Nyhed

Helsinki Poetry klar med video efter kaos-tur til Saigon

Trods talrige problemer kom der en musikvideo ud af elektropopduoens rejse til Vietnam

Musikerne Ebbe Frej og Rune Vigil, der tilsammen udgør den snart albumdebuterende københavnske elektropop-gruppe Helsinki Poetry, står på en bar i Saigon i Vietnam. De har aftalt med en lokal kick-bokser, at Ebbe Frej skal have et lag tæsk. Modstanderen sidder og drikker en øl ved et plasticbord midt på bargulvet, og foruden Ebbe, Rune og den vietnamesiske medsammensvorne er det kun kameramanden Troelz Schmidt, der ved, at det er for sjov, da Ebbe fem minutter senere ligger på gulvet og ømmer sig mellem barens andre gæster.

– Det var fandeme grænseoverskridende. Vi var taget til Saigon for at optage Danmarks mest grænsebrydende musikvideo, hvilket virkede som et rimelig overskueligt projekt, lige indtil jeg lå på gulvet med følelsen af at have tabt kontrollen over optagelserne, fortæller Ebbe Frej.

To dage tidligere havde Rune Vigil stået i en tilsvarende grænsebrydende situation, da han havde foræret en tilfældig vietnamesisk gadearbejder en pung fuld af penge, blot for at sætte sig selv i scene som en rig og overlegen vesterlænding.

– Jeg havde aldrig i mit liv forestillet mig, hvor overlegent og på mange måder træls, det føles at gå hen til en tilfældig fremmed og stikke ham en stak penge, bare for at lave en video. Havde det været af et filantropisk hjerte, så var det måske noget andet, men formålet var alene at lave gode billeder, og da jeg bagefter skulle gå tilbage for at spørge, hvad den tilfældige og heldige/uheldige sjæl selv tænkte
om, at jeg lige havde vendt op og ned på hans verden, tænkte jeg bare over, hvor træls jeg syntes, jeg selv var, forklarer Rune Vigil.


Før afrejsen til Vietnam havde den københavnske duo haft helt andre forestillinger om, hvilke grænseoverskridende aktiviteter, de kunne give
sig i kast med, når de nåede til Saigon. Både idéen om at skyde en ko på gaden og idéen om at storme et bryllup og spille dansk støjpop havde været i spil, men byens tempo overraskede Ebbe Frej og Rune Vigil.

– Vi fik kamp til stregen. Ikke ét ord på vietnamesisk kunne vi, og det var meget svært at skaffe locations og medvirkende, siger Rune Vigil. Ebbe Frej følger op: – Det bedste, vi kunne gøre, var at tage tingene, som de kom, og prøve at lave gode one-take scener, når der skete noget vildt på gaden, og når vi selv pludselig stod i nogle interessante, actionprægede situationer af den slags, der gør sig godt på video. Men vi skulle skynde os, for chancerne forpassede os lige så hurtigt, som de opstod. Vi oplevede igen og igen, at det var byen, der rykkede
rundt på vores grænser og forventninger, ikke omvendt, siger han.

Kontrastfuld video


Der kom trods alle mere eller mindre selvskabte problemer undervejs en video ud af turen til Saigon. Resultatet af Helsinki Poetrys videotur er blevet en video, der viser flere sider af Saigon. Og en video, der samtidig sætter selv duoens kontrol over deres musikalske virkelighed i kontrast til Saigons pulserende virkelighed.

– Saigon er en smuk og hektisk by med nogle meget upolerede sider. Derfor har vi også skudt en video, der virker både smuk og rå på samme tid, siger Ebbe Frej.

– Stemningen i videoen er præget af hastighed og styrke, men også en helt klar melankoli, supplerer Rune Vigil.

Musikvideoen til Helsinki Poetrys sang "Saigon" er første del af en videoodyssé, der i billeder skal beskrive duoens debutalbum, "Transport". Samtlige numre på albummet, der udkommer den 1. marts, er inspireret af og tager navn efter en international storby. Med albummets sangtitler som "Marseille", "Saigon", "Tokyo", "Indianapolis" og "Miami" er der lagt op til en jordomrejse, hvor Saigon blot er det første stop.


Se videoen til "Saigon" nedenfor:

ANNONCE