Nyhed

Pete Seeger er død

Den 94-årige folkesanger og -sangskriver døde i går af naturlige årsager

Den amerikanske folkesanger og -sangskriver Pete Seeger afgik mandag ved døden af naturlige årsager i New York. Det har Seegers barnebarn bekræftet over for New York Times.  Seeger er en af de absolut vigtigste figurer inden for den amerikanske folkemusik i det 20. århundrede og har været en stor inspirationskilde for blandt andre Joan Baez, Bob Dylan og Bruce Springsteen. Når det kommer til 60'ernes protestsange, tænker mange umiddelbart på en ung Bob Dylan. Det havde dog ikke været muligt for den unge poet at ytre sin kritiske mening, hvis ikke Seeger havde banet vejen først. 

Pete Seeger blev født i New York 3. maj 1919 og voksede op som barn af musikerforældre og fik tidligt smag for folkemusikken samt for politisk arbejde på venstrefløjen. Han begyndte at spille banjo og 12-strenget guitar og studerede sociologi på Harvard University, men droppede ud for at hellige sig musikken. I slutningen af 1930'erne kom han i kontakt med folkemusikforskeren Alan Lomax, og sammen udforskede og optog de folkesange fra det sydlige USA.

Pete Seeger kom i 1940 i kontakt med den lige så indflydelsesrige folkemusiker Woody Guthrie, og sammen dannede de med en række andre musikere den kortlivede, men vigtige og meget politiske gruppe The Almanac Singers. I 1948 var han med til at danne gruppen The Weavers, som blandt andet fik et hit med Leadbelly-sangen "Goodnight Irene". Gruppen fik et stort publikum, men kom også i FBI's søgelys grundet teksternes politiske indhold.

I 1958 gik Seeger solo og fik op gennem 60'erne stor succes med sine politiske, pacifistiske sange, ligesom han var aktiv som arrangør af folkemusikfestivaler. Han var blandt andet stor inspiration for Bob Dylan, men havde svært ved at acceptere, da Dylan satte strøm til sine sange på Newport-festivalen i 1965. Ved den lejlighed udtalte Seeger blandt andet: "Hvis jeg havde en økse, ville jeg kappe strømmen". Siden har Seeger dog indrømmet, at han fejlbedømte den elektriske Dylan.

Fra og med 1970'erne har Seeger især koncentreret sig om miljøpolitisk arbejde, men han spillede og udgav stadig regelmæssigt plader. I 2008 udgav han således albummet "At 89". Han har gennem årene modtaget en lang række priser og hædersbevisninger.

Blandt Pete Seegers mest kendte sange kan nævnes "If I Had A Hammer", "Where Have All The Flowers Gone?" og "Turn! Turn! Turn!", ligesom han også kan takkes for udbredelsen af kendskabet til traditionalen "We Shall Overcome".

En af Pete Seegers store fans, Bruce Springsteen, udgav i 2006 albummet "We Shall Overcome - The Seeger Sessions" med lutter Seeger-sange. Springsteen og Seeger optrådte i øvrigt sammen ved indsættelsen af Barack Obama i januar 2009. Se en video nedenfor.

Sidste år døde Pete Seegers kone, Toshi, kort tid før deres 70-års jubilæum. Han efterlader sig en søn, to døtre, en halvsøster og seks børnebørn.

ANNONCE