Nyhed

Seks tragiske musikerdødsfald 1964-2014

Læs om store musikeres for tidlige død i hvert årti fra 1964 til i dag. Hør også deres bedste sange.

Et årstal, der ender på fire, ser ud til at virke dødbringende for berømte, yngre musikere. I hvert fald døde Sam Cooke for 50 år siden, Cass Elliott fra The Mamas & the Papas sagde farvel til de levendes verden for 40 år siden, det samme gjorde Motown-prinsen Marvin Gaye (billedet) for 30 år siden. Kurt Cobain stillede træskoene for 20 år siden, mens det er 10 år siden, "Dimebag" Darrell Abbott blev skudt. Og til sidst døde den dog knap så unge Johnny Winter i år.

1964 – Det fatale uheld i kærlighedsreden

Sam Cooke er anerkendt som en af de største inden for soulmusik og bliver ofte benævnt med titlen "Kongen af Soul". Den 10. december 1964 indlogerede 33-årige Cooke, som havde solgt mere end 10 mio. plader, sig en aften på The Hacienda Motel sammen med en 22-årig sangerinde.

De to kom dog hurtigt op at skændes, og sangerinden gik ud af døren medbringende en del af Cookes tøj. Han løb efter hende, men tog fejl og endte på hoteldirektørens værelse, som blev så forskrækket, at hun skød og dræbte Cooke. Det er dog spekulationer om, hvorvidt Cooke reelt var udsat for et attentat.

Hør et af soulkongens største hits, den uskyldige kærlighedssang "Wonderful World".

1974 – Det forbandede hotelværelse

Cass Elliott var sangerinde i den poplære, amerikanske pop/folk gruppe The Mamas & The Papas og udgav også albums som solist. Efter en succesfuld tour i juli 1974 ville Elliott d. 29 juli overnatte på et værelse i London, men blev på fatal vis ramt af et hjerteanfald og døde i en alder af 32 år.

Hun havde været på en hård kur og tabt 36 kg i tiden inden, så det er muligt, at det er årsagen til hjertestoppet. Sikkert er det i hvert fald, at skylden ikke kan skydes på den sandwich, der gennem flere år florerede rygter om, at Elliott blev kvalt i. Fire år senere døde trommeslageren Keith Moon fra The Who i præcis samme lejlighed, også 32 år gammel.

En af The Mamas & The Papas' mest kendte sange er uden tvivl "California Dreamin'", der handler om at drømme sig hen til et andet sted.

1984 – Skudt af far

Marvin Gaye var en af de centrale personer, der formede den helt specielle Motown-lyd gennem 1960'erne. "Prinsen af Motown" brød dog fri fra rammerne og udgav i 1982 det Grammy-vindende hit "Sexual Healing".

Den 1. april 1984 var den 45-årige Gaye deprimeret og kæmpede med afhængighed og var flyttet hjem i sine forældres hus. Han sad på sengen og snakkede med sin mor, da faderen kom ind skød ham to gange med dødbringende virkning. Gaye og faderen havde været i skænderi og slåskamp inden, og drabet blev slutningen på en konflikt, der havde stået på lige siden Gayes barndom.  

Hør et af Marvin Gayes store hit fra Motown-tiden, "Let's Get it On".

1994 – Heroin, R.E.M. og en pistol

En af grunge-genrens grundlæggere, Kurt Cobain, solgte med sit band Nirvana over 50 millioner album verden over. Han startede en musikalsk revolution og står i dag tilbage som en fænomenal kunstner, der fik en tragisk udgang på sit korte liv.

Den heroin-afhængige Kurt Cobain skulle indlægges til afvænning i marts 1994, men flygtede i stedet. Efter nogle flere mislykkede forsøg blev den 27-årige Cobain indlagt, men stak efter et stykke tid af fra hospitalet. Efter nogle dage kom Cobain hjem til sit hus. Den 5. april indtog han 1,5 gram heroin, satte R.E.M.s "Automatic for the People" på, tændte for tv'et og gik hen i drivhuset og skød sig.

Hør Nirvanas eksplosive punkenergi i "Very Ape" fra albummet "In Utero".

2004 – Dræbt under headbanging

"Dimebag" Darrell Abbott er kendt som guitarist i heavy metal-bandet Pantera. Pantera markerede et sceneskifte i metalmusikken, der satte mere fokus på groove. "Dimebag" Darrell er ofte på top ti-lister over de bedste metalguitarister nogensinde.

Den 8. december 2004 spillede den da 38-årige Abbott en koncert med sit nye band Damageplan, efter Pantera var gået i opløsning året før. Pludselig kravlede en fan op på scenen og skød og dræbte Abbott og tre andre. Den 25-årige fan blev dræbt af politiet, og man fandt senere ud af, at han havde været meget oprørt over Panteras opløsning og mente, det var Abbotts skyld, bandet ikke længere eksisterede.

Hør Panteras sang "Cemetary Gates" og lyt særligt efter Dimebag Darrells guitarsolo, der er en af hans bedste nogensinde.

2014 – Ukendt dødsårsag – måske et hårdt liv?

Johnny Winter er en amerikansk sanger og guitarist, der især er kendt for lange guitarsoler med stor kreativitet. Han har udgivet en række bluesalbum og blev berømt efter sine koncerter i 1960'erne og 1970'erne.

Johnny Winter var i juli 2014 i Schweiz for at spille. Han skulle tidligere have spillet i Danmark i år, men aflyste på grund af sygdom. Winter gav sin sidste koncert i Frankrig. Herefter tog han til Schweiz, hvor han døde den 16. juli dage senere på et hotelværelse. Det vides endnu ikke, hvad dødsårsagen er.

Med sine 70 år kan Winter ikke siges at være en yngre musiker. Men han kan tjene som eksempel på, at nogle musikere er gjort af et særligt stof. På trods af et massivt stof- og alkoholforbrug, der kunne slå de fleste ihjel, levede Winter længe nok til at fejre 50-års jubilæum som musiker.

Winter udgav albummet og sangen "Still Alive and Well" i 1973 efter allerede dengang næsten at have slået sin karriere og sig selv ihjel.

ANNONCE