Nyhed

Den israelske mur opføres på Roskilde Festival

Nødhjælpens Ungdom og Roskilde Festival opfører en kopi af den israelske mur for at sætte fokus på de humanitære konsekvenser

Ved siden af Orange Scene vil der fra den 5. juli stå en seksten meter lang, otte meter høj og tre meter bred betonmur, rejst af Roskilde Festival og Nødhjælpens Ungdom. Det er en tro kopi af et stykke af den separationsbarriere, der løber gennem de besatte områder i Palæstina og adskiller Vestbredden fra Israel. Formået med kopien er at sætte fokus på de humanitære konsekvenser muren har skabt for palæstinenserne i de besatte områder.

Byggeriet af den 720 kilometer lange barriere blev startet tilbage i 2002 og består af både betonmur og elektrisk hegn. 85 procent af muren er opført på besat palæstinensisk jord og er medvirkende til, at 40 procent af Vestbredden er utilgængelig for palæstinenserne. Den oprindelige begrundelse for opførelse af muren var at forhindre terrorisme, men den er siden blevet vurderet ulovlig af den Internationale Domstol i Haag.

Tal fra FN viser, at 44 procent af de berørte palæstinensere nu er afhængige af nødhjælp udefra, ligesom de i gennemsnit kun har adgang til halvdelen af den mængde vand, WHO anbefaler.

"Separationsbarrieren har i de ti år, den har eksisteret, forværret den humanitære situation på Vestbredden. En situation, som er menneskeskabt – dvs. en situation, som man faktisk kan gøre noget ved. For Roskilde Festival handler det ikke om at vælge side rent politisk, men fra et medmenneskeligt synspunkt er det ganske enkelt ikke i orden, at det fortsætter. Muren på Roskilde Festival er både et symbol på et stort humanitært problem og en appel om forandring, der kan give alle mennesker i området et værdigt liv", siger festivalens talskvinde Christina Bilde.

Ud over at muren på Roskilde Festival har en symbolsk værdi, huser den også Nødhjælpens Ungdoms info-café. Her kan man møde både israelere og palæstinensere, samt lære mere om forholdene på Vestbredden og Nødhjælpens Ungdoms arbejde. Det vil også være mulig at skrive under på, at Danmark skal arbejde aktivt for at forbedre de humanitære forhold for palæstinenserne. Dette kan ske via sms eller dirkete på muren, og alle underskrifter gives til udenrigsmininster Villy Søvndal.

Og sidst, men ikke mindst, kan du direkte på muren eller via sms skrive under på, at Danmark skal arbejde aktivt for at forbedre de humanitære forhold for palæstinenserne. Underskrifterne gives til udenrigsminister Villy Søvndal.

Roskilde Festival finder sted i dagene 5.-8. juli med warm up fra 30. juni og billetter kan stadig købes via GAFFA Live

ANNONCE