Nyhed

20 musikspørgsmål til Erik Clausen

Den dvd-aktuelle multikunstner fortæller om sit forhold til musik

Alder: 71 år

Civilstatus: Gift med Pernille.

Profession: Filminstruktør, manuskriptforfatter, sangskriver, maler, skuespiller, stand-up komiker og nysgerrigt menneske i det hele taget. Aktuel med dvd'en "Fra Den Ene Hjernehalvdel Til En Anden".


Kommer du fra et hjem med klaver?

– Nej. Jeg kommer fra en lille toværelses lejlighed på Vesterbro, hvor vi dog sang en del, og min mormor spillede harmonika. De sange, vi sang var folkelige sange, der ikke er trykt nogle steder. Jeg skal nok spare dig for at bryde ud i sang.

Spiller du selv et instrument?


– Nej, det gør jeg ikke. Jeg har haft det princip, siden jeg var dreng, at jeg ikke ville lære noget, for så kan man risikere at blive fanget i det. Hvis jeg nu havde lært at spille guitar, kunne jeg have risikeret at sidde og hamre i den resten af mit liv. Den eneste krævende eksamen, jeg har været oppe til, er køreprøven. Hvis man skal lære at spille på et instrument, skal man øve sig en helvedes masse timer hver dag, og det synes jeg lyder røvkedeligt.

Har du nogensinde drømt om at blive musiker?

– Jeg har jo udgivet plader og også skrevet sangtekster, så på sin vis har jeg smagt lidt på det, men jeg vil hellere være nysgerrig og prøve masser af forskellige kunstarter af.


Synger du i badet?

– Ja, jeg synger i det hele taget masser af steder. I min nye show synger jeg også flere gange. Jeg har også lavet en hel plade, der hedder Clausen I Tonernes Verden. For nogle år tilbage lavede jeg også en sang med Sylvester, der hedder Fremmedarbejderens Farvel, der er en kommentar til alle de indvandrere, der knokler røven ud af bukserne. Den er for nylig blevet moderniseret af Pharfar og nogle rappere.

Hvad betyder musik for dig?


– Utrolig meget. Da rock og rul kom frem i efterkrigstiden, og rockrytmen afløste polka- og valserytmerne, var der noget der ramte mig i maven. Det var nærmest seksuelt – en stor livsglæde, og den har holdt ved lige siden.  

Hvordan lytter du til musik?

– Jeg er sgu ligeglad, du. Så længe musikken er god, og den kommer ud til folket. Jeg har det en lille smule svært ved den digitale lyd, som jeg synes er lidt spids, men det ændrer sig jo hele tiden.


Hvem er din yndlingkunstner?

– Maleren Asger Jorn.

Og hvis det skulle være en musiker?


– Så må det være J.J, Cale. Hans cool, rolige musik er jeg aldrig blevet træt af. Det hører jeg, når jeg maler mine malerier. Jeg er også rigtig glad for Pixies. De ligger som fast inventar i min bil

Hvilken slags musik kan du ikke holde ud at lytte til?

– Dansktop bryder jeg mig ikke om.


Men du har jo selv skrevet teksten til Mormors Kolonihavehus?

– Ja, der fik du mig. Men jeg synes, den er mere vise-agtig og med glimt i øjet. At synge på dansk og synge en god ballade, holder jeg meget af. Bare det ikke bliver melodi grand prix-agtigt.

Hvilken sang vil du vælge på karaokebaren?


– Jeg ville provokere alle mine venstreorienterede, intellektuelle, alvorlige og selvhøjtidelige venner ved at vælge Himmelhunden af Teddy Edelmann.

Hvilken sang forbinder du med din første forelskelse?

– Det er mange, mange år siden, og forelskelsen var desværre ikke gengældt. Og ydmygelsen var total, da hun løb med en svensker. Hun var 16 og jeg var 18, men jeg kan ikke forbinde nogen bestemt sang med den periode.


Hvad er den perfekte musik til en erotisk aften?

– Det må være arien fra Mozarts Don Juan.

Hvad hører du helst søndag morgen?


– Jeg må komme med en indrømmelse, selvom det er et musikblad: Med alderen er jeg kommet til at sætte meget stor pris på stilhed. En stille søndag morgen, hvor man bare hører raslen af kaffekopper og småsnak fra familien, det holder jeg meget af. Det og så Vesterbros kirkeklokker må være lyd nok for mig.

Hvad er den første sang du kan huske? 

– Det er "Lille Peter Edderkop".


Hvilken sang kan få tårerne frem i øjnene på dig?

– Det kan Michael Wiehes sang om Titanic.

Hvilken musik skal der spilles til din begravelse?


– Hehe, det må de sgu selv om. Jeg er der alligevel ikke… Nej, ved nærmere eftertanke må de gerne for fuld hammer spille første sats af Carl Nielsens femte symfoni efterfulgt af The Beatles' Let It Be. Så får de en god dag ud af det.

Har du været i operaen?

– Ja.


Har du været på festival?

– Ja, flere gange. Blandt andet Smukfest, hvor jeg optrådte med Stig Møller i år. Det var fedt!

Hvad har været din bedste koncertoplevelse?


– Det må være Pink Floyd på Gentofte Stadion for en del år siden. Det var meget overvældende og rigtig flot.

Hvis du skulle på date med en musiker, hvem skulle det så være?

– Julie Berthelsen må gerne ringe. Så skal jeg fortælle hende om min ulykkelige barndom, haha!


 

ANNONCE