Nyhed

Bibliotekerne lancerer musiktjeneste

Bibzoom har netop åbnet verdens første digitale public service-musiktjeneste

På billedet: Kulturminister Uffe Elbæk henter musik på Bibzoom

De danske biblioteker har netop lanceret en ny og stærkt opdateret udgave af deres gratis musiktjeneste Bibzoom, der ifølge bibliotekerne selv er verdens første digitale public service-musiktjeneste.

Musikken bliver afspillet i stil med streamingtjenster som Spotify, WiMP og Play, men er både gratis og reklamefri. Det eneste, tjenesten kræver, er et login til ens lokale bibliotek. I en kort introduktionsperiode er dette dog ikke engang nødvendigt. Musikerne bliver afregnet i overensstemmelse med pladeselskaberne og sangskriverorganisationen KODA.

I skrivende stund rummer Bibzoom over 10 millioner numre i alle genrer, fra pop og rock til jazz, klassisk, børnemusik og meget mere, fra både kendte og ukendte kunstnere, fra Mozart til Madonna og My Beloved. Herunder helt nye udgivelser, og udvalget bliver hele tiden opdateret. Som bruger kan du ligeledes blive musikalsk inspireret med musikanbefalinger, lytteguides og artikler.

I folkeoplysningens ånd
 
Målet med det nye Bibzoom er at give danskerne en fri, lige og lovlig adgang til masser af digital musik samt at sikre udbredelsen og interessen for musik nationalt.
 
"Jeg er enormt stolt over, at vi med det nye Bibzoom, i folkeoplysningens ånd, giver danskerne muligheden for at blive musikalsk underholdt og udfordret eller slet og ret mulighed for bare at lytte til al den musik, de elsker, uden at de skal bekymre sig om hverken dyre abonnementer, forstyrrende reklamer eller ulovlig download," siger Flemming Munch, der er overordnet ansvarlig for Bibzoom og har arbejdet med udviklingen af den nye udgave i mere end 12 måneder.
 
"Og modsat de efterhånden forældede cd'er er der ingen ventetid på den digitale musikformidling – alt er til rådighed fra udgivelsesdagen. Det ville være i uoverensstemmelse med borgernes medievaner, hvis bibliotekernes musiktilbud alene bestod af musik-cd'er. Bibliotekerne skal nemlig ikke være museer, men hele tiden have for øje, hvor udviklingen går hen, så de kan møde borgerne, hvor de befinder sig – også teknologisk," siger Bibzooms formand, Morten Fogh.
 
Målet er, at det nye Bibzoom skal spille en betydelig rolle, når det gælder musikalsk dannelse for såvel børn, unge og ældre i Danmark, ligesom man med musiktjenesten Bibzoom håber at nå nogle af de mennesker, der ikke normalt benytter sig af bibliotekstilbud:
 
"Når det gælder musik er det jo for længst blevet sådan, at vi som forbrugere forventer at kunne hente og lytte til musikken digitalt. Og her skal bibliotekerne selvfølgelig også kunne være med på en brugervenlig og let tilgængelig måde, ligesom vi skal hjælpe blandt andet børn og unge med at blive godt rustet til den digitale virkelighed, som mere end noget andet kommer til at tegne deres fremtid. Derfor har vi taget den benhårde konsekvens af, at bibliotekernes gamle digitale musikformidling ikke fungerede optimalt, og vi har i praksis skabt en helt ny musiktjeneste, der sikrer, at vi kan være til stede digitalt på en tidssvarende måde," siger Flemming Munch og fortsætter:
 
"Danskerne besøger biblioteket mere end 36 millioner gange om året, men vil vi også gerne have fat i dem, som af den ene eller anden grund ikke alene efterspørger det fysiske biblioteks mange tilbud. Her ser vi Bibzoom som et væsentligt redskab. Vi er sat i verden for at medvirke til musikalsk og kulturel dannelse i bred forstand, og den opgave kan vi med det nye Bibzoom løfte på en meget bedre måde end hidtil."

Kulturministeren begejstret

Bibzoom åbnede mandag den 4. juni, og første mand til at hente musik var kulturminister Uffe Elbæk, der blandt andet hentede musik med Ulige Numre (jf. billedet). Han udtaler:

"Bibzoom-konceptet er i tråd med visionerne for digitale tilbud til de danske borgere, og særligt digitale tilbud på kulturområdet. De danske folkebiblioteker lever her op til målet om fri og lige adgang for alle. Vi kan være stolte af, at Danmark nu er foregangsland med verdens første offentlige digitale musiktilbud til borgerne. Og særligt i forhold til børn og unge er dette en velfungerende og tryg tjeneste, der fremmer almen digital dannelse, " siger kulturminister Uffe Elbæk.

Bibzoom lancerer samtidig en helt ny mobil app (Bibzoom Shuffle), der streamer aktuelle playlister.

Bibzoom ledes af et konsortium bestående af Odense Centralbibliotek, Herning Bibliotekerne, Det Kongelige Bibliotek, Statsbiblioteket og Aabenraa Bibliotekerne. Statsbiblioteket er økonomisk og juridisk ansvarlig.
 
Se meget mere på www.bibzoom.dk

ANNONCE