Nyhed

Thom Yorke og Nigel Godrich fjerner deres musik fra Spotify

“Tjenesten er dårlig for ny musik,” udtaler de to

I går aftes blev et Thom Yorke-soloalbum og et Atoms For Peace-album fjernet fra Spotify.  Nigel Godrich, der er producer for Atoms For Peace, har også fjernet materiale fra sin gruppe Ultraista. 

Baggrunden for valget skyldes ikke et ønske om øget indtjening via salg, men er i stedet en principsag for de to musikere, der ønsker at gøre opmærksom på Spotifys manglende betaling til ny musik.

Thom Yorke tweetede sin forklaring således:


"Tag ikke fejl. De nye artister, du opdager på Spotify bliver ikke betalt. I stedet går pengene til ejerne bag. "Jeres lille meningsløse oprør går kun ud over jeres fans. En dråbe i havet, egentlig". Nej, vi står op for vores musikalske kollegaer".

Også Godrich har givet en lang forklaring på sin Twitter:

"Grunden er, at nye artister ikke bliver betalt en skid i denne her model. Det er en ligning, der ikke går op. Musikindustrien bliver overtaget ind ad bagdøren, og hvis vi ikke prøver at gøre det mere fair for nye producere og artister, så vil det gå ud over musikken i sidste ende. Det handler om at få lavet en ordentlig model, som i øjeblikket er utrolig værdifuld for nogle andre end musikerne selv. Små selskaber og nye artister kan knap nok holde hovedet over vande økonomisk. Det kan ikke være rigtigt. Millioner af streams giver dem et par tusinde dollars. Slet ikke ligesom i radioen. Hvis du har et kæmpe bagkatalog og er et major label, jamen så giver det god mening. Musikken har allerede tjent sig selv ind. Det er bare ekstra indtjening. Men det koster penge at skabe ny musik. Pink Floyds plader har allerede indtjent milliarder af dollars. I hvert fald for nogen. Men hvis folk havde lyttet til Spotify i stedet for at købe plader i 1973, så tvivler jeg stærkt på, at "Dark Side" ville være blevet lavet. Det ville simpelthen have været for dyrt." 


Til gengæld har en anden producer, Stephen Street, været ude med riven efterfølgende og klandrer Yorke for at være selvforskyldt i processen, da Radiohead udgav deres 2007 album "In Rainbow" gratis: 

"Dobbeltmoralsk at mene, at Spotify ikke arbejder for nye artister. Det er præcis, hvad jeg sagde, da Radiohead udgav deres album gratis for et par år siden. Det er nemt nok at gøre, når man har haft 10 års EMI-investering bag sig. Men det hjalp ikke ny musik overhovedet. Det gav det forkerte budskab, nemlig at musik ikke har nogen værdi. Det bider dig i røven nu, Thom!"

ANNONCE