Nyhed

NorthSide-talsmand: Det hele spillede i år

Talsmand John Fogde er overordentligt tilfreds med årets festival, der, trods regn og aflysninger, bød på store, samlende koncertoplevelser

NorthSide Festival 2015 er et overstået kapitel, der gav os mystik fra FKA Twigs, genhør med Placebo, en allerhelvedes omgang høj rock fra The Black Keys  - og en masse andre fem-stjernede oplevelser. Tilbage står nu spørgsmålet: Gik festivalen godt - set med arrangør-øjne? GAFFA har taget en snak med talsmand John Fogde om regnvejret, 90'er-navnene og P6-scenen. 

Ved du på nuværende tidspunkt, om NorthSide 2015 kastede et positivt resultat af sig - set fra et økonomisk perspektiv? 

- Der er ingen tvivl om, at der i år var tale om den bedste og mest velafviklede NorthSide nogensinde. Men det er for tidligt at sige noget om det endelige økonomiske resultat. 

Hvor mange billetter fik I solgt i år? Og blev der udsolgt af søndagsbilletterne?

- Vi fik solgt godt 35.000 billetter - inklusive billetterne til de frivillige. Og det er lidt færre, end vi fik solgt sidste år. Alle søndagsbilletterne blev solgt under festivalen - jeg mener, at det var lørdag, de sidste røg. 

Det regnede ret meget lørdag, og det var blæsende og koldt søndag - vurderer du, at vejret fik negativ indflydelse på festivalen? 

- Vi oplevede jo, at der var en hel del, der smuttede hjem i løbet af lørdagen. Men de kom tilbage igen, så vi tror, at folk nok bare gik hjem for at tage varmere tøj på. Der var i hvert fald masser af mennesker til Placebo-koncerten lørdag aften, hvor regnen silede ned. I forhold til vejret oplevede vi fredag en større omsætning end forventet på grund af det solrige vejr, mens lørdag gav en mindre omsætning end forventet. Til gengæld gav søndag igen en større omsætning end forventet. 

I havde ret mange 90'er-navne som for eksempel Placebo og Wu-Tang Clan på plakaten i år - og Grace Jones ej at forglemme. Passer de navne til jeres forholdsvis unge målgruppe?

- Nu er mange blandt vores publikum jo omkring de 30, så de fleste er vokset op med for eksempel Placebo. Og Grace Jones - hun er jo ikonisk i musikbranchen og kan trække alle målgrupper. Under The Jesus & Mary Chain-koncerten kiggede jeg op på en af storskærmene og lagde mærke til, at der på forreste række stod både gymnasieelever og 50-årige. Det er vildt spændende, at sådanne navne kan samle så mange generationer. 

Op til koncerten med Wu-Tang Clan var der mange spekulationer i medierne om, hvorvidt gruppen ville møde fuldtalligt op på NorthSide. Method Man, Raekwon og RZA manglede til koncerten. Vidste du det i forvejen? Og er bandets amputation noget, I vil reagere på?

- Som det første vil jeg sige, at vi var absolut overbevist om, at Wu-Tang Clan ville møde op på NorthSide. Det med, at de aflyser deres koncerter, er et dårligt og usandt rygte, som folk desværre stadig holder fast i, bare fordi de aflyste nogle koncerter i 90'erne. I forhold til, at gruppen ikke mødte fuldtalligt op, har vi selvfølgelig på forhånd haft en aftale med deres manager om, at de ville komme allesammen. Da der florerede rygter på diverse medier om, at dét ikke ville komme til at ske, kontaktede vi igen manageren, som igen bekræftede, at alle mand kom på NorthSide. I dagene op til festivalen kontakter vi Wu-Tang Clans management igen, og om torsdagen får vi så at vide, at Method Man ikke kommer. Det viser sig jo så, at endnu to heller ikke mødte op. Vi er sure og trætte af situationen og skal finde ud af, hvilket efterspil det skal have. Der er i hvert fald nogen, der skylder os en forklaring. 

Ghostface fra Wu-Tang Clan sagde på scenen, at de gerne ville betale de 2.000 dollars, det koster at spille ét ekstra nummer, fordi gruppen var så glade for at spille på festivalen. Var det noget, han bare fandt på - eller har I en betalingsregel om overtid? 

- Det er absolut noget, han selv har fundet på. 

Dizzy Mizz Lizzy afløste Sam Smith, og Barbara Moleko erstattede Earl Sweatshirt efter endnu en aflysning. Er du tilfreds med afløserne? 

- Jeg er overordentligt tilfreds, for de leverede begge varen 100 procent. Selvom Dizzy Mizz Lizzy er et stort rocknavn, og ikke et popnavn, fungerede det virkelig godt. Dét er fordelen ved at hive danske bands ind, fordi folk virkelig godt kan lide dansk musik. Se for eksempel på da MØ gik på scenen - jeg har aldrig set så mange mennesker foran grøn scene, og hun leverede varen bedre, end vi overhovedet kunnet have håbet på. 

Er det okay at hive danske navne ind til at afløse internationale hovednavne på festivalen? 

- Jeg synes helt bestemt, at det var passende at tage Dizzy Mizz Lizzy ind i stedet for Sam Smith og lade gruppen fungere som hovednavn. Vi havde tidligere tilbudt gruppen en plads på festivalen, som de havde sagt nej til. Og i forhold til Earl Sweatshirt, så var han jo ikke sat på som et hovednavn hos os, og det er lidt mere kompliceret end som så at få et nyt internationalt navn ind med et døgns varsel. Vi er bare så vanvittigt taknemmelige for, at Barbare Moleko tog turen fra Bornholm til Aarhus med sit band med så kort frist. 

Sidste år introducerede I publikum for P6-scenen. Mange af koncerterne i år var korte på netop dén scene. Matthew E. White spillede for eksempel kun i 40 minutter og Calexico i 45 minutter. Er det med overlæg, at koncerterne her er kortere end dem, der afholdes på de to store scener? 

- Både ja og nej. Altså, bandsene spiller jo for det meste på den måde, som de selv vil. Hvis vi for eksempel tager Matthew W. White, så er det hele hans tour, der er baseret på 40-minutters koncerter - det er ikke noget, vi pludselig siger, at han skal gøre. Sådan er det for langt de fleste artister. Men det er da klart, at de største bands er dem, vi har betalt fleste penge for, og derfor spiller de også på de store scener, og vi beder dem om at spille længe. 

Der var flere gange lang kø til indgangen ved P6-scenen - for eksempel til koncerterne med Scarlet Pleasure og Years & Years. Er det et problem, at ikke alle kan komme ind til koncerterne på P6 - eller fungerer scenen, som I ønsker? 

- Jeg må sige, at jeg synes, at scenen fungerer helt eminent, og vores sluseåbning fungerede rigtig godt. De meldinger, vi har fået er, at det er folk, som er kommet ret sent til koncerterne, som ikke har nået at komme ind, og det drejer sig måske om 300-400 menneskeer. 

NorthSide Festival 2015 er efter afholdelsen blevet sammenlignet med Grøn Koncert af flere medier - fordi I angiveligt er for forudsigelige på musik-fronten. Hvad mener du om den kritik? 

- Det er en useriøs og underlig kritik, der kun har fokus på halvdelen af vores navne. Vi har nemlig masser af artister, der spiller enten deres første danske koncert i det hele taget eller første danske festival-koncert, når de rammer NorthSide. Jeg tror ikke på, at der er nogen, der havde forudsagt, at vi landede hverken Grace Jones, The Black Keys eller Underworld til festivalen. Det er en direkte doven kritik af NorthSide. 

I år havde I droppet betalingsarmbåndet, som I fik implementeret sidste år. Hvorfor? 

- Vores leverandør af armbåndet havde ikke udviklet det til et punkt, hvor vi følte os trygge. Så I år valgte vi udelukkende at satse på kreditkort og kontanter.

"Tak-for-i-år-billetterne", som I lancerede tidligere i dag, koster 1.150 kroner stykket. Hvad kommer en partout-billet til normalpris til at koste, når salget starter i oktober? 

- Billetterne blev efterspurgt allerede sidste år, mandagen efter festivalens afvikling. Og i år blev der allerede spurgt til den type billetter fredag - sikkert på grund af det emiment gode vejr. Vi er ved at relancere vores webside, så i den forbindelse tænkte vi, at nu skulle det være - og jeg kan fortælle, at salget allerede er godt i gang. Som arrangør er det jo helt fantastisk, at der er folk, som er så dedikerede til festivalen, at de allerede nu har lyst til at købe billet til næste år. Prisen på partout-billetter vil efterfølgende komme til at koste minimum det samme som i år. Så med "Tak-for-i-år"-billetterne er der i hvert fald omtrent 245 kroner at spare.

Har I haft nogle nye tiltag på festivalen i år - og kan du sige noget om, om der er nye tiltag på vej til 2016? 

- Festivalen i år er den, der har mindet allermest om sin forgænger. Vores fokus på bæredygtighed og økologi er intakt, og så har P6-scenen fået en kærlig hånd i år. Vi har slet ikke nået til at evaluere endnu, men det er klart, at vi kommer til at se på, hvad der var godt, og hvad der var mindre godt - og hvad vi i så fald kan gøre bedre til næste år.

Er der noget NorthSide kan gøre bedre til næste år? 

- Det kommer virkelig til at lyde snobbet det her, men jeg har meget svært ved at pege på noget, der ikke spillede i år. Måske er der et par barer og nogle mad-boder, der ikke fungerede hundrede procent hensigtsmæssigt, men ellers kan jeg ikke pege på noget. På de sociale medier har vi også lagt mærke til, hvor lidt kritik festivalen har fået. Folk har brugt hashtags til at fortælle andre om deres musikoplevelser på NorthSide, mens der ikke som sådan har været omtalt noget dårligt møntet på festivalen. 

 

 

ANNONCE