Nyhed

Elektronika-pioneren Else Marie Pade er død

Den banebrydende danske musiker blev 91 år

På billedet ses Else Marie Pade yderst til højre sammen med, fra venstre, Martin Hall, Casper Clausen (Efterklang, Liima) og den bedrageridømte musiker og tidligere kendis Marcel de Sade. Billedet er taget i forbindelse med udgivelsen af Martin Halls 2009-album "Hospital Cafeterias", hvor Pade, Clausen og Marcel de Sade medvirker. 

Den banebrydende danske elektronika-musiker Else Marie Pade er død, 91 år, skriver Politiken.

Else Marie Pade var født og opvokset i Aarhus. Hun spillede klaver som barn og ung og studerede ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i slutningen af 40'erne. Hun skabte en række tidlige elektroniske værker i 1950'erne og 1960'erne sideløbende med, at hun arbejdede som producer for Danmarks Radio. Musikken var dog kun anerkendt af en snæver inderkreds, og først omkring årtusindskiftet fik Pade en bredere anerkendelse.

Det skete især, da en række yngre dj's og elektronika-musikere opdagede musikken og begyndte at arbejde videre med den. I 2002 udgav fem af disse, Opiate (alias Thomas Knak, kendt fra blandt andre Future 3 og for sit samarbejde med Björk), Hans Sydow, Bjørn Svin, Ejnar Kanding og Jens Hørsving albummet "7 cirkler – 5 remix", hvor de havde remixet Pades værk "Syv cirkler" fra 1958-1959.

Årets forinden var Pades musik for første gang blevet udgivet på cd, og i 2003 modtog Else Marie Pade Pionerprisen ved uddelingen af musikprisen Steppeulven. Året efter blev hun tildelt Statens Kunstfonds livsvarige arbejdslegat.

I 2009 udkom der i forbindelse med hendes 85 års fødselsdag hele to bøger om Else Marie Pade, "Else Marie Pade – En biografi" af Andrea Bak og "Klangen af en stjerne" af Troels Donnerborg. Samme år medvirkede hun på Martin Halls album "Hospital Cafeterias".

I 2013 udgav Pade og elektronikamusikeren Jacob Kirkegaaard det fælles album "Svævninger".

Else Marie Pade var som ung aktiv i modstandsbevægelsen. Hun blev taget af Gestapo i 1944 og sendt i Frøslevlejren, hvor hun var interneret til befrielsen i maj 1945, og det var her, hun begyndte at komponere.

Læs en mere udførlig nekrolog  – "Elektromusikkens Pippi Langstrømpe"

Hør en smagsprøve på Else Marie Pades musik nedenfor. 

ANNONCE