Nyhed

Videokavalkade: Er I klar til Lady Gaga?

Se og hør den komplette liste med Gagas singler og musikvideoer her

Den amerikanske popstjerne Lady Gaga lægger som bekendt vejen forbi Parken i aften i forbindelse med sin verdensomspændende turné "Born This Way Ball". De, der har købt billetter til forestillingen, kan roligt glæde sig. Gaga gæstede sidste gang Danmark i Jyske Bank Boxen i 2010, hvor GAFFAs Michael José Gonzalez kastede fem stjerner efter det pompøse show under overskriften "Spektakulært udstyrsstykke fra verdensstjernen". Og en verdensstjerne, det er Gaga uden tvivl.

Efter debuten med "The Fame" i 2008 har adskillige singler fundet vej fra Stefani Germanottas alter ego til hitlisterne, heriblandt "Just Dance" og "Poker Face" for at nævne nogle få. GAFFAs Jesper Buhl satte ellers sindene i kog, da han i sin tid smed en enkelt stjerne i hovedet på Gagas debut-udspil med ordene "Penge, berømthed og hul sexualitetet er omdrejningspunkterne på The Fame, som er et af de mest afskyvækkende album, denne anmelder har haft vanæren af at lytte til".

Ikke desto mindre er Gaga på kort tid gået fra at skrive sange til Britney Spears, Fergie og Pussy Cat Dolls til at overhale dem allesammen indenom og er blevet en milepæl inden for popmusikken, en international megastjerne og hitmager.


Vi har samlet alle Gagas singler og ikke mindst hendes til tider syrede og ekstravagante musikvideoer, hvor Gaga i øvrigt selv har været medinstruktør og designer.

Du kan desuden læse GAFFAs store Lady Gaga-interview "Mine fans er min gud" fra 2011 her.

Du kan i øvrigt stadig købe billetter til koncerten i Parken og til det officielle afterparty via GAFFA Live.


Lyt også til GAFFAs Lady Gaga-playliste på Spotify.

 

Just Dance (fra The Fame, 2008)


"The whole video is performance art about being drunk at a party," har Gaga tidligere udtalt til australsk radio. Og det er der noget om. Derudover er der læder og lak, glimmer og glitter for alle pengene, når Gaga på ekspertmæssig vis sætter gang i en alt for død fest. "Just Dance" var Gagas første musikvideo, og her lagde hun for alvor linjen for, hvad vi kunne forvente at se fra hende fremover. Videoen er instrueret af musikvideoinstruktøren Melina Matsoukas.

 


Poker Face (fra The Fame, 2008)

I fuld latexkostume stiger Gaga op af swimming-poolen. I slow-motion smider hun den spejl-beklædte maske, og så er vi ellers i gang! Det er klassisk strip-poker pakket ind i kantede frisurer og futuristiske kostumer, i øvrigt designet af Gaga selv. Gaga forklarer på sin "Transmission Gagavision"-serie om videoen: "I knew I wanted it to be sexy, so I thought no pants, because that's sexy, [...] And I knew I wanted it to be futuristic, so I thought shoulder pads because that's my thing." Videoen er instrueret af den norske instruktør og fotograf Ray Kay.


 

Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) (fra The Fame, 2008)

Der er stadig glitter og affarvet hår, men ellers er der langt fra Gagas to første singler til den her. Både sangen og musikvideoen har smidt feststemningen fra sig, og hvor Gaga i "Poker Face" satsede på det futuristiske, lugter "Eh, Eh" langt væk af klassisk 00'er. Med 50'er-inspirerede lokationer fra den legendariske Arthur Avenue i Littly Italy, New York og Gaga siddende på en Vespa er stilen uden tvivl en anden. Musikvideoen er instrueret af den amerikanske instruktør Joseph Kahn, der sideløbende også instruerede og optog videoen til "LoveGame" samme weekend.


 

LoveGame (fra The Fame, 2008)


"I wanna take a ride on your disco stick". Ikke overraskende har Gaga udtalt, at "disco stick" er et synonym for "penis", og sangen var inspireret af hendes tiltrækning af en fremmed på en natklub. Der hænger da også en vibe i luften af disko, sex og glamour i musikvideoen, der er optaget i en undergrundsstation. Den er ligesom "Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)" instrueret af Joseph Kahn. 

 


Paparazzi (fra The Fame, 2008)

Bagsiden af medaljen er det altoverskyggende tema i den over syv minutter lange video og forfølgelse, død og moderiske planer. "It has a real, genuine, powerful message about fame-whoring and death and the demise of the celebrity, and what that does to young people", har Gaga udtalt til Canadian Press. Videoen er instrueret af svenskeren Jonas Åkerlund, og starter i øvrigt med en lille treat til piger i form af den svenske skuespiller Alexander Skarsgård, der spiller Gagas kæreste, og som Gaga til sidst i videoen slår ihjel.


 

Bad Romance (fra The Fame Monster, 2009)

En af Gagas største musikvideosuccesser må uden tvivl være "Bad Romance", der rendte af sted med hele syv MTV Music Video Awards i 2010. Der er drama for alle pengene i videoen, hvor Gaga bliver forgiftet, kipnappet og solgt til den russiske mafia som sexslave. Det var den australsk-amerikanske filminstruktør Francis Lawrence, der fik lov at instruere videoen til en af de bedst sælgende singler nogensinde. Ikke mindre end 9,7 millioner eksemplarer var solgt i slutningen af 2010.


 

Telephone - feat. Beyoncé (fra The Fame Monster, 2009)


"Telephone" starter, hvor "Paparazzi" slutter med Gaga, der kommer i fængsel for mordet på sin kæreste. Den ni-et-halvt minutter lange film er skrevet i fællesskab af Gaga og nordmanden Jonas Åkerlund, der også har instrueret videoen. Videoen er narrativ og fængslende, og kombineret med de ikoniske designs er den umulig at slippe, når først man er gået i gang. Der er flere "fun facts" om videoen. Blandt andet er bilen "Pussy Wagon", som Gaga og Beyoncé kører rundt i, den samme som Uma Thurman kørte rundt i i "Kill Bill 1". Dialogen i bilen emmer i det hele taget af Quintin Tarantino. Gaga maner i øvrigt også rygterne om, at hun skulle være en mand, til jorden, da fængselsvagten udtaler "I told you she didn't have a dick".

 


Alejandro (fra The Fame Monster, 2009)

Gaga har udtalt at videoen har et "homoerotic military theme, it's supposed to be a celebration of my love and appreciation for the gay community". Erotisk, dansende, svedende, halvnøgne mænd er den næsten ni minutter lange musikvideo i hvert fald fuld af. En af de mest omdiskuterede scener finder I blandt andet cirka 5:15 inde i sangen, hvor Gaga, udklædt i latex-nonnedragt, sluger en bedekrans, hvilket har skabt ramaskrig i den katolske befolkning. Generelt har kritikere påpeget, at "Alejandro" lugter langt væk af Gagas udtalte behov for at provokere.


 

Dance In The Dark (fra The Fame Monster, 2009)

En flok meget passionerede hollandske gaga-fans var slemt skuffede, da det blev officielt, at Gaga ikke havde planer om at indspille en musikvideo til "Dance In The Dark".  Da gruppen bestod af filmfolk, skuespillere, modefolk og dansere besluttede de sig for at lave den selv. Omkring et halvt år og 15.000 dollars senere stod de med resultatet, der for amatører må siges at være godt arbejde. Der er også lavet en "Behind The Scenes" om optagelserne og projektet. 


 

Born This Way (fra Born This Way, 2011)


"This is the manifesto of Mother Monster". Sådan starter "Born This Way", der er titelsangen og hovedsinglen fra Gagas seneste album, og med dette electro-synthpop-nummer fik Gaga for alvor sparket sit nye album i gang. Næsten 100 millioner "little monsters" har i skrivende stund set videoen på YouTube, og det underbygger blot det utrolige set-up, der er opstået omkring Gaga og hendes fans. Videoen starter dramatisk med musikken til Hitchcocks "Vertigo" i baggrunden, mens Gaga sidder på sin trone og føder "a new race within the race of humanity". Mode- og dokumentarfotografen Nick Knight har instrueret videoen til "Born This Way", som Gaga i øvrigt har skrevet i fællesskab med danske Jeppe Breum Laursen fra hedengangne Junior Senior.

 


Judas (fra Born This Way, 2011)

Gaga har selv instrueret musikvideoen, hvor Judas spilles af den amerikanske skuespiller Norman Reedus, mens Gaga indtager rollen som Maria Magdalene. Der er adskillige religiøse referencer i videoen, hvilket selvfølgelig har affødt massiv kritik fra "The Catholic League" i USA. Gaga har senere udtalt til MTV, at "this video is not meant to be an attack on religion. I respect and love everyone's beliefs. I'm a religious and spiritual person who's obsessed with religious art. I'm obsessed with it."


 

The Edge Of Glory (fra Born This Way, 2011)

I videoen til det store dansehit "The Edge Of Glory" er der skruet ned for både kostumer og lokationer. Den S/M-lignende dragt, som Gaga bærer hele videoen igennem, er designet af Gianni Versace, og scenen er en anonym New Yorker-bygning. Joseph Kahn skulle i første omgang instruere musikvideoen, men der opstod misforståelser mellem ham og Gaga undervejs, og derfor endte Gagas kreative hold "Haus Of Gaga" med at instruere videoen.


 

Yoü And I (fra Born This Way, 2011)


Videoen til "Yoü And I" er på mange måder anderledes end det, vi ellers har set fra Gaga. Blandt andet har Gaga-teamet pakket taskerne, forladt deres elskede New York og optaget videoen i Nebraska. Den rock-and-roll inspirerede sang fortæller historien om Gaga, der går turen fra New York til Springfield, Nebraska for at få sin kæreste tilbage. "The video is about the idea that when you're away from someone you love, it's torture. I knew I wanted the video to be about me sprinting back and walking hundreds of thousands of miles to get him back", udtaler Gaga til MTV i forbindelse med videoen.

 


Marry The Night (fra Born This Way, 2011)

Den næsten 14 minutter lange musikvideo starter med lang selvbiografisk fortæliing om Gaga, og vi skal således over halvvejs ind i videoen før "Marry The Night" for alvor går i gang. Gaga deltog i komedieprogrammet Alan Carr: Chatty Man, hvor hun fortalte, at "I got signed, I got dropped, I got signed again. That's actually what the 'Marry the Night' video is about. It's about one of the most horrible days of my life when I got dropped from my first record label and it's the story of what happened that day."


ANNONCE