Nyhed

Årets bedste album ifølge Christian Erin-Madsen

GAFFAs anmelder fortæller om sine musikalske favoritter fra 2013

Året er gået på hæld, og i den anledning har GAFFA givet ordet til en række GAFFA-skribenter, der året ud vil fortælle om deres yndlingsalbums fra 2013. Her gælder det GAFFAs anmelder Christian Erin-Madsen.

Se også listen med årets 30 bedste udenlandske og 10 bedste danske album ifølge GAFFAs samlede anmelderskare

Hør en playliste med Christian Erin-Madsens yndlingsalbums på Spotify


Hør en playliste med Christian Erin-Madsens yndlingsalbums på WiMP

Udland:

1. Daft Punk - Random Access Memories
Årets helt store oplevelse, som sagtens kunne glide med på en øde ø på repeat. Den franske elektroniske duo er tilbage syv år efter seneste album og har tidstro og professionelt gravet sig ned i disko og funkens rødder for herefter at aflevere et fuldstændig uafrysteligt godt album. Rystende godt.

2. Foals - Holy Fire
Tredje album fra de fem Oxford-rockere er intet mindre end sublimt. De mathrockede lyse guitarløb er der stadig, men det hele er blevet mere strømlinet og melodiøst tilgængeligt, mens Yannis Phillippakis stemme fortsat giver en skarp profil i forgrunden.

3. Nick Cave & the Bad Seeds - Push the Sky Away
Nick Cave og hans kumpaner folder her for alvor deres kamæleonagtige talenter ud. Tidligere har det rå mørke ædt os på bandets udgivelser, men nu er det underskønne, smukke, afmålte, skæve i forgrunden. Og det besætter din playliste, når først du går i gang!

4. Phosphorescent - Muchacho
Flere kender nok allerede den bløde, æggende "Song for Zula", men der er tungtvejende grunde til også at kaste sig over resten af dette fremragende værk fra amerikaneren Matthew Houck, der af gode grunde er blevet sammenlignet med Bonnie "Prince" Billy.

5. Bored Nothing - Bored Nothing
Debuten fra den kun 20-årige australier Fergus Miller er intet mindre end imponerende. I en grad så man stopper op midt i en pladebutik i Barcelona, lytter til fem numre mere og spørger personalet til kunstneren. Som det skete for mig.

6. Håkan Hellström - Det kommer Aldrig Va Över För Mig
Göteborg-kunstneren tilfører en stribe nye ørehængere til bagkataloget med disse sange, som er helt enkelt, melodiøst skåret og drejer om en generationsrejse fra Håkan Hellström som 16-årig til hans øjeblikkelige alder som 39-årig.

7. The National - Trouble Will Find Me
Det er mere fra samme skuffe af mørkrandet, dybfølt melankoli, lød det i anmelderkredse, da folk begyndte at pippe om det nye album fra The National, som var på vej. Det viste sig at holde stik, men det er absolut heller ikke skidt. Tjek "I Need My Girl" og "Demons".

8. Arctic Monkeys - AM
Sheffield-talenterne beviste med deres femte studiealbum, at de for alvor er modnet. Særligt på "Do U Wanna Know" og "R U Mine?" folder de rocken ud, og samlet står albummet helstøbt som et af d'herrers bedste til dato. Husk nu at skrue op!

9. Sigur Rós - Kveikur
Det er et intet mindre end besnærende drømmeagtigt formidabelt univers, som de islandske stolte sønner har præsteret, og de er her på deres fineste niveau. Så man kan se sig råbe lydløst over lava-vidder eller bare lade tankerne bokse hinanden med øjnene lukkede. Sublimt.

10. Julianna Barwick - Nepenthe
Hun har ladet sig inspirere af islandske vidder og indspillet sit album med et lokalt kor, islandske Múm og et strygerensemble. Men dette værk har mest af alt bare sit eget underskønne islæt. Fordyb dig på en rolig, vågnende lørdag formiddag.

Danmark:


1. Kissaway Trail - Breach
Albummet besidder det episke, storladne, følsomme som den fortrinlige forgænger, "Sleep Mountain", men er blevet tilført en helt anderledes dysterhed med en postpunket og mere massiv og mættet lyd.

2. Agnes Obel - Aventine
Man skulle tro, at det var umuligt for Agnes Obel at overgå gennembruds-etteren, som hun høstede fem DMA-statuetter for, men alligevel lykkes det hende. Genren er den samme, resultatet er forrygende.

3. Kashmir - E.A.R.
Landskendte Kashmir har efterhånden sendt en bred vifte af melankolirockede udspil på gaden over årene og præsterer igen et sammensurium af lækkerbiskener, der langsomt, men sikkert kryber under huden.

4. The Woken Trees - NNON
Med et underliggende mørkt, dæmonpræget og tankevækkende drive katapulterer disse seks unge herrer fra København sig direkte ind blandt de post-punk-fæller, der fortjener plads.

5. Rhye - Woman
Med "Woman" afleverer denne hypede og debuterende duo ikke blot deres første soul-elektroniske hovedopgave. De består på overlegen facon. Tjek den Sade-silke-smooth single "Open" og den lettere dansante "The Fall".

Se også listen med årets 30 bedste udenlandske og 10 bedste danske album ifølge GAFFAs samlede anmelderskare

Hør en playliste med Christian Erin-Madsens yndlingsalbums på Spotify


Hør en playliste med Christian Erin-Madsens yndlingsalbums på WiMP

ANNONCE