Nyhed

Phoenix: Fiasko er mere spændende end succes

Franske Phoenix er klar med opfølgeren til bandets hidtil mest succesfulde album

For nogle bands kommer succesen fra den ene dag til den anden. For andre vokser den langsomt, og det gælder for den franske kvartet Phoenix. De debuterede tilbage i 2000 med albummet United og opnåede en pæn anerkendelse og en vis popularitet med deres både iørefaldende og kantede pop-rock med inspiration fra soul, funk, disko og elektronika – især fra 70'erne og 80'erne. Bandet fik senere også lidt omtale grundet forsanger Thomas Mars' forhold til filminstruktøren Sofia Coppola, kendt for blandt andet Oscar-vinderen Lost In Translation.

Det var dog først med gruppens fjerde album, Wolfgang Amadeus Phoenix fra 2009, at bandet for alvor fik hul igennem til de brede masser. Ikke mindst i USA, hvor albummet solgte guld, det vil sige en halv million eksemplarer, og indbragte gruppen deres første Grammy, i kategorien "Best Alternative Album". Udgivelsen solgte mere end million eksemplarer på verdensplan og sendte også gruppen ud på en lang turné, der varede to år, inden de kunne gå i gang med opfølgeren, Bankrupt!, som nu er klar, fire år efter forgængeren. Et album, der musikalsk fortsætter, hvor Wolfgang Amadeus Phoenix slap, med energiske sange med eftertænksomme tekster – og masser af musikalske og lyriske detaljer.

Gruppens guitarist Christian Mazzalai virker dog afslappet og ganske upåvirket af de høje forventninger til "den svære femmer", da GAFFA får ham i tale og først skal have svar på et oplagt spørgsmål:


Hvorfor hedder jeres nye album Bankrupt!?

– Vi kan godt lide ordet, og læg mærke til, at der er et udråbstegn bag titlen. Vi kan godt lide muligheden for fiasko. Det er ligesom, hvis du tager et sort-hvidt foto af en blå himmel. Så er der ikke noget at se på, men hvis du fotograferer en overskyet himmel, er der masser af nuancer at fortabe sig i. Som den store franske sanger og sangskriver Serge Gainsbourg engang sagde: Når du er glad, skriver du triste sange, og når du er trist, skriver du glade sange. Og vi er ret glade, så vi skriver triste sange. Det er vigtigt at have denne balance mellem det glade og det triste.

Hvordan kommer denne balance frem på albummet?


– Den er over det hele. I hver akkord, i hver tone, i sangstrukturerne.

Der er mange sange, der skifter tempo eller intensitet undervejs.

– Ja, lige præcis, det var noget, vi gerne ville udforske på dette album, og det er også en del af den balance.


Men I har jo ikke selv haft fiasko. Føler I et pres før udgivelsen af dette album, med al den succes, forgængeren havde?

– Vi føler ikke noget pres nu, og da vi indspillede albummet, lukkede vi dørene og talte ikke med andre musikfolk i to år, så presset kom udelukkede fra os selv.

Var det for at undgå presset udefra?


– Ja, men sådan arbejder vi altid. Det har vi gjort på alle vores fem album.

 

Læs et længere interview i GAFFAs majnummer, der er på gaden 3. maj og læs GAFFAs anmeldelse af Bankrupt! her.


ANNONCE