Nyhed

Lee 'Scratch' Perry: Jeg har lovet mine fans, at jeg aldrig dør

Vi mødte reggae-legenden, da han gæstede Danmark

Hvor er det lige man skal begynde et interview, når det drejer sig om selveste Mr. Lee "Scratch" Perry? Den levende jamaicanske legende, der kickstartede Bob Marleys karriere og manden, der har arbejdet med alle fra Paul McCartney til John Martyn til Clash, og som har henrykket sit publikum som både kunstner og producer. Perrys indspilninger fra 1960'erne og 70'erne var innovative og årtier forud for deres tid, og The Godfather Of Dubs spektakulære indflydelse på musikscenen giver stadig genlyd gennem utallige genrer lige fra hip-hop til grime og dubstep. Alt virkede til at være i skønneste orden, da en mail et par dage før koncerten bekræftede, at der var givet "grønt lys" fra Perrys management til, at GAFFA eksklusivt kunne få et interview med den nu 80 årige Perry, der for nylig kunne fejre fødselsdag.

Men så let skulle det så alligevel ikke forløbe, for som Perry sagde til den ene af arrangørerne, der er fra Jamaica: "You a Jamaican and have Lee Perry without herbs? - Well mi naaah perform or do interview without some kush! BY THE WAY MI NUH SMOKE BUSH!" Men det lykkedes alligevel til sidst – både at få Perry på scenen og at få et interview til Gaffa. I forvejen er Perry jo kendt som en kreativ person, så han fik mulighed for at udfolde sine kreative evner ved at trække fem kort med et ord på hver bagside. Det første handlede om ham selv. Hvem er Perry egentlig?

Kort 1: Perry


Perry: – Jeg er her for at befri mine fans for politi, soldater, for at ødelægge skattekontoret, sikre mig at hverken jeg eller mine fans skal betale skat eller bliver "taxicated", for at ødelægge One World Order, for at forsikre om at Djævlen er død, at Satan er død og at One World Order er død. Så hvorfor skal vi prise en død verden?'

Kort 2: Jamaica

Perry: – Jamaica er et skib. Et skib, der laver musik. Den bedste musik. Jamaica lever for udfrielse, vi lever for frihed, vi lever for healing, vi lever for at blive rige, for at veksle musikken for diamanter og perler. Jamaica er ikke et fattigt land. Vi er det rigeste land i verden. Hvor kommer rigdommen og styrken fra?


– Hvis du tager de to første bogstaver i Jamaica, så får du "Ja". Det er takket være Jah. Uden Jah er vi intet.

For mange år siden forlod du Jamaica, hvorfor?

– Jeg forlod ikke Jamaica. Jeg blev udsendt af Jamaica. For at bevise, at der kun er én Jah.


Men hvorfor lige Schweiz? Du producerede engang et nummer med Max Romeo, der sang "One Step Forward – Step Out Of Babylon, men Schweiz er med dens rigdom vel selve hjertet af Babylon? (red. symbolet på "det onde" i rasta-terminologien)?

– Fordi der er røvhuller i Schweiz, der tror, de kan regere verden med deres penge. Jah siger, vi regerer verden med musik, og det var et helt bevidst valg, at jeg rejste til Schweiz for at lære dem at elske Gud.

Du har et hus i Negril, Jamaica?


– Huset i Negril tilhører min hustru. Hun har købt det til mig. Hun er min støtte, og hun ved, hvad jeg kan lide, så hun fandt det til mig. Jamaica er fremtiden. Afrika har valgt Jamaica til at tage revanche (red. underforstået for undertrykkelsen/slaveriet).

Kort 3: Rastafari

– Perfekt (smiler stort)! Jeg ved, at Rastafari ikke har dreadlocks. Jeg har Rastafari i min kasket. Se, jeg har ingen locks. (Perry løfter kasketten og peger på sit røde hår, red.). Man behøver ikke at have dreadlocks for at være Rasta, så længe du bærer Rasta i hjertet, er alt perfekt. Det er hjertet, der taler, der gør, at du lever. Hjertet er lyden af trommeslag, der stammer fra hjertet af Afrika.


Hvor vigtig en rolle spiller Rastafari i det moderne samfund?

– Du skal være opmærksom på, hvad du spiser. Spiser du kød, kommer der vampyrer og dæmoner ud af røven på dig, men hvis du spiser grøntsager, så kommer der Rastafari og engle ud. Så jeg spiser alt grønt, jeg tror på, livet er grønt og hvis ikke det er grønt, så er der noget galt. Jeg er sikker på, døden er grim, døden har ikke nogen farve.

Kort 4: Afrika


– Afrika er grøn. Afrika er livet. Afrika er begyndelsen gennem King Alpha og Queen Omega. Afrika er blevet udnyttet og berøvet, men vil en dag tage revanche. Jeg tror på, alle en dag vil vende tilbage til Afrika, hvorfra vi stammer. Jeg behøver ikke tage tilbage til Afrika, når jeg ved, Afrika vil komme efter mig. Jeg har aldrig forladt Afrika, har optrådt der flere gange for at nedkæmpe vampyrer. Afrika er min rigdom, min klippe, hvorfra mit liv starter for at vinde. Jeg behøver ikke starte for at vinde, jeg er allerede en vinder – med ild.

Kort 5: Reggae

– Reggae er musikken. Musikken fra Afrika. Reggae rimer på gay, og som jeg ser det, er homoseksuelle ikke onde mennesker, de er fulde af kærlighed. Reggae er Guds stav. En magisk, videnskabelig og teknisk stav.


Hvordan vil du karakterisere reggaemusikken i dag?

– Som et røvhul. Det handler alt sammen om, hvad du spiser. Livet er for at leve, mens døden er en forbandelse. Den, der fortjener forbandelsen er den, der dræber "the weed". Da jeg tog til Kingston for at lave musik, ledte jeg efter Gud. Det var takket være ham, at jeg begyndte at eksperimentere i musikken og skabte den specielle lyd fra Black Ark. Jeg er unik, og jeg kan ikke kopiere Gud. Jeg elsker alle mine produktioner og har ingen favoritter. De er alle skabt gennem inspiration fra Gud. Det vil være forkert af mig at vælge nogle ud, blot fordi jeg syntes vibrationerne ikke var rigtige.

Hvor længe vil du fortsætte med at producere musik og give koncerter, når de fleste i en alder af 80 år formentlig ville indstille karrieren og gå på pension?


– Det ved jeg ikke. Det er ikke første gang jeg er i Danmark – vistnok er det tredje gang, men jeg har lovet mine fans, at jeg aldrig vil dø og jeg har lovet mine fans, at de heller ikke skal dø, så jeg bliver ved med at turnere.

Med disse ord sluttede audiensen med Mr. Perry i det lille backstage-rum, der under interviewet for længst havde nåede max-grænsen for, hvor mange personer der kan presses ind i et rum af den størrelse. Interessen for den 80-årige excentriske reggae-legende er stadig stor og efter yderligere et par jobs i Europa tager han såmænd på en måneds turné i USA. Lee Scratch Perry er p.t. aktuel med albummet "Black Ark Classics In Dub" sammen med Mad Professor.

 


ANNONCE