Nyhed

Reportage: Festival Internacional de Benicàssim 2013

GAFFA var igen repræsenteret på Europas hotteste festival, der musikalsk bød på både uforglemmelige momenter, nye opdagelser og en enkelt gigantskuffelse.

"Oi! Are we having a good time, mate?"

Vi befinder os i badebyen Benicàssim en times kørsel nord for Valencia, men accenten er ikke til at tage fejl af: Folk fra de britiske øer er valfartet til Festival Internacional de Benicàssim – eller bare Benicàssim – og kigger man på musikplakaten, er de britiske kunstnere også stærkt repræsenterede.

Den 19. udgave af Benicàssim blev i år afviklet fra den 18. til 21. juli og havde Arctic Monkeys, Beady Eye, Johnny Marr og Primal Scream som hovednavne. De suppleredes af amerikanere som Queens of the Stone Age, The Killers, Beach House og Black Rebel Motorcycle Club, og festivalens internationale arrangører har en stram musikalsk profil og en klart defineret målgruppe; det yngre rockpublikum i alderen 20-35 år.

Læs anmeldelser af de optrædende lige her.

Strand om dagen, musik om natten

Med omkring 40.000 besøgende – 2 ud af 3 fra Storbritannien – er Benicàssim betydeligt mindre end Europas største festivaler, men med en placering få hundrede meter fra Middelhavets blå bølger forstår man udmærket dens popularitet.

Festivalen er sågar planlagt sådan, at musikken først begynder efter klokken 19, så der er god tid til at nyde dagen på stranden, inden højttalerne tændes, og temperaturen når lige netop ned på 27 grader, da engelske Temples som et af de første bands slår tonerne an torsdag aften.

Herfra fortsætter koncerterne til langt ud på natten: Tre scener og to klubtelte er konstant i gang på skift til den lyse morgen, fire dage i træk. En stor del af de besøgende bor på festivalens campingområde, og de, der ikke ønsker at vågne op i et telt uden aircondition, har fundet sig andre overnatningsmuligheder inde i byen.

I alt spiller 93 bands og dj's på Festival Internacional de Benicàssim 2013, og inden The Killers triumferende lukker festivalen søndag nat, har Primal Scream leveret en af årets bedste koncerter, Temples og spanske Guadalupe Plata har leveret overraskelserne, mens især Beach House har skuffet fælt.

Besværlig betalingsmetode

Prisen for festivalbilletten er knap 1.300 kr., men 9 euro (knap 70 kr.) for en liter øl er i overkanten. Desuden anvender festivalen et besværligt token-system, hvor man kun kan betale for mad og drikkevarer, når man i en anden kø har købt nogle særlige billetter til dette formål. Formentligt af samme grund sætter hundredvis af festivalgæster sig ude foran hovedindgangen mellem koncerterne for at indtage selvmedbragte drikkevarer. Lidt af et selvmål fra arrangørernes side, må man sige.

Selve festivalpladsen fungerer til daglig som et enormt parkeringsareal, og den sorte asfalt under fødderne er glohed og støvet. Men det er rart ikke at skulle skænke den sædvanlige festivalfrygt for regn en eneste tanke, og besværlighederne er glemt, når musikken spiller, og feststemningen spreder sig over festivalpladsen.

"Indeed, we are having a great time." 

ANNONCE