Nyhed

Fornem kulturpris til Nørlund

Nikolaj Nørlund modtog mandag Niels-prisen - som første rockmusiker overhovedet

Det var en særdeles beæret Nikolaj Nørlund, som mandag modtog Niels-prisen i Kulturministeriets på Nybrogade i København. Her blev han den første rockmusiker overhovedet til at modtage prisen og de medfølgende 50.000 kroner, som er blevet uddelt hvert år siden 1981. I øvrigt til minde om den særdeles åbne og flamboyante socialdemokratiske kulturminister, Niels Mathiasen, som døde blot 55 år gammel i en hotelseng i London i 1980. Mathiassen er vidt og bredt blevet karakteriseret som den bedste kulturminister Danmark har haft, og havde i øvrigt som valgsprog, at "kulturen skal opsøge - ikke opsøges".

Nikolaj Nørlund modtog prisen fra formanden for Mindelegatet, den forhenværende balletmester på Det Kongelige Teater, Frank Andersen, samt Kira Skov, som også bagefter stillede op og lagde smukt kor til den lille koncert, som Nikolaj Nørlund på bedste gadesangermanér gav for det lille selskab. I sin tale til Nikolaj Nørlund sagde Kira Skov blandt andet: "Nikolaj Nørlund har igennem en årrække udmærket sig på den danske musikscene med sit særlige poetiske talent og sin sans for den gode og indimellem nærmest naivistiske melodi. Dette kombineret med hans karakteristiske og smukke vokal, som både rummer trods og skrøbelighed og hans unikke sans for produktion placerer ham blandt de bedste og mest alsidige og originale rytmiske kunstnere, vi har herhjemme".

Blandt tilhørerne var repræsentanter for bestyrelsen, blandt andre teaterinstruktøren – og tidligere congaspiller – Peter Langdal og entertaineren Eddie Skoller og repræsentanter for Niels Matthiasens gamle parti, Socialdemokratiet, blandt andre dennes gode ven og kollega, forhenværende minister, Kjeld Olesen.

Det er ret unikt, at Nikolaj Nørlund har fået prisen, som altså bliver uddelt for 32. gang, og konsekvent er gået til alle kroge af det danske kulturmiljø og især til skuespillere, dansere og i et enkelt tilfælde til jazzen. Efterfølgende var han da også forståeligt beæret i interviewet med GAFFA:

"Eftersom det er en bred kulturpris, er der mange om buddet, så det er jeg meget beæret over. Og jeg er glad for, at det er hele mit virke, der lægges til grund for uddelingen, for jeg er sådan set stolt af det hele. Jeg sæter pris på at lave mine egne ting, men også på at producere andres ting. Jeg oplever at det hele hænger sammen og at man bliver bedre til det ene ved at lave det andet. Så jeg er meget glad for prisen!".

Hvorefter Nikolaj Nørlund tog den lækre akustiske Lavaliere-guitar frem og sammen med Kira Skov spillede og sang Ned til søen fra dette års udgivelse, Alt sammen, lige nu, som i øvrigt netop er udgivet i et remix af Tue Track, og alene mestersangen, Under fremmed flag, som stammer fra 2009-udgivelsen, Tid og sted. Hvorefter Jytte Abildstrøm – som modtog prisen for 30 år siden – bragte Niels Matthiasen helt tæt på med med et smukt digt af Elsa Gress, som var så isnende velskrevet og til fulde understregede hvorfor Niels-prisen blev til, indstiftet som den er af en stribe kunstnere, der beundrede kulturministeren og ville mindes hans alt for tidlige død og lysende virke ved denne årlige fest.

Nikolaj Nørlund med band kan i øvrigt opleves på Spot-festivalen og spiller en stor koncert i Koncerthuset i DR-byen til september.

ANNONCE