Nyhed

Portræt: Anne Linnet – hun er jo stadig lige her

Anne Linnet er aktuel med nyt album, og den danske sangskriver har en musikkarriere på mere end 40 år bag sig. Vi bringer et portræt.

Se en samling af GAFFAs flotteste Anne Linnet-billeder gennem alle årene i GAFFAs gallerisektion

Sangskriver, komponist, sanger, guitarist og pianist Anne Linnet har haft en musikkarriere på mere end 40 år, og med hendes mange musikalske projekter er det blevet til flere end 30 udgivelser og store hits som "Smuk & Dejlig", "Glor På Vinduer", "Barndommens Gade", "Tusind Stykker" og "Forårsdag". Hun har ved siden af singer-songwriter-karrieren gjort sig bemærket som partiturkomponist, og fra midten af 1990'erne har hun været aktiv som forretningskvinde. Desuden er hun som erklæret biseksuel igennem tiden blevet set som et biseksuelt ikon i Danmark.   

Anne Linnet er født den 30. juli 1953 i Aarhus, og i slut-tresserne begyndte hun at optræde som folkemusiker med sine egne sange. Fra 1971-1976 var hun en del af gruppen Tears sammen med sin senere mand Holger Laumann, mens Linnet i 1973 debuterede med solo-lp'en "Sweet Thing" med sine egne engelsksprogede sange. Opfølgeren kom i 1975 med albummet "Anne Linnet", der også var på engelsk.


I 1974 var Anne Linnet med til at danne gruppen Shit & Chanel. Hun fokuserede på gruppen i nogle år, inden hun udsendte lp'en "Kvindesind", der var lavet ud fra Tove Ditlevsens digte, og med pladen slog Linnet igennem som soloartist. Shit & Chanel indspillede deres sidste plade i 1979 og gik efterfølgende i opløsning. Sideløbende med dette tog hun en musikpædagogisk uddannelse på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus, og hun har senere – i 80'erne – gennemført en uddannelse i komposition samme sted.

Anne Linnet Band og Marquis De Sade

I '79 vendte Linnet tilbage til det engelske sprog med albummet "You're Crazy", hvor hun blev assisteret af blandt andre sangerinderne Lis Sørensen og Sanne Brüel, og Jan Glæsel med trompet og flygelhorn. Pladen slog ikke igennem, men lagde grundstenen til Anne Linnet Band. Bandet havde premiere i 1980, hvor Linnet brød med sit singer-songwriter-image, og sangerinderne Lis Sørensen og Sanne Salomonsen var med. Sangen "Det er ikke det, du siger" var skrevet af Anne Linnet og Jan Glæsel til Anne Linnet Band, og blev et personligt hit for Sanne Salomonsen som solist.


Anne Linnet Band holdt sammen indtil august 1982, og i 1983 dannede Anne Linnet sit nye band Marquis De Sade. Her var musikken dyster, og showet flirtede uhæmmet med sadomasochistiske tendenser. Op til udgivelsen af debutalbummet måtte Linnet forsvare sig over for pressen i forhold til sit nye image. Albummet indeholdt hittene "Glor På Vinduer" og "Nattog", og samme år udkom bogen "Glimt (Tiderne Skifter)", der indeholdt Linnets digte, som behandlede faderens dødsfald fire år tidligere.

I 1986 indspillede Anne Linnet flere fortolkninger af Tove Ditlevsens tekster, som blev til albummet "Barndommens Gade". I forhold til "Kvindesind" var "Barndommens Gade" et mere rockpræget album, og det fik stor succes.

Eget pladeselskab, Gøngehøvdingen og Bitch Boys


I 1987 skrev Anne Linnet hittet "Den Jeg Elsker, Elsker Jeg" sammen med Sanne Salomonsen. Sangen blev sunget af Søs Fenger og Thomas Helmig, og indgik i DR's og Sundhedsstyrelsens aids-kampagne i vinteren 1988. 21 år senere optrådte Anne Linnet desuden til støttearrangementet Musik Mod Aids. Hittet var samtidig startskuddet for Linnets eget pladeselskab, Pladecompagniet, der var dannet sammen med Jan Degner fra hendes hidtidige selskab CBS. Første album på selskabet blev Linnets eget "Jeg Er Jo Lige Her" i april 1988, som endte som en af årets mest solgte plader, blandt andet på grund af landeplagen "Tusind Stykker".

I 1989 skrev hun musikken til musicalen "Gøngehøvdingen" sammen med Sanne Salomonsen, og derefter lavede Linnet musik til en række tekster af Johannes Møllehave, der mundede ud i udgivelsen "Min Sang" fra samme år. I 1991 udkom albummet "Det' Så Dansk", og i 1995 begyndte Linnet så småt at arbejde med sit nye pigeband Bitch Boys. Samme år overraskede hun igen med en anderledes plade "Pige Træd Varsomt", der indeholdt Kai Normann Andersens evergreens. I marts 1996 udkom pladen "Bitch Boys" med ti nye sange af Linnet samt en fortolkning af Kinks-sangen "You Really Got Me". Gruppen blev opløst i 1998.

00'erne


I 2001 udsendte Anne Linnet på eget, nyt pladeselskab, Circle, sit første egentlige soloalbum i syv år, "Jeg Og Du", som ikke havde et godt salg. Efterfølgende er det blevet til "Her Hos Mig" i 2005, "Akvarium" i 2007, som toppede den officielle danske hitliste, "Anne Linnet" i 2008 og "Linnets Jul" i 2010. Nu er sangskriveren så klar med et nyt album med titlen "Kalder Længsel", hvis omdrejningspunkt har været clubmusik og dans. 

I 2002 gendannede Anne Linnet bandet Marquis de Sade med to af de tre oprindelige medlemmer og udgav albummet "Over Mig Under Mig", som var gruppens første i 16 år, men ikke blev den store succes, hverken publikums- eller anmeldermæssigt. Udgivelsen fik eksempelvis én stjerne i GAFFA og prædikatet "som at dyrke sex i en kummefryser". Marquis de Sade har i alt udgivet fire album.

I 2007 satte Anne Linnet musik til et digt skrevet af én af fangerne på Guantánamo-basen for at støtte Amnesty Internationals kampagne. I 2008 modtog hun Danish Music Awards' Ærespris. I 2010 havde den danske version af ABBA-musicalen "Mama Mia!" premiere, hvor Anne Linnet havde skrevet de danske oversættelser af teksterne. 


Til januar bliver Anne Linnet aktuel som dommer i reality-talentshowet X Factor sammen med Thomas Blachman og Ida Corr. Den 8. november udgiver hun desuden selvbiografien "Testamentet", som er efterfølgeren til bogen "Hvor Kommer Drømmene Fra" fra 1999. Linnets søn Alexander Theo Linnet – kendt som Xander – har også fået stablet en musikkarriere på benene. Han er for tiden aktuel som coach i TV2's talentprogram Voice og snart også med sit andet album, der udkommer 5. november. Anne Linnet har desuden tre andre børn og to adoptivbørn.

ANNONCE