Nyhed

15 forunderlige facts om Metallica

Næste lørdag spiller Lars Ulrich & Co. på Roskilde Festivals Orange Scene. Vi varmer op til koncerten med 15 interessante oplysninger, du måske ikke kendte.

Se også et galleri med Metallica-fotos fra hele deres karriere i GAFFAs gallerisektion

1. Bandet blev dannet i 1981, da James Hetfield besvarede en annonce i Los Angeles-avisen "The Recycler" indsat af Lars Ulrich. Den lød: "Trommeslager søger andre metalmusikere at jamme Tygers of Pan Tang, Diamond Head og Iron Maiden med." 

2. Da bandet var i gang med at indspille deres debutalbum "Metal Up Your Ass" (der senere hen fik titlen "Kill' em All"), smed de guitarist Dave Mustaine ud af bandet grundet stof- og alkoholmisbrug. Kirk Hammett blev derefter fløjet ind for at spille i stedet. I mange år efter var der ikke god stemning mellem Hammett og Mustaine, der siden hen dannede Megadeth. Mustaine har blandt andet udtalt, at Hammett "stjal hans job", og at Hammett kun blev populær ved at spille de lead-guitar-passager, som Mustaine havde skrevet.  

3. Deres andet studiealbum "Ride the Lightning" blev indspillet i Sweet Silence Studios i København. Ved en fejl blev de første albumcovere trykt i grøn farve. De er nu anset som collector's items. 

4. Metallicas tredje album, "Master of Puppets" fra 1986, er blevet kaldt for én af de mest indflydelsesrige thrash metal-albums. Det var dog først med deres femte album fra 1991, også kendt som "The Black Album", at bandet fik sit mainstream gennembrud. 

5. Den 27. september 1986 er en tragisk dato i Metallicas historie. De var i Sverige på deres "Damage, Inc. Tour" og havde trukket lod om, hvem der skulle sove hvor i tourbussen. Cliff Burton endte i Hammetts seng. Om natten mistede buschaufføren kontrollen over køretøjet, der skred og væltede rundt flere gange. Ulrich, Hammett og Hetfield fik ikke nogen alvorlige skader, men Burton blev fanget under bussen og døde af sine kvæstelser. Hetfield husker det således: "Jeg så bussen, der lå oven på ham. Jeg så hans ben stikke ud. Jeg panikkede. Jeg husker, at buschaufføren prøvede at hive tæppet ud under ham for at give det til nogle andre, og jeg råbte "don't fucking do that!" Jeg havde allerede lyst til at dræbe chaufføren. Jeg ved ikke, om han var fuld eller hvad. Jeg ved bare, at han kørte, og pludselig var Cliff ikke længere i live."

6. Metallica betragtes som en fjerdedel af "the big four" inden for thrash metal sammen med Slayer, Megadeth og Anthrax.

7. Albummet "Metallica" fra 1991, også kendt som "The Black Album", blev remixet tre gange, kostede en million amerikanske dollars at lave og afsluttede tre ægteskaber hos bandmedlemmerne. Albummet gik direkte ind på en førsteplads på Billboard albumhitliste og solgte 650.000 eksemplarer i USA i den første uge.

8. "The Black Album" har solgt over 28 millioner eksemplarer på verdensplan, hvoraf de 15 millioner alene er solgt i USA. Det gør albummet til landets 25. bedst sælgende album nogensinde.

9. Coveret til "Load" fra 1996 blev skabt af billedkunstneren Andres Serrano og fik titlen "Blood and Semen III". Serrano pressede simpelthen et miks af sin egen sæd og blod mellem tynde lag af plexiglas. Bandet havde skrevet så mange nye sange til albummet, at man valgte at udgive det i to dele. Da "ReLoad" kom, var det igen Serrano, der stod bag coveret. Denne gang valgte han at bruge blod og urin i stedet. 

10. I 1999 blev Metallica optaget på San Franciscos Walk of Fame.

11. I 2000 var Metallica én af hovedkræfterne bag retssagen mod Napster, der havde delt bandets copyrightede materiale gratis uden deres tilladelse. Napster tabte sagen. 

12. I april 2001 begyndte filmmagerne Joe Berlinger og Bruce Sinofsky at følge Metallica med et kamera, der siden skulle blive til en dokumentar omkring processen af det næste studiealbum. Over to år og mere end 1000 timers film blev optaget. I januar 2004 fik "Some Kind of Monster" så endelig premiere på Sundance Film Festival.

13. Der har været en del udskiftninger i Metallica gennem tiden. Blandt andet har de haft fire bassister: Ron McGovney (1982), Cliff Burton (1982-1986), Jason Newsted (1986-2001), og Rob Trujillo (2003-).

14. Metallica har udgivet ni studiealbums, fire livealbum, 25 musikvideoer og 37 singler. Bandet har vundet ni Grammy Awards og har haft fem album i træk debuterende som nummer et på Billboard 200, hvilket de var det første band, som gjorde. Den rekord er siden blevet brudt af Dave Matthews Band.

15. Bandet indspiller i øjeblikket næste album, men det vides endnu ikke, hvornår det udkommer. Tidligere i år annoncerede Metallica, at de udgiver en 3D-koncertfilm med titlen "Metallica: Through the Never", som vil få premiere i IMAX-biografer den 27. september. 

Se også et galleri med Metallica-fotos fra hele deres karriere i GAFFAs gallerisektion 

ANNONCE