Nyhed

Koncertaktuelle The Charlatans efter massiv modgang: – Vi kan ikke slås ud

The Charlatans’ Tim Burgess fortæller historien om endnu engang at rejse sig trods urimelig modstand

Helt fra deres debut i 1990 kunne man næsten sætte sit ur efter The Charlatans. Henover Madchester-bølgen, igennem britpop-årerne og ind i det nye årtusind, var det sikkert, at der var nyt fra Manchester-bandet hvert andet år. Sådan cirka.

Men efter 2010s "Who We Touch" blev der stille, og forklaringen var helt enkel. Ingen havde lyst til at udgive nyt med The Charlatans. Trods 17 singler på Top-30, heraf fire i top-10, konsekvent gode anmeldelser og en solid fanbase stod der ingen pladeselskaber klar.

– Vi snakkede med mange folk i branchen, og stemningen var altid super positiv. Men når det kom til at indgå aftaler, så strandede det altid ved: "Ja, vi elsker The Charlatans. Om vi vil give dem en pladekontrakt? Nej, egentlig ikke…" forklarer forsanger Tim Burgess, da GAFFA fanger ham forud for bandets koncert i Amager Bio den 2. september.


– Jeg har ingen anelse om hvorfor. Altså udover, at ingen i musikbranchen har nogen penge i disse år. Min eneste trøst er, at jeg for nylig så en udsendelse om Lou Reed i fjernsynet, og han havde lignende problemer, fortsætter Burgess tørt.

The Charlatans skulle dog længere ned i dyndet, før de nu her i 2015 kan være tilbage på toppen, og med et nyt album, trods titlen som et af historiens mere uheldige bands.

Festival-topform


Tim Burgess og The Charlatans har lige færdiggjort en travl sommer. De har spillet en lang række festivaler, både i og udenfor Storbritannien med stor succes.

– Selv efter 25 år er det stadig lidt mærkeligt at spille på festivaler. Man sidder derhjemme og venter hele ugen. Så bliver det weekend, der er fuld gang i den, ofte med flere festivaler på en weekend og publikum i en vild festivalrus. Og så er det hjem igen og sidde og vente på den næste weekend. Det er faktisk lidt som at være teenager igen, griner Burgess og fremhæver The Charlatans' koncert på Glastonbury som sommerens højdepunkt.

– Vi blev inviteret af Emily Eavis (arrangør og datter af Glastonbury-stifter, Michael Eavis) til at åbne Glastonbury, som jo er den helt store festival i England. Det betyder, at man ikke er på plakaten og går på som en overraskelse for de fleste. Og alle vil jo altid se det første band på en festival. Så det var fantastisk, og de nye numre gik rent ind hos publikum, fortæller Tim Burgess.


Nu er Burgess og The Charlatans tilbage i hverdagen, hvis man kan kalde turnélivet for hverdag, og skal ud over Danmark forbi Tyskland, til USA og tilbage til England. Det er dog ikke noget, der slår den 48-årige frontmand ud.

– Jeg nyder at turnere i disse år. Det er både ligesom for 25 år siden, og samtidig fuldstændig anderledes. Man er et helt andet menneske, men meget af rusen er præcis som dengang, fortæller Tim Burgess, der siden 2006 har været fuldstændig tørlagt efter en del år med ret meget sprut og coke.

"We never say die"


Man skal dog ikke mere end et par år tilbage, før det så knap så lyst ud. I 2010 fik trommeslager Jon Brookes konstateret en hjernesvulst, der efter kort tid gjorde det umuligt for ham at varetage trommestikkerne i bandet, han var med til at starte. Tre år senere bukkede han under for sygdommen og blev det andet The Charlatans-medlem, der døde i alt for ung en alder, efter den originale keyboardspiller Rob Collins, der døde i en trafikulykke i 1996.

– Jon fik sin diagnose i 2010, og det var bare ad helvede til. Stadie IV-kræft. Så er der ikke så meget at gøre. Og det blev bare værre og værre. Vi øvede og spillede sammen, men Jon blev bare svagere og svagere, og det var virkelig hårdt for både ham og for os, fortæller Tim Burgess og holder en lang pause.

– Til sidst var det nærmest en lettelse, både for Jon og hans familie, da han døde. Og nok også for os. Men Jon holdt fast på, hele vejen igennem, at han ønskede, at der skulle komme endnu en plade med The Charlatans. Det skulle ikke stoppe med ham. Så det havde vi med i tankerne, da vi mødtes i studiet i starten af 2014.


Tavlen visket ren

Og "Modern Nature", bandets 12. album, der udkom i starten 2015, blev derfor en ny begyndelse for The Charlatans. 

– Vi havde brug for at viske tavlen ren. At prøve noget nyt og efterlade noget af vores tunge bagage. Det er også derfor, at "Modern Nature" ikke er et trist album, trods de sørgelige omstændigheder. Det er et album, der ser frem, ikke tilbage. Vi er jo fra Nordengland, så vi er naturligt svære at slå ud. We never say die, slår Tim Burgess fast og fortsætter:


– Det var aldrig på tale at kaste håndklædet i ringen. Jeg har ingen slukknap. Jeg kan ikke holde op med at lave musik, lige så lidt som jeg kan holde op med at være Tim Burgess, fortæller forsangeren, der bestemt ikke ligger på den lade side.

Ud over de revitaliserede Charlatans driver Burgess sin egen mini-festival og kaffe-import, begge under navnet Tim Peaks, et navn der giver ekstra mening, når Burgess fortæller, at overskuddet går til Twin Peaks-skaberen David Lynchs fond, der arbejder med transcendental meditation, som Burgess også er udøver af. Derudover driver han også sit eget pladeselskab, O Genesis.

– Så kan jeg vise alle de store labels, der for et par år siden ikke havde plads til The Charlatans, at det sagtens kan lade sig gøre at udgive god musik, lyder det fra Tim Burgess, der endnu engang er kommet styrket ud af modgang.


Vind billetter til koncerten i Amager Bio her!

Varm op med musikvideoen til "So Oh" fra The Charlatans' seneste album, "Modern Nature":


ANNONCE