Nyhed

Crunchy Frog fejrer 20 års jubilæum

Det danske indie-selskab runder et skarpt hjørne og fejrer det med koncert og dobbelt-vinyl

Det hæderkronede danske indie-pladeselskab Crunchy Frog kan i denne måned fejre 20 års jubilæum. En begivenhed, der blandt andet fejres med en fest i Pumpehuset den 12. september og dobbelt-vinyludgivelsen "If We Took The Bones Out It Wouldn't Be Crunchy". Crunchy Frog er i den brede bevidsthed nok bedst kendt for at have sendt udgivelser med Junior Senior, Superheroes, PowerSolo og The Raveonettes på gaden, men bandet har også udgivet Düreforsög, Shiny Darkly, Snake & Jet's Amazing Bullit Band, Beta Satan og mange, mange andre relativt smalle udgivelser. Men hvordan kan man tjene penge nok på det til at overleve i 20 år? Og så endda i en tid, hvor ingen køber plader? Pladeselskabschef Jesper Yebo Reginal forklarer:

– Omkring 95 procent af vires indtægter kommer ude fra den store verden og ikke fra Danmark. Vi har også musikforlaget Crunchy Tunes, der giver os mulighed for at arbejde forretningsmæssigt med de enkelte sange. På den måde kan vi og kunstnerne også tjene penge på at have sange med i film, tv-serier, reklamer og computerspil. På den måde har vi for eksempel haft masser af god business i for eksempel Australien, selvom vi ikke har udgivet noget der siden Junior Senior og The Raveonettes. Et band som Snake & Jet's Amazing Bullit Band har ikke solgt mange plader, men de og vi har tjent godt med penge på deres musik alligevel.

Så I er ikke på den måde afhængige af pladesalg?

– Nej, men mange af vores artister har faktisk et godt liv andre steder end i Danmark, og de er nicheprægede og kommunikerer med en helt bestemt målgruppe, som gerne bestiller pladerne hjem, selvom de bor langt væk. Men vi har aldrig solgt mange cd'er. Hverken Junior Senior, Raveonettes eller Superheroes har fået guld- eller sølv-plader herhjemme. Der er ikke noget, der er udkommet på Crunchy Frog, der har solgt mere end 15.000 plader.

Hvad har været banebrydende i løbet af de sidste 20 år?

– Det var banebrydende, da vi begyndte at udgive Superheroes, fordi det var et andet udtryk end den avantgardistiske støjrock, vi ellers havde beskæftiget os med. Pludselig kørte vi ikke med underskud længere, haha! Det var selvfølgelig også banebrydende, da vi udgav Raveonettes, Junioe Senior og Superheroes i løbet af et halvt år, men faktisk har det været lige så stort at kunne overleve alle tyve år på at udgive musik, vi er stolte af at udsende. Vi signer kun ting, vi selv kan lide.

Hvad byder de næste tyve år på?

– De byder sikkert på, at vi bliver ved med at gøre, det vi gør – og bliver bedre til det. Vi har også lige startet et pr-selskab. Men ellers vil vi bare fortsætte med at være universets bedste pladeselskab.

Ved fødselsdagsfesten i Pumpehuset i København 12. september optræder følgende navne:

Beta Satan (Done Wrong) (uden Kåre Hansen på vokal, men til gengæld med Marie Højlund og Brødrene Grimm på sang), epo-555, Lars & the Hands of Light, Oliver North Boy Choir, PowerSolo (billedet), Shiny Darkly og The Tremolo Beer Gut.

Find billetter her

 

ANNONCE