Nyhed

When Saints Go Machine: Vi arbejder seks dage om ugen

Det eksperimenterende popband er kommet ganske langt, men de har også arbejdet for sagen, mener sanger Nikolaj Manuel Vonsild

Den store hollandske branchefestival EuroSonic fandt sted onsdag, torsdag og fredag 11.-13. januar i den hollandske universitetsby Groningen. Festivalen bød på tre dages musik med i alt 288 bands på 32 forskellige scener. Musikken kommer fra hele Europa og har fokus på nye, unge talenter, og festivalen er en stor inspirationskilde for aarhusianske Spot. Ligesom her finder konceterne sted på en lang række spillesteder i centrum af byen, og Groningen er faktisk den by i Europa, der har flest spillesteder i forhold til byens fysiske størrelse. Det er også en smuk, ærkehollandsk by med masser af kanaler og smukke, historiske bygninger.

I år bød programmet på hele 10 danske bands: I Got You On Tape, The Asteroids Galaxy Tour, Pinkunoizu, Sleep Party People, Thulebasen, When Saints Go Machine, Battlekat, The Rumour Said Fire, Reptile Youth og Iceage.

GAFFA fangede When Saints Go Machines forsanger Nikolaj Manuel Vonsild for at høre lidt om, hvorfor When Saints Go Machine var på EuroSonic-plakaten, hvad de regner med at få ud af at spille på festivalen, og hvad de har på programmet i den kommende tid.


– Hvis jeg skal være ærlig, ved jeg ikke, hvorfor de er her, fortæller Nikolaj. – Det er noget, vores manager (Lisa Marxen, red.) har styr på. Men de sidste otte måneder har vi spillet mere i udlandet end i Danmark. Vi har spillet i hele Europa, i England og Skotland. I alt har vi vel spillet omkring 100 koncerter i 2011.

Tingene vokser af sig selv

Ved du så noget om, hvad formålet er med at spille på EuroSonic for jer?


– Vi vil gerne have, at nogle af de større medier ser os igen. Både store onlinemedier og kulturmagasiner. Eksempelvis det tyske musikmagasin Intro, så de kan få slået fast, hvem vi er. Men det er ikke noget, vi fokuserer så meget på nu, hvor tingene er begyndt at vokse af sig selv. I begyndelsen går man meget op i, at man får talt med de rigtige mennesker, men det vigtigste for os nu er at spille nogle gode koncerter.

Hvordan har jeres udenlandske koncerter gået? Har I kunnet samle folk?

– Ja, vi har da kunnet spille for flere hundrede mennesker mange steder. Flere, end jeg forventede, og flere end vi spillede for i Danmark for tre år siden.


Hvad så med pladesalget, hvor mange plader har I solgt rundt omkring?

– Det har jeg ikke nogen anelse om, men vi har mange flere fans og lyttere, end vi har solgt plader. Men det lader nu også til, at fysisk pladesalg er ved at være noget, der tilhører kommercielle artister. Folk vil dog gerne købe vores plader til koncerterne i udlandet. Vi er også blevet spillet på en del radiostationer rundt om i verden. "Fail Forever" fra vores første album, som udkom på ep i udlandet som optakt til "Konkylie", er blevet spillet en del på tysk radio, mens "Kelly" og "Parix" er blevet spillet lidt i England.

Hårdt arbejde er vejen


Pressen har også været glade for jer i ind- og udland. Blandt andet har det markante britiske musiksite Drowned In Sound kåret "Konkylie" til det sjettebedste album på verdensplan sidste år. Alt i alt går det meget godt for jer. Hvad er jeres egen forklaring på succesen?

– Dels har vi en virkelig god manager, dels har vi arbejdet hårdt. Der er ikke nogen af os, der har lavet andet end at spille musik, siden vi startede bandet, og vi arbejder med musikken seks dage om ugen, hele ugen bortset fra søndag. Og så vil jeg da mene, at vi måske har en smule talent for det, vi laver. Og så håber jeg, at folk synes, vi har en særegen lyd. Vi er også blevet meget bedre til at spille live. Da vi begyndte at spille, kunne vi dårligt spille live, men nu er vi blevet meget mere erfarne. Det har været en slags uddannelse i fuld offentlig bevågenhed (griner).

Kan I leve af at spille musik nu?


– Ja, det har vi kunnet i to år, men det er kun, fordi vi kan holde vores udgifter på et minimum. Det er en meget lille købmandsbutik. Nogle gange har vi levet af forskuddet på en plade, andre gange af at spille koncerter.

 

Læs et længere interview i GAFFAs artikelsektion.


ANNONCE