Nyhed

Glen Hansard: Da vi fik en Oscar, døde en del af mig

Frontmanden i The Frames og The Swell Season er nu klar med sin solodebut

Når man ser på hans generalieblad, kan det undre, at Glen Hansards navn ikke får flere klokker til at ringe. Han er frontmand i to bands, The Frames og The Swell Season, der til sammen har udsendt mere end 10 albums, han var med i en af 90'ernes helt store musikfilm, "The Commitments", han har lagt stemme til en figur i Simpsons, og så har han også lige i 2008 høstet en Oscar for bedste sang, nummeret "Falling Slowly" fra filmen "Once", hvor han også spillede hovedrollen.

Nu er den diskrete irske sangskriver i en alder af 42 klar med sit debutalbum som soloartist. 11 dæmpede og melankolske singer-songwriter numre med titlen "Rhythm and Repose".

– Det var på ingen måde planlagt, at jeg skulle udgive et album i eget navn. Faktisk havde jeg flere gange slået tanken hen, og der var på ingen måde et dramatisk "fuck jer, nu går jeg solo" i forhold til hverken The Frames eller The Swell Season. Men bid for bid dukkede numrene op, og så virkede det helt logisk at få dem ud på denne måde, fortæller den irske musiker, da GAFFA fanger ham på telefon fra Chicago, hvor han er i gang sin første turne som soloartist. Helt uvant er det dog ikke, da han har medbragt medlemmerne af The Frames til at bakke sig op.

Oscar er ikke altid lykken

– Jeg tror på, at al musik skabes fra smerte eller savn. Da vi fik Oscaren i 2008, var der ligesom en del af mig, der døde. Den mand, der gennem 20 år havde kæmpet for at slå igennem som musiker, tit forgæves, han var pludselig væk. Jeg var selvfølgelig glad for succesen, men der fulgte alligevel en sorgperiode efter, hvor jeg lige skulle finde mig til rette i min nye situation.

Det fik han hjælp til af ingen ringere end Bruce Springsteen, der tog fat i den overvældede Hansard og forklarede hvordan tingene hang sammen, og hvordan han skulle komme videre.

– Han er en klog mand, Springsteen, lyder det fra Glen Hansard, der også tæller folk som Bob Dylan og Eddie Vedder blandt sine musikalske venner.

– Det handler også om, hvad ser som sine succeskriterier. Om det at tjene styrtende med penge og blive genkendt på gaden er vigtig for en, eller om mindre kan gøre det, fortæller Hansard, der føler sig solidt plantet i den sidste kategori.


Læs et længere interview i GAFFAs artikelsektion.

ANNONCE