Nyhed

Peter Sommer: Jeg skriver om det, der holder mig vågen om natten

Den elegante poet fra Skanderborg er på banen igen

Den elegante poet fra Skanderborg er på banen igen. Første album efter skilsmissen er badet i maskiner og kredser om alvorstunge betragtninger omkring tab og tvivl. Men Peter er en korkprop, der har fundet ind til såvel tilgivelse som livskraft.

På forgængeren "Til Rotterne, Til Kragerne, Til Hundene" var Peter nede at rode, der hvor det for alvor gør nas, og samme alvor går igen på "Alt Forladt". Den første plade efter skilsmissen fra solisten Lise Westzynthius, med hvem han har den snart syv-årige søn Ivan. Og Peter forstår at kalde en spade ved rette navn. Skulle man være i tvivl om, hvad der er på spil, skal man ikke længere ind end til åbningslinjen på det nye album, der lyder: "Pænt goddag, og pænt farvel, det blev ikke os to, alligevel."

– Selvom det fylder meget, ser jeg ikke kun pladen som et break-up album. Det var det på mange måder sidste gang, hvor vi stadig var sammen, men hvor det, at det ikke gik som det skulle, kom kraftigt til udtryk. En ting er at blive skilt, men den hårde tid, synes jeg, kommer bagefter. Jeg sad tilbage med en stærk nederlagsfølelse, der satte sig ubehageligt i kroppen. Jeg slog mig i hovedet med alle de fejl, jeg havde begået, og i rigtig lang tid følte jeg ikke, at jeg var værd at elske. Det går meget igennem i teksterne. Jeg skriver om det, som holder mig vågen om natten, ellers kan det være lige meget.

Arbejdstitlen var fra starten "Tvivlen Er I Huset" (en titel der går igen på flere sange på pladen, red.), som referer til de problemer og vanskeligheder, man kan løbe ind i, når man lever i parforhold med børn. Men teksterne er ikke for børn. Det er en voksen plade, der omhandler voksne menneskers problemer, og den skåner ikke de implicerede. Men jeg valgte i stedet titlen "Alt Forladt", da tilgivelse er et meget bedre sted at være end at svælge i bitterhed. For mig er sangene mere reflekterende og kommer netop derind, hvor tilgivelse findes.


– Jeg føler igen, at jeg er blevet værd at elske, og jeg er taknemmelig for, at jeg har muligheden for dette output. Følelser og problemer har det bedre på et album end inde i mig selv. Så er det også min klare intention, at man slutter på et højere og bedre plan, når man hører mine plader igennem, også selvom der bliver tager fat på alvorlige emner.

Teksternes tyngde og livtag med udfordrende og ofte nedslående oplevelser i voksenlivet står umiddelbart i kontrast til Peters åbenlyst gode humør og afslappede væremåde. Et tilsyneladende paradoks som sangeren giver følgende ord med på vejen:

– Mange, som har hørt mine tekster, har opfattet mig som en total sortseer. Men sådan ser jeg ikke mig selv. Jeg har en stærk opadgående drift, og er på mange måder lidt af en korkprop. Det skal sgu nok gå.

Læs et længere interview i GAFFAs februarnummer, der er på gaden 1. februar, og læs GAFFAs anmeldelse af det nye album i GAFFAs anmeldelsesektion.


ANNONCE