Nyhed

Reggae Revival i København

En af de hurtigst voksende reggaekunstnere fra Jamaica, Chronixx, er klar til at ramme København

Der er en ny roots-reggae-bevægelse i gang på Jamaica, men den er måske mest synlig uden for reggaeøen i det dybblå caribiske ocean og så på din bærbare computer. Sat i gang af en håndfuld unge "bevidste" kunstnere, der atter sætter fokus på Rastafari og de gamle reggaedyder, som især Bob Marley var kendt for, vinder The Reggae Revival terræn.

Selvom højttalerne på gadehjørnerne i Kingstons gader og øens mange natklubber stadig spiller musikalske mix af dancehall og amerikansk hiphop, så er der med støtte fra radiostationen IRIE FM og en stærk lokal profilering fokus på den nye bølge. Reggae Revival er et alternativ til de ofte materialistiske temaer og den digitale lyd, der præger dancehall-musikken og derfor på mange måder et opgør med denne.

De musikalske strømninger fra Jamaica har besynderligt nok allerede slået igennem i Europa, hvor den nye bølge af roots reggae trives i bedste velgående. Med store reggaefestivaler som Reggae Jam, Summer Jam og Rototom Sunsplash, der hvert år har nogle af de største navne i roots-reggae genren på plakaterne, er Jamaicas nye reggae-vækkelse vokset i popularitet - meget hurtigere andre steder, end den har lokalt. Selv om The Reggae Revival altså endnu ikke har brudt igennem på et mainstream-niveau i Jamaica, synes den dog også at vokse her.


Det var Jamaicas bedste surfer og tidligere reggaesanger Billy Mystic, der var med til at starte bevægelsen fra hans surfercamp kaldet Jamnesia ved Bull Bay øst for Kingston, hvor en gruppe af unge jamaicanskfødte musiknavne mødtes for tre år siden for at jamme og udveksle musikalske visioner for fremtiden. Blandt deltagerne var Chronixx, Protoje, Kabaka Pyramid, Raging Fyah og Jah9.

Med en stagnerende dancehall-scene og med den nylige fængsling af dancehall-stjernen Vybz Kartel in mente blomstrer reggaevækkelsen mere end nogensinde før. Jamaicas musikalske landskab synes derfor at være på vej til store forandringer. Dancehall-genren, der ellers har været den foretrukne musikart i Jamaica inden for de sidste 20 år, har oplevet et markant fald i salget i det forløbne år, og med flere af dens stjerner involveret i alvorlige retssager savner genren fornyelse.

Kendetegnet ved The Reggae Revival er dens positive indstilling til livet, båret igennem af en stor kærlighed til reggaemusikken og især den levende musik og Rastafaris budskaber om universel kærlighed. Det er disse ingredienser, der binder kunstnerne sammen.


Hvis nogen kunstner i denne bevægelse synes klar til at bryde igennem den jamaicanske mainstream, så er det sangeren Chronixx, der sidste år gæstede Loppen på Christiania som et at de få udvalgte stop på hans første Europa turné. Blot 21 år gammel har jamaicanskfødte Chronixx allerede haft en håndfuld succesfulde singler, musikvideoer og et mixtape med Major Lazer på samvittigheden. Det til trods for, at han endnu ikke har udsendt et egentligt album. Det er dog nu lige på trapperne, idet han netop i dag udsender den længeventede debut-cd Dread & Terrible, som han selv beskriver som "et projekt med såvel nye som ældre numre i rillerne".

Der venter derfor Amager Bio en stor oplevelse, når Chronixx med bandet Zinc Fence Redemption går på scenen den 18. april. Med sig har han et andet af øjeblikket hotteste navne nemlig sangeren Dre Island samt den karismatiske roots reggae-sangerinde Kelissa.

Musikalsk set har The Reggae Revival ikke overraskende ført en ny afgrøde af sangere og musikere med sig, og det er med dette afsæt, der nu inviteres til reggaefest i København.


Dørene åbnes kl. 20.00, og sædvanen tro vender det jamaicanske reggaediskotek Sky Juice Sound de nyeste reggaeplader straight from Yard både før og efter koncerten.

Reggaeforfatter og musikanmelder Henrik Bæk fortæller før koncerten mere om The Reggae Revival i et musikalsk perspektiv.

Check www.skyjuice.dk for yderligere info om The Reggae Revival og arrangementet i Amager Bio.


Billetter kan købes på billetnet.dk.

Du kan lytte til Chronixx, Dre Island og Kelissa og det oficielle Dread & Terrible mixtape fra tyske Jugglerz Sound på Soundcloud her.

Se også Chronixx i musikvideoen "Here Comes Trouble" her:

 

ANNONCE