Nyhed

Pussy Riot-aktivist løslades

Et medlem af den russiske punkgruppe vil blive løsladt, mens de resterende to fortsat må sidde fængslet

Pussy Riot-aktivisterne har været fængslet siden marts, og da de modtog fængselsdommen for to måneder siden, udtalte dommeren, at "pigernes handlinger var ugudelige, blasfemiske og brød kirkens regler." Nu har de tre kvinders dom været for en appeldomstol, som blev afgjort i går. Den 30-årige computerprogrammør Jekaterina Samutsevitj bliver sat fri, og vil modtage en betinget dom senere. Den 24-årige Maria Aljokhina og den 22-årige Nadesjda Tolokonnikova forbliver fængslede.

Alle tre havde appelleret den to år lange fængselsdom, som de fik efter en happening i Frelserkatedralen i Moskva, hvor de kritiserede Ruslands præsident Vladimir Putin. De tre kvinder forsvarede sig under appelsagen med, at aktionen var politisk og ikke religiøs. "Vi er alle uskyldige. Vi bør alle frikendes. Vi ønskede ikke at provokere kirkegængere," sagde kvinderne i en fælles udtalelse.

Den omtalte happening foregik den 21. februar i år inden præsidentvalget i marts, og her kritiserede de tre Pussy Riot-medlemmer blandt andet Ruslands øverste religiøse ledere for at støtte Putin. De tre Pussy Riot-medlemmer blev kendt skyldige i "hooliganisme med religiøse undertoner".

Hele episoden har skabt protester og debat verden over, hvor også flere musikere offentligt har støttet de tre dømte kvinder. Fængselsdommene er blevet kritiseret, og mange kendte kunstnere i Rusland og andre steder i verden har kaldt dommen politisk og sagt, at punkpigerne kun blev dømt, fordi de gjorde nar ad Putin.

ANNONCE