Nyhed

Martha Wainwright: Jeg er en landevejskriger

Den canadiske sangskriver har sin tre-årige søn med på ”Come Home To Mama”-turnéen, der rammer Danmark fredag

Canadiske Martha Wainwright udsendte for nylig sit tredje album "Come Home To Mama", og singer-songwriteren gæster Amager Bio på fredag den 30. november. I den anledning har GAFFA haft den canadiske sangfugl i røret for at tale om hendes igangværende turné og forholdet til storebroren og musikeren Rufus Wainwright.

Hvordan har turnéen været indtil videre?

– Turnéen er gået godt. Vi har spillet mange koncerter i USA, og nu er vi på vej til Europa for at starte den europæiske del af turnéen. Det er altid sjovt at rejse på turné. Jeg har min tre-årige søn, Arcangelo, med, og jeg tror, at det bliver meget sjovt for ham at komme med i bussen med os alle sammen. Der er et familiemedlem med, som babysitter ham.


Har du oplevet noget særligt på turnéen indtil videre?

– Jeg oplever altid særlige ting. Der er to i bandet, som også er en del af åbningsnavnet, og de er virkelig sjove at have med, fordi den ene var min bedste veninde, da jeg var teenager. Vi voksede på sammen, da vi var fjorten-femten-seksten år gamle. Vi var bedste venner, og vi har altid været virkelig tætte, så det føles rigtig godt at have en anden kvinde med på turnéen, som er så tæt på mig. Det skaber virkelig en følelse af familie og tryghed, så for mig er det rart, og jeg føler mig meget heldig.

– Det er altid spændende at turnere, men det virker til, at med finanskrise, og hvordan tingene er lige nu, er det sværere at få folk til at komme til koncerterne. Det ser ud til at blive bedre, og det håber jeg, at det gør, men vi er bare nødt til at gøre det bedste, vi kan hele tiden.


Et traditionelt folkrock-show

Hvad kan vi glæde os til, når du spiller i København?

– Det kommer til at være med et fuldt band, og det bliver et mere rocket show, end sidste gang jeg var i København.


Bliver koncerten et stort show eller et mere intimt?

– Det er altid intimt – også selvom jeg har bandet med, for det er egentlig bare den måde, jeg optræder på. Måske stopper jeg midt i en sang og begynder at tale – jeg taler meget til publikum generelt. Der er ikke meget persona – musikken er virkelig selvbiografisk, og den er tæt forbundet med, hvem jeg er. Der er ikke nogen rolle, udklædning eller noget særligt lysshow. Det er på en eller anden måde et traditionelt folkrock-show. Vi er der bare for at spille musikken, så godt som vi kan.

Hvilke sange kan vi forvente?


– Vi spiller alle sangene fra det nye album, selvfølgelig, men det er kun ti sange, så derfor spiller vi sange fra tidligere plader og nogle særlige covernumre, som jeg gerne vil lave.

Er der nogle særlige ting du gør, før du går på scenen?

– Jeg er sluppet af med en række ritualer. Jeg plejede at være mere rock 'n' roll, og få et par drinks inden showet og den slags, men det gør jeg ikke mere. Det er nødt til at være lidt mere professionelt, tænker jeg, for det gør også koncerten bedre. Det hjælper altid at lægge make-up – for man er selvfølgelig nødt til at have lidt make-up på til koncerten. Det er et slags ritual at lægge make-up og kigge på sig selv i spejlet. Det er en god måde at forberede sig mentalt. Så går jeg som regel en tur før showet – omkring en halv time før. Jeg går ud ad bagdøren og går lidt rundt i omkring 10-15 minutter for at få frisk luft og få energiniveauet op.


Nyt ansvar som mor på turnéen

Hvad kan man finde på din forplejningsliste?

– Masser af vin til efter koncerten, og jeg tror, at nogle af drengene fra bandet vil drikke tequila, men der er ikke særlig meget på listen. Det er meget få ting, for jeg har ikke lyst til at bruge for meget tid backstage. I en by som København ville jeg prøve at finde en god restaurant før eller efter koncerten, hvis det er muligt. Så efter lydprøven plejer jeg at finde ud af, hvor der ligger en virkelig god restaurant. Vi ønsker ikke så mange ting backstage, for vi vil hellere ud og se byen efter koncerten.


Er der noget, du altid har med i tour-bussen?

– Jeg er ikke så meget et vanemenneske. Jeg har ikke brug for et særligt stearinlys eller et særligt tørklæde. Jeg er virkelig en landevejs-kriger, og jeg agerer ud fra den situation, jeg er i. Men jeg har også nye ansvarsområder som kunstner og som mor, så nu vil fokus være på, hvordan det bliver interessant for Arcangelo, min søn, så han får en god og lærerig tid på landevejene. Så der vil nok også gå noget tid med at finde europæisk legetøj og samle spændende ting til ham.

Hvad gør du imellem koncerterne, når du er på turné?


– Det går så stærkt. Man har sin dagsplan, man ankommer som regel om morgenen, og sover i bussen. Og så begynder man at træne eller spise morgenmad eller tage Arcangelo med i parken. Og så i bad, og så er det tid til lydprøve. Og når man har lavet lydprøve, finder man et sted, hvor man kan få et godt måltid eller skrive nogle mails. Bagefter er det tid til koncerten, og så vender man tilbage til bussen, og starter forfra. Der er ikke så meget tid. Det kan måske lade sig gøre at gå på museum, gå en lang tur i parken eller se byen. Jeg vil gerne se berømte bygninger eller museer, hvis der er tid. Men nogle gange er det mere spændende bare at gå ud af bussen og begynde at gå, og på den måde lade oplevelsen blive noget, som man ikke havde tænkt på i forvejen.

Har kontakt med Rufus på turnéen

Har du kontakt med Rufus, nu I begge er på turné?


– Ja, men det er ret uheldigt, for vi spiller i mange af de samme byer så tæt på hinanden, men vi er aldrig det samme sted på det samme tidspunkt (Rufus Wainwright spiller i Randers dagen før, Martha spiller i København, red.). Så vi taler kun sammen i telefon, hvor vi planlægger et juleshow i Californien efter turnéerne. Men man ser hans plakater og snakker med folk, der har set hans koncerter, og bliver på den måde involveret i hans turné.

Er der nogen konkurrence mellem dig og Rufus, nu I begge laver musik?

– Da vi var yngre, var der måske en slags søskendekonkurrence på en sund måde. Men jeg tænker, at nu har vi gjort det så længe, og det, vi hver især laver, er meget forskelligt. På den ene side ligner det hinanden, men på den anden side er det meget forskelligt, hvad vi gør. Han har en anden type koncert, og hans show er mere dramatisk med lysshow, og det er generelt et større show, og han spiller også for flere mennesker som regel. Min musik er mere nøgen, følsom og jordnær. Så det er på en måde en anden type oplevelse, selvom der er ligheder. Vi har mange af de samme musikalske inspirationskilder, og vi refererer begge til vores mor i koncerterne, fordi vi deler oplevelsen af at miste vores mor.


Køb billetter til koncerten i Amager Bio fredag den 30. november via GAFFA Live.

ANNONCE