Nyhed

Playliste: The 27 Club

I forbindelse med årsdagen for Jimi Hendrix' alt for tidlige død bringer vi en playliste med en lang række af de kunstnere, der døde som 27-årige

I dag er det 42 år siden, at Jimi Hendrix (billedet) døde, 27 år gammel. Hendrix er en af de mange musikere, der er død i en alder af 27 år, ofte som følge af stof- og/eller narkomisbrug, hvilket har ført til dannelsen af begrebet "The 27 Club" – et udtryk, der ifølge Kurt Cobain-biografiskriveren Charles R. Cross dog først blev almindeligt brugt omkring Kurt Cobains død i 1994.

En af de første kendte musikere, der døde som 27-årig, var bluessangeren Robert Johnson, der afgik ved døden i 1938 (angiveligt af strykninforgiftning), efterfulgt af blandt andre Rolling Stones-guitaristen Brian Jones (1969, druknede), Jimi Hendrix (1970, kvælning i eget opkast), Janis Joplin (1970, formodentlig heroin-overdosis), Jim Morrison (1971, hjerteanfald), den tidligere Big Star-sanger og -guitarist Chris Bell (1978, bilulykke), Echo & The Bunnymen-trommeslageren Pete de Freitas (1989, motorcykelulykke), Kurt Cobian (1994, selvmord ved skydning), Hole-bassist Kristen Pfaff (1994, heroinoverdosis), Amy Winehouse (2011, alkoholforgiftning) og Friendly Fires-trompetisten Richard Turner (2011, hjerteanfald).

I forbindelse med Jimi Hendrix' dødsdag har vi lavet en playliste med en lang række af de bedste sange fra nogle af de musikere, der døde i denne alt for unge alder. Du kan høre listen på Spotify.

Alderssammenfaldet er i øvrigt rent tilfældigt, sagde statistiker Adrian Barnett fra Queensland University, Australien sidste år. Barnett har gennemgået dødsårsagen for ialt 1046 musikere, som havde et nummer 1-hit på den officielle britiske albumliste mellem 1956 og 2007. Hans undersøgelse slår dog samtidig fast, at rock- og popmusikere har to-tre gange så stor risiko for at dø i utide end resten af den engelske befolkning. I en artikel i British Medical Journal skriver Barnett således:

 -"Myten om "Klub 27" tager udgangsdunkt i en antagelse om, at musikere har større sandsynlighed for at dø som 27-årige, mens vores resultater viser, at de har en generelt øget risiko gennem tyverne og trediverne. (...) Vi fandt noget bevis for en ophobning af dødsfald i aldersgruppen tyve til fyrre i 70'erne og 80'erne. Dette mønster var navnligt slående, fordi der ikke var nogen dødsfald i den aldersgruppe i slutningen af 80'erne, trods det store antal musikere i risikozonen. (...) Denne forskel kan hænge sammen med bedre behandlingsmuligheder for heroin-overdoser, eller måske musikscenens ændring fra 70'ernes hårde rock til den popmusik, der dominerede i firserne".

 

 

 

ANNONCE