Nyhed

Guide: De bedste koncerter i marts

Nu strømmer musikken endelig ind og ud af de danske spillesteder

Der er sket et skift i vejret, det er ikke til at tage fejl af. Væk er den sne der plagede både januar og februar, og solen skimter nu frem fra en mestendels blå himmel. Kan man sige, at Danmark er ved at tø op? Tør man spå, at foråret endegyldigt er på vej? Med foråret kommer også den gryende nyforelskelse, de amourøse følelser blomstrer, lysten til at drikke øl på en bænk i parkens grønne græs tørster ganen, og tiden indtil weekenden endelig træder i karakter synes for lang.

De danske spillesteder er også vågnet op til dåd. Nu sker der endelig noget. Det skorter ikke på koncerter, og GAFFA har valgt en række af de mest spændende koncerter i marts. Der er rock og pop for enhver. Der er glædelige gensyn og triste afskedskoncerter. Lad os se om vi ikke kan finde noget der frister denne måned. Lad os spille op til dans. 

Thee Attacks (afskedskoncert), Studenterhuset, Aalborg, den 1. marts klokken 21.00
De har udgivet to album og spillet hundredevis af energiske livekoncerter. 1. marts er Thee Attacks fortid, når det sidste riff klinger ud på hjemmebanen i Aalborg, hvor de afslutter levetiden med en koncert i Studenterhuset – stedet, hvor det hele startede. Dagen inden, altså den 28. februar, har den københavnske fanskare også mulighed for at opleve aalborgenserne en sidste gang, hvor afskedskoncerten er henlagt til Kayak Bar.

Bandet siger selv: 

"Vi er glade for at kunne sætte punktummet på et tidspunkt, som virker helt rigtigt. Det har ikke været en nem beslutning at træffe, men vi er stolte af de plader, vi har lavet, de tournéer, vi har været på, og ikke mindst er vi beærede over, hvordan vores fans altid har bakket os op." 

Kom og sig farvel til Danmarks mest succesfulde mod-rockere.

of Montreal, Bremen, København, den 2. marts, klokken 20.00
Amerikanske of Montreal fra Athens, Georgia giver koncert på Bremen Teater søndag den 2. marts som afslutning på årets Frost Festival.

Gruppen er centreret omkring den flamboyante sanger og sangskriver Kevin Barnes, som siden 1997 har udsendt hele 12 album, der har manifesteret bandet som et af indie-poppens originale og musikalsk bredtfavnende navne. De gør deres entre på Frost Festival med albummet "Lousy With Sylvianbriar" fra oktober 2013 i ryggen.

Det kan kun blive en farverig afslutning på en ellers flot Frost Festival - og mon ikke of Montreal kan hidkalde foråret.

The William Blakes med gæster, Amager Bio, den anden marts, klokken 20.00
Når The William Blakes i år for sjette gang indtager Amager og spillestedet Amager Bio til fastelavnsfest den 2. marts bliver det traditionen tro med en lang række gæster - de tæller Dreamers' Circus, Jens Haack, T.S Høeg, Sussie Luscinia Nielsen, Thomas Andersson, Hugo Rasmussen, Stefan Pasborg og den tidligere X Factor-vinder Martin Hedegaard.

Alt overskud fra festen går i øvrigt til Haiti, så træk i et sjovt kostume, nyd den vidtfavnende musik og støt et godt formål. 

John Newman, Store Vega, København, den 4. marts, klokken 20.00
Med et yderst fængende klaverriff og en flot, soulinspireret stemme hittede John Newman hele sommeren sidste år med singlen "Love Me Again." Nu bliver det muligt for dansken at opleve ham live, når han gæster Vega, tirsdag den 4. marts.

Både John Newmans lyd og look skuer tilbage til tidligere tiders store genrer som for eksempel rhythm'n'blues og rock'n'roll, så derfor fandt han det passende at kalde debutalbummet "Tribute" som en hyldest til alle dem, der har inspireret ham gennem tiden. GAFFAs Sohail Hassan skrev i sin fire stjerners anmeldelse: "Alt i alt er en ny spire i den moderne britiske soul-muld et velkomment syn, og John Newman har potentialet til at blive til noget stort." 

Få selv syn for sagen i Store Vega. 

Carpark North (på turné), Nordkraft, Aalborg, den 6.marts, klokken 20.00
Sidste år udskød drengene i Carpark North deres kommende turné, fordi de simpelthen var blevet for inspirerede, mens de havde spillet Grøn Koncert. De tog i øveren og gik i gang med et nyt album. Det har resulteret i dette års "Phoenix", som blandt andet byder på poppet samarbejde med Alphabeats Stine Bramsen og popduoen Nik&Jay. 

Carpark North er på Danmarksturné, og de kommer hele landet rundt. Du kan se den samlede plan på GAFFA Live, og se om poprockerne kommer forbi din by.

Savages, Store Vega, København, den 6. marts, klokken 21.00
Et af de mest omtalte bands i 2013 både blandt anmeldere, festival- og koncertgængere, nemlig engelske Savages, lider ikke under faldende popularitet i Danmark, tværtimod. Pigegruppen annoncerede først koncert i Lille Vega, men her blev billetterne rykket væk med så stor hastighed, at koncerten nu er opgraderet til Store Vega.

Kvartetten vrængede sig brutalt ind i spotlyset sidste år med deres knivskarpe image og deres mindst ligeså skarpe take på post-punken. Deres debutalbum "Silence Yourself" drog hurtigt opmærksomhed til sig og blev blandt andet nomineret til den prestigefyldte Mercury Music Prize.

Så skal du have et solidt los i løgene, er det bare om at besøge de vilde Savages, når de gæster Store Vega.

Darkside, Pumpehuset, København, den 8. marts, klokken 21.00
Darkside består af den elektroniske musiker Nicolas Jaar og multiinstrumentalisten Dave Harrington, der fandt sammen i 2011, da de begge studerede på Brown University. Duoen har haft stor succes med deres debutplade "Psychic," der følger op på deres selvbetitlede ep fra 2011. Sidste år remixede Darkside hele Daft Punks monstercomeback "Random Access Memories" under det ordspillende navn Daftside, og senest har duoen begejstret på klubber som Berghain (Berlin) og Fabric (London).

Er du træt af guitarlarm, ja, så er der ikke andet for end at få lidt klubstemning med Darkside.

Trentemøller, VoxHall, Aarhus, den 8. marts, klokken 21.00
Da Trentemøller sidste år fik overrækt GAFFA-Prisen "Årets Danske Elektroniske udgivelse" for albummet "Lost", snakkede GAFFA med ham og spurgte blandt andet indtil, hvordan 2014 tegnede sig for den populære lydarkitekt.

"Den bliver turné-intens. Jeg kan ikke røbe alle planer endnu, og jeg kender hele ikke hele billedet, men jeg kan nok sige, at vi både kommer til at spille i Europa og USA. Og så er jeg gået i gang med skitser til ny musik."

Det er dog ikke kun udlandet der får Trentemøller at se, Voxhall får heldigvis også besøg og kan se frem til en besættende koncert. 

Soulfly, Godset, Kolding, den 11. marts, klokken 20.00
Den kommer til at stå på knusende metalguitar og tribalrytmer, når Soulfly den 11. marts svinger forbi Godset i Kolding. Bandet, hvis stil omfatter elementer fra thrash metal og nu metal såvel som brasiliansk og afrikansk verdensmusik, er aktuelle med albummet "Savages" fra sidste år.

Soulfly blev dannet i 1997 af forsanger og guitarist Max Cavalera, som året forinden havde forladt de brasilianske metallegender Sepultura. Førnævnte band var Sydamerikas store metaleksport op igennem 80'erne og de tidlige 90'ere. Cavelera dannede Sepultura i 1984 med sin bror Igor Cavalera på trommer. På det plan er Soulfly stadig lidt en familieaffære, da Cavelera nu har sin søn, Zyon, med sig bag tønderne.

Søg mod Kolding, hvis du har fået nok af popsmil og heller vil have metallatter.

Stine Bramsen, Jazzhouse, København, den 11. marts, klokken 20.00 (+ Atlas, Aarhus, klokken 20.00)
Stine Bramsens debutsingle som solist, "Prototypical", er blevet vel modtaget i radioen og har allerede over 50.000 afspilninger på musikstreamningtjenesten Spotify. 

Sangerinden har samlet seks musikere og et kor til sine to koncerter i marts, og det bliver spændende at følge, hvordan det går Alphabeat-sangerinden på hendes første færd ud i en solokarriere.

OneRepublic, Falconer, København, den 12. marts, klokken 20.00
Det amerikanske poprockband OneRepublic, som blandt andet står bag hits som "Apologize", "All The Right Moves" og "Good Life", skulle oprindeligt have givet en udsolgt koncert i Store Vega den 4. april. Imidlertid har efterspørgslen efter billetter været så stor, at koncertarrangøren Live Nation har besluttet at flytte koncerten til et større sted, nemlig Falconer Salen den 12. marts.

Det har ikke hæmmet, at bandets seneste udspil "Native", der udkom i april sidste år, fik en lettere lunken anmeldelse af GAFFAs Kristian Petersen, som gav det to stjerner under overskriften: "En overflod af poprockfløde."

Nogle gange har man nok bare brug for lidt pop, rock og fløde.

Midlake, VoxHall, Aarhus, den 13. marts, klokken 21.00 ( + Pumpehuset, København, den 14. marts klokken 20.00)
Texas-gruppen Midlake har tidligere været i Danmark, hvor de blandt andet i 2007 spillede for et udsolgt Lille Vega. Senest gav de roste koncerter på Voxhall og i Amager Bio i 2010, og nu kan danske fans glæde sig til endnu et gensyn med indie-folk-rock-bandet.

I 2004 udgav Midlake det psykedeliske debutalbum 'Bamnan And Silvercork', men først i 2008 fik de deres store gennembrud med efterfølgeren "The Trials of Van Occupanther", hvor de skiftede til en 70'er inspireret softrock-lyd. Pladen fik fem stjerner af GAFFAs anmelder Jeppe Krogsgaard Christensen under overskriften "Herligt umoderne udspil fra kvintet med poesien og eventyrligheden i behold."

De har også medvirket på John Grant, der gæster Danmark i de samme dages, debutalbum "The Queen of Denmark".

Reptile Youth, Pumpehuset, København den 13. marts klokken 21.00 (+ Aalborg + Aarhus)
Mercedes-elskende Reptile Youth er på en lille turné der omfatter Aalborg, Aarhus og København. Duoens andet album, "Rivers That Run For a Sea That is Gone", udkommer den 10. marts, og i dagene op til kan få udvalgte (heldige) fans få en køretur af forsanger Mads Damsgaard Kristiansen, hvor de kan give albummet et lyt, før det rammer hylderne. 

John Grant, Store Vega, København, den 13. marts, klokken 20.00 (+ Aarhus, VoxHall, den 14. marts, klokken 21.00)
Grant har en fortid i altrock/dream pop-bandet Czars (dannet 1994), der nåede at udgive fem studiealbums i deres ti leveår, indtil de i 2004 gik hver til sit. Efter bruddet tog Grant nogle års pause fra musikbranchen, indtil han i 2010 gjorde comeback med sit soloprojekts første udgivelse, med titlen "Queen of Denmark". Albummet havde folk-rock-bandet Midlake som rygrad og blev anført af Grants stærkt personlige tekster og behagelige baryton.

På hans andet soloalbum, "Pale Green Ghosts", fra sidste år kaster Grant sig ud i et dybt personligt selvransagelsesprojekt. Pladen handler blandt andet om hans afhængighed af alkohol og stoffer, om for meget meningsløs sex og ikke mindst Grants opvækst som udstødt homoseksuel i en kristen familie, og livet som hiv-positiv.

København og Aarhus kan se frem til en storladen oplevelse.

Rufus Wainwright, Musikhuset Aarhus, den 13. marts, klokken 20.00
Den nu 40-årige sanger og sangskriver vil underholde publikum med et udvalg af sine bedste numre fra en 16 år lang karriere som soloartist. Rufus Wainwright udgav tilbage i 1998 sit selvbetitlede debutalbum, som siden er blevet fulgt op af ni udgivelser, hvoraf den seneste "Out Of The Game" udkom tilbage i 2012.

Den 3. marts udkommer Wainwrights opsamlingsplade, hvor den nye single "Me And Liza" figurerer. Den kan du høre ved at følge dette link, mens du beslutter dig for om ikke du skal croones lidt til i Aarhus denne aften. 

Michael Gira, Hofteatret, København, den 14. marts, klokken 21.00
Michael Gira er den berygtede frontmand for støjrockerne Swans, og han spiller denne aften dobbeltkoncert med Okkyung Lee under fanen "Radical + Solo".

Arrangementet, som er en dobbelt solokoncert med de to profiler, afholdes på Hofteatret i København den 14. marts klokken 21. Stemningen er således lagt for de to artister, i de godt 250 år gamle og sagnomspunde teaterlokaler på Christiansborg Ridebane. I de samme lokaler afholdtes i sin tid Struensee og Dronning Caroline Mathildes maskebal, altså før deres anholdelser, tortur og henrettelse.

Dixie Chicks, Falconer Salen, København, den 20. marts, klokken 20.00
Den amerikanske countrygruppe besøger for første gang nogensinde Danmark, når de står i Falconer Salen den 20. marts. Natalie Maines, Emily Robison, Martie Maguire, der tilsammen er Dixie Chicks, debuterede i 1990 med albummet "Thank Heavens for Dale Evans". Siden da er det blevet til i alt syv studiealbum, hvoraf det seneste "Taking The Long Way" udkom i 2006. Det er altså nogen tid siden, at pigerne sidst udsendte nyt materiale.

For ti år siden blev Dixie Chicks involveret i en noget rodet affære, efter Natalie Maines under en koncert i London i 2003 bekendtgjorde, at gruppen skammede sig over, at USAs daværende præsident George W. Bush kom fra Texas ligesom dem. Dette skete kort efter USA's indtog i Irak. Trioen blev efterfølgende mødt af et "Fahrenheit 451"-lignende scenarium, hvor sure republikanere destruerede deres cd'er, radiostationer boykottede deres musik, og en enkelt dødstrussel fandt vejen frem til pigerne. Det hele er blevet dokumenteret i filmen "Shut Up & Sing", som udkom i 2007

Anna Calvi, Amager Bio, København, den 20. marts, klokken 21.00
Anna Calvi (billedet) er ude at promovere sit andt album, "One Breath", der udkom i slutningen af sidste år, og dermed får danskerne chancen for at opleve den engelske sangerinde, sangskriver og guitarist.

Efterfølgeren til den selvbetitlede debut, der beviste sangerindes store potentiale, fik fem stjerner af GAFFAs anmelder Lars Rønn Olsen under overskriften: "Der er både højt til loftet og skatte i kælderen på Anna Calvis ventede toer."

Asgeir Trausti, Train, Aarhusm, den 22. marts, klokken 21.30 (koncerten i Vega den 21. marts er udsolgt)
Ásgeir Trausti er det nyeste skud på stammen af islandske musikere, som imponerer danskerne såvel som den internationale musikverden. Den kun 21-årige musiker udgav i 2012 debutalbummet "Dýrð í dauðaþögn", der nu kan bryste sig af at være det hurtigst sælgende debutalbum i Island nogensinde. Albummet er netop udkommet i England under tltlen "In Silence", der skal give englænderne et indblik i Ásgeirs melodiske folk-sange.

Katie Melua, Musikhuset, Esbjerg, den 29. marts, klokken 20.00 (Koncerthuset, København, den 30. marts klokken 20.00)
Den georgisk fødte sangerinde fik allerede som 18-årig en pladekontrakt og kan i det kommende år fejre 10 års jubilæum for sit debutalbum "Call Off The Search", hvor hun blandt andet storhittede med singlen "The Closest Thing To Crazy". Danmarkskoncerterne er en del af den turné, der skal fejre Katie Meluas 10 års jubilæum, og som titlen "Simplyfied Tour" antyder, vil det blive med et akustisk set-up:

"Jeg ved, at dette vil teste mig som musiker som aldrig før, men jeg elsker den renhed og nøgenhed ved at optræde med næsten intet akkompagnement. Jeg har altid inkluderet en eller to nedskrabede sange i mine tidligere koncerter, men aldrig en hel turné som denne. Der er ikke noget at gemme sig bag. Måske er det ikke helt korrekt at beskrive det som en akustisk turné, da der vil være keyboard og bas, og derfor er turnéen kaldet 'Simplified'," fortæller Katie om sin kommende turné.

Udsolgte koncerter - øv-bøv:

Der er også en række nævneværdige koncerter, som desværre for længst er blevet udsolgte. Vi har ikke været heldige, så vi går glip af:
 
Blixa Bargeld + Teho Teardo, Huset-KBH, København, den 1. + 2. marts
Drake, Forum, København, den 3. marts 
Jason Derulo, Vega, København, den 3. marts
Earl Sweatshirt, VoxHall, Aarhus, den 5. marts +  Vega, København, den 10. marts.
Gavin DeGraw, Vega, København, den 11. marts + Train, Aarhus, den 13. marts
Backstreet Boys, Forum, København, den 15. marts

ANNONCE