Nyhed

Uanset hvad vi gør, lyder vi som Farven Fornem

Det dansksprogede band Farven Fornem er debutaktuel og spiller på dette års Spot Festival. GAFFA har talt med forsanger Jeppe Sievers om bandets "DNA"

Musikken sprænger frem fra et kontrastfyldt spændingsfelt mellem det poetiske lette og bastant maskinelle. På debutalbummet "DNA" fra det dansksprogede band Farven Fornem balanceres der mellem kontraster. Musikken er poppet og iørefaldende og skævt og grimt. Bandet har eksisteret i mange år, men nu er de klar til at dele deres musik med den brede befolkning. Den 26. marts sendte de deres debutalbum på gaden, og den 4. maj kan de opleves på dette års Spot Festival. GAFFA har talt med forsanger og tekstforfatter Jeppe Sievers om bandets musikalske identitet.

Intelligent popmusik med mange betydninger

Hvem er Farven Fornem?

"I pressemeddelelsen står der, at vi er et alternativ til den lettilgængelige pop, der præger radiobølgerne de her år. Det er meget rammende. Vi mener, at der skal være plads til at bruge sproget kreativt i popmusikken. Det er ikke fordi vi er de første, der gør lige netop det, men vi taler nok ikke til laveste fællesnævner. De gode lytteoplevelser gemmer sig ikke kun i "syng med" sange. Derfor er det vigtigt for os at skabe en helhed, man kan dykke ned i, selvom det muligvis kræver mere af den som lytter. Vi vil ikke nødvendigvis være super alternative, men vi stiler efter at skrive intelligent popmusik og opbygge et på engang genkendeligt og unikt univers. Det handler om at kommunikere med lytteren, og det har været målet med debutpladen."

Når jeg lytter til jeres musik, tekster og ser jeres visuelle univers, kommer jeg til at tænke på fremtidsromaner som Svend Åge Madsens "Se dagens lys" og George Orwells "1984". Kender du bøgerne og har du noget forhold til dem?

"Det korte svar er nej. Jeg har faktisk hverken læst den ene eller den anden. Dog har jeg hørt, at Svend Åge Madsen altid besvarer læsere og kritikeres fortolkninger af sine romaner med et "ja, det er sandt". Hvis adskillige, forskellige tolkninger af den samme bog ikke stemmer overens, er den ene altså lige så "rigtig" som den anden. Det syn på tingene tiltaler mig meget. At vores plade har givet dig de associationer den har, er jo en positiv ting. At jeg så ikke har haft de samme referencer, er fuldstændig underordnet."

 

Lige meget hvad vi gør, lyder vi som Farven Fornem

For mig er der noget fremtidsagtigt, urbant, køligt, metallisk ved jeres lyd og udtryk. Men hvis nu I selv skulle karakterisere jeres univers, hvordan ville I så gøre det?

"Jeg synes musikken rummer, det du beskriver, men jeg synes også håbet er tilstede. Hvis det hele var koldt og kynisk ville det være for bittert. Det er netop kontrasterne, der er interessante. Vi har arbejdet meget med at lukke lyset ind i det dystre univers, så det ikke blev for mørkt og opgivende. Derfor har vi også i modsætning til tidligere skruet op for tilgængeligheden ved at udvide paletten med mere poppede elementer."

Danske kunstnere/bands som Mikael Simpson, Kliché og Spleen United nævnes i jeres pressemeddelelse som referencer. Hvad er jeres forhold til de navne?

"Første halvdel af pladen "Stille & Uroligt" med Mikael Simpson ramte bare en fænomenal lyd. Den plade har helt sikkert fungeret som pejlemærke for FF. Kliché blev vi opmærksomme på, da vi fik de første anmeldelser af de allerførste demoer. Deres på mange måder krævende lydunivers har vi så taget til os. Da Spleen United kom ud med deres debut, lød det bare mega gennemført, og den storladenhed de lagde for dagen var absolut en øjenåbner. Alle bands er jo en sammenblanding af alt muligt andet. I min optik er det formålsløst at forsøge at udpege, hvad der lige præcis, gør hvad, når man definerer sin lyd. Det er godt med en vis grad af uforudsigelighed og tilfældigheder, når man beskæftiger sig med musik."

Hvordan skiller i jer ud fra jeres inspirationskilder og ovenstående navne? Hvad er det, som gør jer specielle?

"Lige meget hvad vi gør, tror jeg, vi lyder som Farven Fornem. Man kan vel anskue det som en kerne, der ikke ændrer sig trods talrige eksperimenter. Vi har tidligere været forbi artrocken, været mere udpræget elektroniske og er på denne plade mere poppede end nogensinde før, men det har alligevel været os hele vejen."

"Farven Fornem" kan opleves live på dette års Spot Festival, fredag den 4 maj kl. 18.00 på Godsbanen, Århus.

Læs fuldlænge-interview her og se videoen til "X" og "DNA".

 

 

 

 

 

 

 

ANNONCE