Nyhed

Her er vinderne af årets Polarpris – og en million

Den prestigefyldte musikpris bliver i år tildelt Evelyn Glennie og Emmylou Harris

I år bliver den internationale musikpris, Polarprisen, tildelt den døve slagtøjsvirtuos Evelyn Glennie og den amerikanske countrysangerinde, Emmylou Harris. Polarprisen blev grundlagt af nu afdøde svenske Stig Anderson, der er bedst kendt som manager for ABBA. De nykårne vinderne er den ottende og niende kvindelige kunstner, der har modtaget prisen, siden den første gang blev uddelt i 1992. 

Evelyn Glennie kommer fra Aberdeen i Skotland og er percussionist. Hun blev døv som tolv-årig, men trods det har hendes karriere været banebrydende. Hun har udvidet det relativt smalle percussion-repertoire. Da hun som ung boede i London, spurgte hun dirigenterne efter sine prøver eller koncerter, om de nogensinde havde tænkt på at gennemføre koncerter, udelukkende bestående af slagtøj. Ifølge Dagens Nyheter skrev hun personlige breve til komponister, hvor hun bad dem om at skrive værker til hendes instrument. 

Nu er Glennie ved at runde de 50 år og er blevet hædret af dronning Elizabeth. Hun spillede derudover også en stor rolle under åbningsceremonien til De Olympiske Lege i London i 2012. 

Emmylou Harris har modtaget Polar Music Prize i populærmusik. Hun kommer fra Birmingham i Alabama, har samarbejdet med flere internationale kunstnere og blev hædret med en hyldestkoncert i Washington af 25 forskellige verdensstjerner. Harris brød igennem for cirka 40 år siden, da Gram Parsons, den tidligere forsanger i The Flying Burrito Brothers, fik nys om den unge sangerinde. Hun har siden udgivet 26 studiealbums plus det løse. 

"Emmylou Harris fylder hele det amerikanske kontinents historie og topografi. Hendes stemme følger konturerne fra det amerikanske landskab, fra klippefyldte bjerge til vidtstrakte sletter" lyder begrundelsen for hendes tildeling af Polarprisen. Vinderne får, ud over æren, et beløb på 1 millioner svenske kroner. Prisen gik sidste år til Chuck Berry og Peter Sellars.

Prisen bliver overrakt til vinderne af Sveriges Kong Carl XVI Gustaf ved en ceremoni 9. juni i Konserthuset i Stockholm.

Oplev årets vindere her:

ANNONCE