Nyhed

Melodi Grand Prix-sang diskvalificeret

Tine Lynggaards sang "Nowhere" er blevet udelukket fra musikkonkurrencen, da den tidligere har været offentliggjort

Efter flere dages heftige diskussioner valgte DR mandag aften at diskvalificere en af sangene til årets danske Melodi Grand Prix, nemlig "Nowhere", som skulle synges af Tine Lynggaard.

Det viser sig nemlig, at Tine Lynggaard tilbage i sommeren 2011 selv havde offentliggjort sangen på YouTube, hvilket er i strid med reglerne, som siger, at "sangene må ikke have været kommercielt udgivet og/eller offentligt fremført, i deres helhed eller delvis, før 1. september 2011". Sangen blev dog siden fjernet.

– Vi er meget kede af at måtte diskvalificere "Nowhere", men alle bidrag til Dansk Melodi Grand Prix skal naturligvis overholde EBU's regler, siger underholdningschef Jan Lagermand Lundme. EBU står for European Broadcasting Union, sammenslutningen af europæiske radio- og tv-stationer, som i samarbejde blandt andet arrangerer det internationale Melodi Grand Prix.

Dermed er feltet reduceret til ni sange, når Dansk Melodi Grand Prix 2012 løber over skærmen lørdag 21. januar, for DR kan ikke på nuværende tidspunkt nå at finde en afløser til det vragede nummer.

Sangen "Nowhere" er skrevet af sangerinden Tine Lynggaard i samarbejde med Søren Itenov og Christoffer Stjerne. Da sangens deltagelse i Melodi Grand Prix blev offentliggjort i sidste uge, var kritiske røster hurtigt fremme og påpege, at sangen siden oktober havde kunnet høres på nettet på det amerikanske musibloggersite Mog.com. Dette er i sig selv dog ikke en overtrædelse af reglerne, der arbejder med 1. september som en skæringsdato.

– Vi har i weekenden været i dialog med EBU, og ud fra de nuværende oplysninger vurderer de, at sangen ikke vil kunne deltage i det europæiske Grand Prix. Hvis "Nowhere" skulle gå hen og vinde det danske Melodi Grand Prix, kan vi ikke løbe den risiko, at den siden skulle blive vraget af EBU, forklarer Jan Lagermand Lundme.

Reglerne skal kigges efter
DR vil nu kigge på sine regler for at se, om de skal justeres i 2013, så der ikke opstår tvivl om, hvorvidt bidrag må være med eller ej, hvis de har været på nettet og er blevet fjernet igen.

– Det ærgrer mig meget, at "Nowhere" skal diskvalificeres for en teknikalitet, for vi er ikke i tvivl om, at Tine Lynggaard og resten af holdet bag sangen ikke har ønsket snyde eller give sig selv en fordel i konkurrencen, siger Jan Lagermand Lundme.

– De bidrag, der bliver sendt ind til Dansk Melodi Grand Prix, er professionelle popnumre, som ikke nødvendigvis er skrevet til vores konkurrence. Og dem ønsker vi selvfølgelig stadig at modtage. Derfor vil vi se på, om vores regler skal justeres, så de matcher virkeligheden, som den ser ud i musikbranchen i dag, forklarer Jan Lagermand Lundme.


Dansk Melodi Grand Prix afvikles lørdag den 21. januar klokken 20 i Gigantium i Aalborg.

ANNONCE