Nyhed

Markant 70'er-musiker er død

Guitaristen og keyboardspilleren Allen Lanier, især kendt fra hardrockgruppen Blue Öyster Cult, blev 67 år

Guitaristen og keyboardspilleren Allen Lanier, især kendt for sit medlemskab af New York-hardrock/prog-rock-gruppen Blue Öyster Cult, er død af lungesygdommen KOL, 67 år gammel, skriver Rolling Stone.

Lanier var med til at danne bandet Soft White Underbelly i 1967. I 1971 skiftede gruppen navn til Blue Öyster Cult, og de blev et af 70'ernes store rocknavne med deres hårde, psykedeliske og progressive rock. Bandet er især kendt for albummet "Agents of Fortune" fra 1976 og sange som "(Don't Fear) the Reaper" (1976 – sangen nåede en 12. plads på Billboard Hot 100-hitlisten og blev dermed deres største hit), "Godzilla" (1977) og "Burnin' for You" (1981).

Lanier samarbejdede også med Patti Smith, som han en periode havde et forhold til, og medvirker på hendes debutalbum "Horses" (1975) og de to efterfølgende plader, "Radio Ethiopia" (1976) og "Easter" (1978). Heste-brochen, som Smith bærer på coveret til "Horses", var en gave fra Lanier.

Allen Lanier medvirkede desuden på The Clashs andet album "Give 'Em Enough Rope" (1978) på klaver på sangen "Julie's Been Working for the Drug Squad", dog ukrediteret. Han har også indspillet med blandt andre John Cale, Iggy Pop og punk-sangeren og forfatteren Jim Carroll (kendt for bogen "The Basketball Diaries" fra 1978, filmatiseret med Leonardo DiCaprio i 1995).

Blue Öyster Cult oplevede dalende kommerciel succes og flere udskiftninger i 80'erne og nåede aldrig igen 70'ernes salgstal. Lanier forlod Blue Öyster Cult i 1985, men vendte tilbage i 1987 og spillede med dem til 2006, hvor han trak sig tilbage. Bandet er fortsat aktivt, men har ikke udgivet nyt siden 2001. Sidste år i november blev de genforenet med Lanier til en enkelt koncert i New York.

Mange bands i den tungere ende har nævnt Blue Öyster Cult som inspiration. For eksempel har Metallica fortolket deres nummer "Astronomy" på coveralbummet "Garage Inc." fra 1998, mens Smashing Pumpkins har spillet deres "Godzilla" live.

Hør Blue Öyster Cult med "(Don't Fear) the Reaper":

ANNONCE