Nyhed

Reportage: GAFFA på Sziget Festival i Budapest - del 2

415.000 publikummer, 500 acts og 16 scener samlet på en ø midt i Budapest i syv dage. Sziget Festival i Ungarn sluttede i søndags, og GAFFA var med.

Se masser af billeder fra Sziget i GAFFAs gallerisektion

Budapest er kendt for sine mange kur-bade med nauturligt varmt vand direkte fra undergrunden, og fredagen starter for mit vedkommende med et forfriskende besøg i byens ældste badeanstalt, Lucács, som har været i brug helt tilbage siden 1300-tallet. Her kan man svømme baner i de udendørs pools eller slikke sol på toppen af bygningen, som hundrevis af andre matte festivalgængere også har valgt at gøre denne eftermiddag, inden turen går ud mod festivaløen og endnu en dag på Sziget.

Kontroversiel rap, bedaget nu-metal & svedig soul fest
Efter et kulørt pitstop på festivalens strandbar lige ned til Donau-floden bliver første navn, jeg får set den unge amerikanske rapper Angel Haze, som sidste år debuterede med albummet "Dirty Gold". Angel Haze fik straks stor mediebevågenhed på grund af sin utrolige livshistorie, som inkluderer at vokse op i en religiøs sekt, blive seksuelt misbrugt og senere leve som hjemløs i Detroit.

Det seksuelle misbrug er skildret i Hazes egen version af Eminems hit "Cleaning Out the Closet", mens religionen bliver behandlet i gennembrudshittet "(I Run) New York", som bliver leveret som sidste nummer i aftenens kun ni numre lange koncert. De tankevækkende tekster står i skarp kontrast til den smidige og pulserende musik kædet flot sammen af Hazes spændstige og hurtige flow og høje energiniveau. Interessen bliver dog ikke fastholdt hos publikum, som efter et par numre langsomt siver mod mod nye musikalske eventyr på festivalens i alt 16 scener.

Lidt efter står Korn på scenen klar til at levere aftnens rockbrag. Det amerikanske nu-metal-band kan i år fejre 20-års jubilæum for debutalbummet og kan stadig fylde arenaer over hele verden. Denne aften på Sziget er der da også både høje forventninger og et massivt publikum til stede, som lystigt crowdsurfer og skråler med på især sangene fra gennenmbrudsalbummet "Follow the Leader". Korns musik overlever dog ikke tidens tand, og bandet er fanget i en lettere komisk og klichéfyldt form for bedaget rap-metal-lomme, der trækker mere på smilebåndet end kalder på anerkendelse. Publikum æder dog showet råt, og en enorm mosh-pit udvikler sig foran scenen, som spreder sig langs ringe i vandet og ender med nærmest at opsluge hele publikum. Imponerende.

Efter et par lettere anonyme electro-dance-album har Kelis igen fundet formen på det nye album "Food", hvor den amerikanske stjerne blander svedig retrosoul, funk og gedigen pop. Live er resultatet også ganske glimrende, og festivalens næststørste scene er da også totalt pakket og fyldt med især festspændte piger. Festen starter, da Kelis fyrer "Trick Me" af som tredje nummer, og herefter går der Motown-lydende soulfest i den, inden alting eksploderer i "Milkshake". Eksplosioner er der også ved at komme uden for den store teltdug, hvor en centraleuropæisk regnskylle af bibelske dimensioner vælter ned, mens lynene oplyser nattehimlen. Jeg bliver gennemblødt på et par minutter og trækker stikket med en taxa mod byen og plaskvåde sko.

415.000 festivaldeltagere

Næste dag viser vejret sig fra sin bedste side med sol og 25 grader, og løjerne starter med en rundvisning på hele det enorme festivalområde af Szigets musikchef. Undervejs får vi desuden nogle interessant facts at vide. Blandt andet at hele 70 procent af køberne til festivalens partout-billetter er udlændingne, og at festivalen i år er den mest besøgte nogensinde med utrolige 415.000 besøgende publikummer.

Efter snacks og vin med de andre udenlandske journalister er det tid til fest med Madness. Bandet, som om to år kan fejre 40-års jubilæum er en britisk institution og har med sine festlige ska- og new wave-sange med politiske undertoner været inspirationskilde for både Madchester-bølgen og Britpop-scenen, hvor især Blur har tyvstjålet med arme og ben fra Madness. Bagkataloget er da også fantastisk, og denne lune aften får vi alle de store sange serveret på stribe. Stemningen er varm og hjertelig, og det er umuligt at stå stille til de vuggende ska-rytmer. Vi skråler med på "My Girl and Me", "Baggy Trousers", "House Of Fun", "Bed and Breakfast Man" og naturligvis "Our House" som koncertens absolute klimaks, hvor alle går amok, og en gummibåd med jublende festivaldeltagere crowdsurfer over publikum. Fællesdansen bliver udvidet i ekstranummeret "One Step Beyond". Alle ender med at overgive sig totalt, og man forlader scenen med kæmpe smil i ansigtet.

Lørdag aftens hovednavn Prodigy får jeg til gengæld ikke set meget af. Der er simpelt hen for meget pres på scenen, så det er næsten umuligt at komme ud og se noget. I stedet får jeg hørt en del af showet i sikre omgivelser i festivalens medieby, som ligger lige til høre for scenen. Musikken lyder knivskarp og ikke en dag ældre, end da electro-pionererne peakede med de to album "Music for the Jilted Generation" og "Fat Of the Land" tilbage i midten af 90'erne.

Omkring midnat lørdag nat vælger vi at trække festivalstikket og i stedet tage til ægte pool-party ude i det store udendørs og utroligt smukke Szechenyi-spabad, som hver lørdag nat om sommeren holder fest. Stedet er helt proppet af fulde og flinke unge folk fra hele Europa, som danser rundt i de varme bade, mens dj's sørger for musikken, og mangefarvede projektører lyser det hele op. Stedet er en fantastisk måde at slutte festivalen af på, og den står på udspring, drinks, mingling og sjov og ballde indtil festen lukker kl. 03.00, og de udmattede kroppe bliver kørt hjem i seng.

Sziget-festivalen og Budapest har været en kæmpe oplevelse, og hvis man er til fest, farver, store musiknavne, international atmosfære, naturskønne omgivelser, fornuftige priser, sol og varme, gadeteater og gøgl, så er Sziget en perfekt festival at besøge og et spændende alternativ til de danske festivaler. Desuden er alene festivalens unikke location et besøg værd, da man simpelt hen bor i en skov på en ø i Donau-floden midt i Budapest. Det er også både billigt at flyve til og bo i Budapest, så en tur til Sziget kan også sagtens klares på et SU-budget. En stor anbefaling til Sziget skal lyde herfra.


Se masser af billeder fra Sziget i GAFFAs gallerisektion

ANNONCE