Nyhed

Tivoli-aktuelle Kygo – Fra drengeværelset til verdens største elektronikascener

Kygo fortsætter sin færd mod stjernehimmelen. Vi mødte ham på hjemmebane – på taget af hans eget hotel.

På kort tid har Kyrre Gørvell-Dahll fra Bergen oparbejdet sig en status som en af verdens største elektronikamusikere. Han er blevet Apple Musics ansigt udadtil, fået sit eget hotel opkaldt efter sig i hjembyen, og om kort tid står han ryg mod ryg med Avicii på Ibiza. Lørdag aften den 12. september optræder han til The Voices fødselsdag i Tivoli i København.

– De sidste to år har været virkelig gode. Der er sket utrolig meget på kort tid. Jeg har formået at bevare kontrollen, selvom det er gået meget hurtigt en gang imellem. Det har været enormt sjovt og spændende. Jeg har besøgt en masse nye steder og spillet en masse musik. Det er helt utroligt, det kan ikke beskrives som andet end et eventyr, griner han.

Fra drengeværelset til verdens største scener


Vi møder Bergen-knægten en overskyet dag på taget til et af hjembyens nyeste hoteller, der er blevet omdøbt til Kygo Hotell, ikke så langt fra drengeværelset, hvor eventyret startede. Det var der, han først lavede sine remiks af kendte sange som han senere delte via YouTube og SoundCloud, og med det skaffede sig en trofast lytterskare som har bredt sig til hele verden.

Men det var først da Kygo spillede koncert i hovedstaden sidste sommer, at det gik op for ham, hvor langt han var kommet.

— Det største, jeg har oplevet, var at spille på Findings-festivalen i Oslo i fjor. Det var utrolig sjovt! I løbet af sommeren havde mit remiks af Seinabo Seys Younger klaret sig ret fint i radioen. Men det vidste jeg ikke, da jeg havde været bortrejst. Da jeg spillede den på Findings, skruede jeg ned for lyden på omkvædet. Da sang hele publikum sangen for mig, omtrent tolv til tretten tusind mennesker. Det husker jeg var en af de første gange, jeg fik gåsehud over hele kroppen. Det er noget, jeg aldrig kommer til at glemme.


Siden den oplevelse er højdepunkterne kommet i en lind strøm. Da Avicii aflyste sin koncert på TomorrowWorlds hovedscene sidste år, blev Kygo hentet ind som erstatning. Og i år har han spillet på Ultra Festival, Coachella og Roskilde – store festivaler, han aldrig havde drømt om at få lov at spille på.

Stjernesamarbejde med Coldplay

Ud over de prestigefulde festivaljob har han oplevet at blive tilbudt at remixe sange for nogle af verdens største stjerner.


— Jeg synes, det er utrolig fedt at blive efterspurgt på den måde. Jeg kan huske, at den største store chance, jeg fik, var af Coldplay, der spurgte, om jeg ville remixe Midnight. Jeg anede ikke, de vidste, hvem jeg var – det var jo sygt! Det var vildt cool, at jeg fik lov at arbejde med deres sang, lyder det begejstret fra Kygo, som tror, han kender grunden til, at så mange falder for hans musik.

— Folk leder efter noget nyt at lytte til. Der er megen elektronisk musik, der lyder ens, især inden for house. Mange producere følger nærmest en opskrift, noget jeg selv blev vældig træt af for år tilbage. Det var der, jeg begyndte at lave den slags musik, jeg laver nu. Det er, som om flere og flere leder efter noget nyt, og så finder de måske det, de leder efter i min musik.

Svarer på kritikken


Ikke alle har været lige begejstrede for bergenserens svævende elektronika. EDM-produceren Deadmau5 var for eksempel hurtigt på banen og omtalte Kygos musik som "elevatormusik". Den profilerede bergenske rockejournalist Einar "Engelen" Engelstad fik også harsk respons fra Kygo-fans Norge, da han kaldte musikken for "klubmusik på valium".

— Folk må mene det, de vil. At ikke alle er vilde med min musik er lige præcis sådan, det skal være. Hvis alle kunne lide det, ville det være mærkeligt. Det sker bare ikke, at en kunstner laver noget, alle kan lide. Der er altid nogle, der ikke kan lide det, jeg laver. Der er også så meget musik, jeg ikke selv forstår mig på.

Længe ventet debutalbum på vej


Indtil videre har Kygo kun udgivet singler. Men nu er han langt om længe klar til at udgive sit første album efter at have skrevet international kontrakt med Sony.

— Det er jo mange, som påstår, at albumformatet er i færd med at forsvinde inden for EDM-musikken. For mit vedkommende har jeg fortsat lyst til at udgive plader. Jeg synes, det handler om, hvordan man har lyst til at udgive sin musik. Jeg har for eksempel mange sange, jeg synes egner sig bedst som singler, og andre sange, jeg ikke synes egner sig til formatet, men som jeg stadig har lyst til at dele med folk.

Han mener det er en perfekt løsning at samle de tråde på et album, som han regner med at udgive, før året er omme. Allerede under denne samtale følte han, han kunne løfte lidt af sløret og give et indblik i, hvad lytterne kan forvente af hans første langspiller:


— Det kommer til at være en god del forskellig musik. Jeg har allerede udgivet FirestoneID og Stole The Show, som alle kommer til at være med på albummet. Og så har jeg en masse meget varieret inden for en del forskellige genrer, som jeg glæder mig leget til, at folk skal høre. Noget af det er næste blues-inspireret, og andet ved jeg slet ikke, hvordan jeg skal beskrive. Der er mange, der siger, min musik er langsom nu, men jeg har endnu langsommere sange i vente. Der er også mere hurtige numre – vi snakker ikke Avicii-hastighed, men de er mere upbeat end det, jeg har lavet hidtil.

Flere talenter i Norge

Sverige har ligget tungt i den nordiske elektronikabølge de seneste år, men ifølge Kygo er det et resultat af, at man i Norge ikke har være gode nok til at organisere de unge musikere.


— De ved ikke, hvordan de skal tage skridtet videre til den internationale scene. I Bergen, hvor jeg er vokset op, var der ikke rigtig noget tilbud om uddannelse eller hjælp til at komme ind i musikindustrien. Jeg har ikke modtaget nogen form for hjælp og har gjort det hele selv. Det kunne man gøre meget bedre, som for eksempel i Sverige, hvor de har været gode til at løfte deres talenter. Det håber jeg, vi i Norge kan blive meget bedre til.

Ifølge ham er det ingen tvivl om, at der er masser af gode EDM-producere i Norge, som fortjener at slå igennem på verdensplan.

 


 

ANNONCE