Nyhed

Fortællingens kunst og inspirerende romaner

- For mig handler musik ikke om lyd og stil, men om at formidle en historie, fortæller Ida Gard til GAFFA Library Sessions på Dokk1

GAFFA Library Sessions i København havde rykket teltpløkkerne op og foregik på denne gråvejrskolde eftermiddag på Dokk1, hvor GAFFA-journalist Nanna Jenner havde besøg af sangerinden Ida Gard. Under temaet “Musik er sprog” blev der dykket ned i hendes seneste album og romanen, der banede vejen for den.  

Det er otte år siden, at Ida Gard løb med sejren i KarriereKanonen. Der skulle smedes, mens jernet var varmt og orkanens øje stormfuldt. Det valgte hun ikke at gå. Der gik tre år før debutalbummet “Knees, Feet & The Parts We Don't Speak Of” landede på gaden. “Der blev smedet for fuld styrke i de tre år, men det var vanskeligt at løfte resten af albumprocessen op i de samme lufthøjder, som jeg havde fået foræret i KarriereKanonen,” forklarer hun smilende til lokalets opmærksomme tilskuere. 

Med en skyhøj IQ fejler hendes logiske sans ingenting. Det kommer til udtryk i måden, hun systematiserer sin musik. “Jeg  sætter min sange i system, så de passer sammen. Man kan sige, at hver sang er et kapitel i en større fortælling, der bliver til et album,” smiler hun og forklarer, at hun en kort overgang var medlem af Mensa, men at intelligens handler om mere end logik. “For at overleve i den her branche bliver du også nødt til at være socialt begavet, have sans for økonomi og en masse andre færdigheder, som ikke handler om musikken. Det kom bag på mig.”


På hendes seneste album “Womb” har hun lagt sig selv på hylden og har i stedet skrevet sangene, som de måtte fremkomme gennem hovedpersonen i “Populærmusik fra Vittula”. En roman, hun læste på en ferie og som i sidste ende var medvirkende til at de oprindeligt tiltænkte sange til albummet endte i skrivebordsskuffen. “Jeg synes, det var meget lettere at være ærlig uden at være tøjlet af mig selv og mine egne følelser. Det handlede jo ikke om mig, men hvordan jeg forestillede mig verden ser ud gennem en andens øjne,” fortæller hun. Det er da også fortællingens kunst, der vejer tungest på vægtskålen, når hun laver musik: “For mig handler musik ikke om lyd og stil, men om at formidle en historie.” 

ANNONCE