Nyhed

Julekalender låge 24: Hør årets bedste sang ifølge GAFFAs webredaktør

Alle de danske GAFFA-Pris-nominerede har valgt deres yndlingssang fra 2015 til en julekalender-playliste – og så har spørgeren også selv svaret

GAFFA har bedt alle de danske nominerede til GAFFA-Prisen om at vælge deres yndlingssang fra 2015. Sangene får du her som en julekalender-playliste med en ny sang hver dag og en lille kommentar fra kunstneren eller bandet om, hvorfor netop den sang er vedkommendes favorit. Ikke alle har dog kunnet eller villet svare, og da GAFFA her på dag 24 er løbet tør for svar, har undertegnede skribent, GAFFAs webredaktør Ole Rosenstand Svidt, der har fået svar fra 23 GAFFA-nominerede, selv tilladt sig at komme med et bud.

24. Father John Misty: Bored in the USA

Sangen her havde premiere allerede den 3. november 2014, dagen før det amerikanske midtvejsvalg (der endte med republikansk flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet), men udkom først på et album i februar 2015. Nemlig Father John Mistys fremragende andet album, "I Love You, Honeybear", så den kan godt tælle som en sang fra 2015.


"Bored in the USA" er både en satirisk og melankolsk sang. Titlen er selvfølgelig et satirisk ordspil på Bruce Springsteens klassiker "Born in the USA" og ligesom den en USA-samfundskritisk sang, hvor fortælleren opgivende synger om at få "en ubrugelig uddannelse", "subprime-lån" (højrisikolån, der var medvirkende til at sætte gang i finanskrisen i 2007) og om at være afhængig af medicin.

Dette sker dog til den smukkeste, melankolske, klaverbårne melodi med Father John Mistys dirrende, længselsfulde stemme på toppen, og undervejs sætter formfuldendte strygere ind. I sidste vers viser satiren sig igen, da Father John Misty pludselig lægger diskret dåselatter ind i nummeret, men det fjerner ikke hovedindtrykket af, at "Born in the USA" først og fremmest er en gåsehudsfremkaldende skøn sang, som kan høres igen og igen og igen – ligesom resten af albummet "I Love You, Honeybear", et af årets allerstærkeste album.

Rigtig glædelig jul!


Se en liveversion nedenfor, hør sangen på Spotify og læs om og hør de tidligere bidrag her. 

GAFFA-Prisen blev uddelt på Bremen Teater torsdag den 3. december klokken 20. Årets optrædende var engelske Kwabs og danske Patrick Dorgan, Liss, The Minds of 99, Alex Vargas og Velvet Volume, og værten var Simon Jul

Showet blev sendt på DR3 fredag den 4. december fra 21-23 og kan nu ses på dr.dk.


Du kan deltage i samtalen om GAFFA-Prisen 2015 på de sociale medier ved at benytte #gaffaprisen


 

ANNONCE