Nyhed

Lars Lilholt indspiller med Peter Sommer og Christian Hjelm

GAFFA har fanget Lilholt og Hjelm til en snak om samarbejdet

2013 er noget af et år for Lars Lilholt. Den folkekære musiker fyldte nemlig 60 i foråret og kan i disse dage fejre, at det er 40 år siden, han spillede sit første betalte job, ligesom Lars Lilholt Band også runder de 30 år netop i år. Det fejres med opsamlingsudgivelsen Manifest, der består af fire cd'er med fire overordnede temaer; Kærligheden, Historien, Stilfærdigheden og Myterne. Der er dog også nyt at finde på Manifest, heriblandt sangen Giv Tid Før Tiden Går, der er skrevet, indspillet og produceret i samarbejde med Peter Sommer, og nummeret I Skyggen Af De Første Drømmespor, som er en duet med Christian Hjelm. Sangen er første single fra Manifest, og om samarbejdet med Hjelm fortæller Lars Lilholt:

– Efter at have indspillet Giv Tid Før Tiden Går med Peter Sommer havde jeg lyst til at lave en duet, for jeg bliver meget inspireret af at arbejde med nye mennesker, og da jeg ikke ser min musik som specielt aldersbetinget, kunne jeg godt tænke mig, det blev en yngre kunstner. Jeg havde lyttet en del til Christians album Før Vi Blev Lette, og jeg syntes, han sang vildt godt, så jeg besluttede mig for at ringe til ham og høre, om han kunne have lyst til at være med. Jeg skulle lige samle lidt mod til mig først, for man ved jo aldrig, hvad han ville sige til sådan at være med på et Lars Lilholt-nummer, men han sagde heldigvis ja med det samme, og jeg synes vores stemmer klinger helt vildt godt sammen. Hans lyse, klare stemme supplerer min noget dybere og mere slidte vokal ret godt. Og så passer det jo fint til, at nummeret handler om to mennesker, der mødes og udveksler erfaringer, fortæller Lilholt, der også kan røbe, at nummeret egentlig var skrevet med hans "dårlige kammerater", Dalton, i tankerne, men at han ikke rigtig synes, det passede ind.

Om samarbejdet med sin garvede kollega fortæller Christian Hjelm:

– Det har været rigtig sjovt, og da Lars ringede kunne jeg med det samme se det fede i idéen om at blande vores to meget forskellige vokale udtryk. Og så er det jo bare et rigtig fedt nummer. Lars er jo en mand, jeg har enormt stor respekt for, og et er da et kæmpe skulderklap at vide, at han har siddet derhjemme og lyttet til min musik – og endda kunnet lide det. Da vi skulle indspille var det enormt fedt, at der blev lagt stor vægt på, at jeg skulle synge min del, som om det var en sang, jeg selv havde skrevet. Jeg har bevaret mit eget personlige udtryk.

Lilholt supplerer:

– Det er enormt spændende, at Christian er begyndt at udtrykke sig på dansk. Figurines er rigtig fedt, men bordet fanger bare på en helt anden måde, når man skriver på dansk.

Hvilke andre yngre danske sangskrivere lytter du til?

– Jeg kan godt lide Mads Langer, og jeg synes Marie Key har gang i noget rigtig spændende. Og så har jeg jo drukket en del kaffe med Peter Sommer på det sidste – han er også god.

Du har jo noget af et bagkatalog. Har det ikke været svært at udvælge numrene til de fire cd'er?

– Jo, det har været et kæmpe arbejde. Først var planen egentlig at udgive en boks med alt, jeg har lavet, men da pladeselskabet pludselig så, hvor meget 40 års musik og over 300 sange egentlig er, trak de i land, haha! Men det er blevet en rigtig god samling, og det er spændende at høre forskellen i lyden på numrene, der jo har været indspillet til både lp, kassettebånd, cd, download og stream.

Hvordan ser fremtiden ud for Lars Lilholt? 

– Når jeg nu tilbringer tid med de her yngre kunstnere, kan jeg da godt blive lidt misundelig og ønske, at jeg var 30 år igen. Men at spille musik er stadig det bedste, jeg ved, så det vil jeg blive ved med, og en mand som Bob Dylan, der er over 70, giver da håb til, at det også kan lade sig gøre mange år endnu. Jeg ser det ikke som om, jeg har haft en karriere – jeg ser det som om, jeg har levet et meget privilegeret liv. Det er lykkedes mig at komme igennem livet uden at lave andet end at spille musik, og det føler jeg mig utrolig heldig over. Men man kan ikke planlægge noget i denne her branche, så jeg må bare tage et år ad gangen, som jeg altid har gjort, slutter Lars Lilholt.

Manifest udkommer 28. oktober

 

 

ANNONCE