Nyhed

Guide: 10 fede på Musikfilm Festival '14

GAFFA guider dig gennem den københavnske filmfestival, som starter i dag

Fra i dag lægger Cinemateket på Gothersgade i det centrale København rammer til den nye Musikfilm Festival. Her vil man de næste otte dage kunne opleve et overflødighedshorn af musikrelaterede filmgodter – fra klassikere til kuriosa, og genremæssigt spændende fra punk og hiphop, over avantgarde og psykedelia til singer/songwriter og regulær rock'n'roll. Her giver GAFFA dig en guide til ti højdepunkter i det omfattende program.

1. Teitur – Story Music (1/3, kl. 16.45)

På festivalens åbningsdag er der mulighed for at komme tættere på den færøske singer/songwriter Teitur i denne dokumentarfilm, hvor vi følger ham under indspilningerne af albummet "Story Music" på en nedlagt isfabrik hjemme på Færøerne. Forestillingen er gratis.


2. Big Star – Nothing Can Hurt Me (1/3, 19.15)

Det er også allerede i dag, at Musikfilm Festival 2014 blænder op for den nye dokumentarfilm om Big Star – en rockhistoriens velbevarede hemmeligheder, der om nogen kandiderer til den tyndslidte betegnelse "kultband." Gruppen med nu afdøde Alex Chilton i front udgav tre eminente album i halvfjerdserne, uden at det store gennembrud nogensinde indtraf. En film, som kendere har ventet på.

3. Nick Cave & The Bad Seeds – The Road to God Knows Where (4/3, 19.15)


Med udgivelsen af det stærkt kritikerroste album "Push the Sky Away" og hele tre danske koncerter stod 2013 i australske Nick Cave & The Bad Seeds' tegn herhjemme. I den fine "The Road to God Knows Where" (billedet) følger vi bandet på turné i kølvandet på albummet "Tender Prey." Dengang var Blixa Bargeld stadig med i bandet, Cave havde endnu ikke fået styr på sit heroinmisbrug, og koncerterne var decideret eksplosive. Der er ingen grund til at snyde sig selv for at opleve denne perle på et stort lærred – heller ikke selvom den udkom på dvd for adskillige år siden.

4. David Bowie – Ziggy Stardust & The Spiders From Mars (4/3, 21.15)

Den har allerede klassikerstatus, og du kan formentlig købe den i din lokale Stereo Studio til 49,95. Med det er altså mere rimeligt over for både dig selv, Bowie og edderkopperne fra Mars at nyde D.A. Pennebakers koncertfilm under ordentlige omstændigheder. Pennebaker havde allerede markeret sig med Dylan-filmen "Don't Look Back" og festivaldokumentaren "Monterey Pop," da han i sommeren '73 forevigede David Bowies alter ego give koncert i Londons Hammersmith Odeon.


5. Aerosmith – Rock for the Rising Sun (5/3, 19.15)

Denne sommer giver Steven Tyler og kompagni deres første koncert på dansk grund i syv år – og hvorfor dog ikke varme op med denne koncertfilm fra gruppens turné i Japan i efteråret 2011? Der er skruet ned for powerballaderne og op for de rendyrkede rockere i et sæt, som byder på klassikere som "Walk This Way," "Last Child," "Draw the Line" og "Mama Kin." Og så kommer vi naturligvis også bag scenen med de gamle drenge, som lægger vejen forbi Horsens den 6. juni.

6. A Band Called Death (5/3, 21.45)


"Årets 'Sugar Man'-historie....med strøm på!" skriver arrangørerne om denne 2012-dokumentar om det totalt ukendte Detroit-band Death og deres debutplade, som samlede støv i 35 år, inden det endelig blev udsendt af nicheselskabet Drag City. Og viste sig at være en omgang potent proto-punk, produceret før Ramones overhovedet havde lært at tælle ned fra tre. Kid Rock, Alice Cooper og MC5's Wayne Kramer er blandt de mere kendte kolleger, som kommer til orde i den 96 minutter lange dokumentarfilm.

7. Pink Floyd – Live at Pompei (6/3, 21.45)

Det var både spektakulært og imponerende, da Rogers Waters sidste år havde "The Wall" med til København. Decideret magisk var det imidlertid, da han sammen med resten af Pink Floyd indtog Pompeis antikke ruiner nogle dage i efteråret '71 – og man kan med fordel skifte sin e-cigaret ud med noget lidt sjovere, inden Cinemateket blænder op for denne koncertfilms-klassiker torsdag klokken kvart i ti.


8. Tom Waits – Big Time (7/3, 19.15)

"En vaskeægte narrestreg af en sjældenhed på det store lærred," skriver festivalens arrangører om Chris Blums 1987-dokumentation af en Tom Waits på slap line i kølvandet på albummet "Frank's Wild Years" - for ikke at tale om "Rain Dogs" et par år tidligere. Det kan næsten kun blive godt, når vi nu taler årgangsoptagelser med en Waits, som i øvrigt ikke har givet koncert herhjemme i mange år.

9. Franz Zappa – Baby Snakes (8/3, 15.30)


Forfatteren Lars Movin introducerer løjerne, når Cinemateket viser Frank Zappas egen 1979-film Baby Snakes – med undertitlen "A movie about people who do stuff that is not normal." Også Zappas gamle guitarist Adrian Belew – som medvirker i filmen – ventes at deltage ved forevisningen.

10. Blaze Foley – Duct Tape Messiah (8/3, 17.15)

"Some kind of savoiur singing the blues / a derelict in your duct-taped shoes," sang Lucinda Williams engang om sin afdøde ven Blaze Foley. Og netop de gaffer-tapede sko har også givet titel til en ny dokumentarfilm om den herhjemme forholdsvis ukendte countrysanger og hans tragiske død. Foleys signatursang blev "If I Could Only Fly," der blev et hit for Merle Haggard, men gennembruddet udeblev, og Foley døde i en alder af blot 39 i 1989. Dokumentaren om den fordrukne engel har efter sigende været adskillige år undervejs, og filmens instruktør Kevin Triplett vil være til stede for at introducere filmen.


Se hele programmet for Musikfilm Festival 2014 her

 

ANNONCE