Nyhed

Vieux Farka Touré er klar til danske koncerter

Den Atlas- og Global-aktuelle vestafrikanske guitarvirtuos fortæller om inspirationen fra hjemlandet

Malinesiske Vieux Farka Touré er søn af den afdøde guitarlegende Ali Farka Touré, og i en årrække har den nu 32-årige bluesmusiker selv stablet en musikkarriere på benene over fire studiealbum. Tidligere i år udsendte han albummet "Mon Pays" (mit land), som var en hyldest til hjemlandet Mali, hvor der i 2012 udbrød en militærkonflikt, der naturligvis har påvirket den vestafrikanske musiker.

Vieux Farka Touré gæster de danske spillesteder Atlas og Global Copenhagen henholdsvis den 8. og 9. november, hvor han vil spille musikken fra sit seneste album for det danske publikum.

Traditionelle stilarter og blues


Du har kaldt dit seneste album "Mon Pays", og dit hjemland har tydeligvis spillet en vigtig rolle i dit musikalske udtryk og stil. Hvordan mener du, at Mali har påvirket dig som musiker, og hvad vil du sige med albumtitlen?

– De malinesiske musikere er ambassadører for Mali. Når alle mennesker kun hører om krigen og andre forfærdelige ting, er det vigtigt for os at minde verden – og især vores folk – om skønheden i vores kultur. Når jeg siger titlen på albummet "Mon Pays", er det en meddelelse om, at Mali er for hele den malinesiske befolkning – ikke kun for ekstremisterne, der spiller deres skrækkelige magtspil.

Hvilken musik voksede du op med i Mali?


– Jeg voksede op med traditionel, malinesisk musik, som blev spillet overalt. Min familie og især min far spillede også en masse blues-musik fra USA. Så disse to stilarter har dannet grundlaget for min egen musik i dag.

Hvordan vil du beskrive den musikalske vej, du er gået på det nye album?

– Det er en tilbagevenden til de traditionelle stilarter, jeg hørte, da jeg voksede op. Der er ikke noget trommesæt, og jeg bruger en masse traditionelle instrumenter som ngoni, njarka, calabash med flere. Albummet handler om kraften og skønheden i vores kultur, så det er vigtigt at fokusere på den traditionelle musik.


Hvad handler teksterne om?

– Jeg fortæller om mange forskellige ting på det nye album, men mest om hvordan krig er dårligt, uanset hvad krigen handler om. Jeg opfordrer malinesere til, at vi skal være stolte af os selv og modstå de udefrakommende kræfter, der forsøger at ødelægge vores måde at leve på.

Ønsker at hjælpe det malinesiske folk


Hvordan har din musik udviklet sig fra dit første album til nu?

– Jeg tror, at jeg bliver mere moden som person og som musiker for hvert album. I begyndelsen var det vigtigt for mig at skabe en rockstil, som folk kunne identificere som Vieux Farka Tourés musik, men nu er det vigtigere at vise, at jeg også har andre sider som kunstner.

Hvilket af dine samarbejdsprojekter inden for de seneste år har du fået mest ud af?


– Det er helt sikkert mit samarbejde med Idan Raichel (israelsk singer-songwriter og musiker red.). Idan og jeg er meget, meget nære venner, og vi er gode til at arbejde sammen. For mig er han ligesom en musikalsk bror. Så det er uden tvivl det vigtigste samarbejde for mig. Men jeg vil også gerne nævne min yngre "bror" Sidiki Diabaté (malinesisk musiker red.). Vi er begyndt at samarbejde lidt på det nye album, og jeg nyder virkelig at arbejde sammen med ham.

Hvad er det vigtigste du har opnået som musiker?

– For mig er det at hjælpe det malinesiske folk. Jeg håber, at jeg med min musik inspirerer til stolthed hos mit lands folk, og jeg anvender også min position til at promovere fred og udvikling i landet. Jeg har startet en organisation med navnet Amahrec-Sahal, der skal hjælpe folk i Sahel med de basale behov. Jeg vil gerne opfordre læserne til at lære mere om organisationen her. 


Hvad kan vi forvente af dine kommende koncerter i Danmark?

– Vi skaber en livelyd, der minder meget om det, du kan høre på det nye album. Der er meget improvisation, men altid med den samme energi og sound, som jeg har forsøgt at indkapsle på albummet: Det dybe, malinesiske, traditionelle groove.

Find billetter til koncerterne via GAFFA Live


ANNONCE