1963 forlod Hawkins bandet, som herefter turnerede under navnet Levon And The Hawks, kortvarigt som The Canadian Squires, hvor de til sidst ændrede det tilbage til det oprindelige The Hawks.

I midten af 60'erne var Bob Dylan interesseret i at spille elektrisk rockmusik og tilbød The Hawks at være sit backing band, hvortil de takkede ja. Bandets fans var dog ikke glade for denne beslutning, og Helm valgte derfor at vende tilbage til sin hjemstat Arkansas og holdt pause i to år. Efter at have arbejdet på en borerig i den Mexicanske Golf blev Helm tilbudt at vende tilbage til bandet, som nu mest blev refereret til som The Band. Bandet havde nu adopteret en ny psykedelisk lyd, gik i gammeldags tøj og skrev sange som matchede.

Tidsløse amerikanske folklore-albums fulgte, heriblandt "Music From Big Pink" fra 1968, "The Band" i 1969 og "Stage Fright" 1970. Bandet havde tre talentfulde sangere iblandt sig, men Helm, som også spillede guitar og mandolin, var forsangeren på de fleste af deres hits, som "Up On Cripple Creek", "The Weight", "Chest Fever" og mange andre.

Helm blev i The Band indtil deres farveloptræden i 1976 med titlen "The Last Waltz", som blev indspillet til en dokumentar af Martin Scorsese i 1978. "Folk spørger mig tit om "The Last Waltz", skrev Helm i sin autobiografi "This Wheel's On Fire – Levon Helm And The Story Of The Band". "Det var det største f***ing rip-off der nogensinde er sket med The Band – uden tvivl", fortsatte Helm ifølge Billboard.

Bandet fortsatte i forskellige udgaver gennem årene, men begge Helms' med-sangere er døde, da Richard Manuel begik selvmord som 42-årig i 1986, og Rick Danko døde af et hjertetilfælde i 1999 som 56-årig.

The Band blev indlemmet i Rock And Roll Hall Of Fame i 1994.

Se Levon Helm og resten af The Band fremføre "Up On Cripple Creek" i "The Last Waltz":

ANNONCE