Nyhed

Pussy Riot-medlemmer løsladt igen

To medlemmer af den russiske punk- og performancegruppe blev tilbageholdt ved vinter-OL, men er nu løsladt

De i alt fem medlemmer af den russiske punk- og performancegruppe Pussy Riot, der blev anholdt ved vinter-OL i den russiske by Sotji tidligere i dag, blev ifølge USA Today løsladt efter tre timers afhøring, tilsyneladende uden sigtelse. Det drejer sig blandt andet om Nadesjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina, der var to af de tre kvinder, som blev anholdt i februar 2012 ved en aktion i Moskvas frelserkirke og idømt to års fængsel for hooliganisme. De to kvinder blev benådet i december 2013, tre måneder før de skulle løslades, mens den tredje, Ekaterina Samutsevich, blev løsladt tilbage i 2012 efter en appelsag.

De fem kvinder forlod politistationen iført elefanthuer i pangfarver, gruppens kendetegn, mens de sang en kritisk sang om præsident Putin. Ifølge en af kvinderne blev de tilbageholdt, både fordi de var mistænkt for et tyveri, og fordi de var aktivister, og de blev slået af politiet.

Internationale musikstjerner, blandt andre Madonna, Paul McCartney og Yoko Ono, har på det nærmeste stået i kø for at ytre deres støtte til de tre medlemmer af Pussy Riot, siden de blev fængslet i 2012.


Dommene for "hooliganisme" faldt i august 2012 og lød på to års fængsel. Et medlem blev siden løsladt efter en appelsag, og de to andre blev som nævnt benået som led i et amnesti til et større antal fanger, som det russiske parlament godkendte i december 2013.

Maria Aljokhina stillede sig imidlertid stærkt skeptisk over for den nye amnesti-lov, som hun kaldte "et pr-stunt" med henblik på at forbedre systemets image op til vinterens Olympiske Lege, og hun opfordrede til boykot af OL.

ANNONCE