Nyhed

Led Zeppelin vinder retssag

'Stairway to Heaven' er ikke plagiat af Spirits 'Taurus' har en amerikansk jury nu besluttet

Led Zeppelin har ikke stjålet deres mest elskede sang "Stairway to Heaven" fra Spirit. Det fastslog en jury i Los Angeles i torsdags. Det skriver Rolling Stone Magazine.

Juryen afviste således anklagen fremsat af boet for den afdøde guitarist Randy California; at Led Zeppelin skulle have taget akkorderne fra instrumentalnummeret "Taurus" fra 1968.

"Vi er taknemmelig for juryens retfølelse og glade for, at den har dømt til vores fordel, hvad lægger låg på spørgsmålene om oprindelsen til 'Stairway to Heaven' og bekræfter, hvad vi har vidst i 45 år," udtaler Jimmy Page og Robert Plant i en pressemeddelelse. "Vi påskønner vores fans' støtte og ser frem til at lægge denne juridiske sag bag os."


Anklageadvokat Francis Malofiy er naturligvis skuffet over udfaldet og fremhæver især det faktum, at det ikke var ham forundt at afspille både "Stairway to Heaven" og "Taurus" under retssagen. Juryen fik ikke lov at høre de orignale optagelse af "Stairway to Heaven" eller "Taurus", da de skulle beslutte sig. I stedet hørte de en ekspert udføre begge sangene baseret på de oprindelige noder.

"Led Zeppelin vandt på en teknikalitet - det skulle de være stolte af," fortæller Malofiy til Rolling Stone magazine i en email. "For sagsøgeren var juryens dom skuffende, men stort set bestemt af et påbud fra retten: Sagsøgeren fik ikke lov til at spille albumversionen af 'Taurus', som Jimmy Page har i sin pladesamling. Denne kendelse, som begrænsede Sagsøgeren til at anvende nodemusik lagrt i Copyright Office, bandt vores hænder på ryggen. Det siger sig selv, at vi synes det hverken er jurdisk korrekt eller logisk lydende."

"Retfærdighed er sød og harmonisk; uretfærdighed er hård og ufredelig," tilføjer Malofiy. "Her var det uretfærdighed."

Retssagen har tiltrukket sig stor opmærksomhed, og både Jimmy Page og Robert Plant har været indkaldt til vidneskranken. Begge har de stået fast på, at de ikke var bekendte med "Taurus" - og det til trods for, at Jimmy Page har Spirit-albummet stående i sin omfangsrige pladesamling.

Page har under sit forhør holdt på, at "Stairway to Heaven" er baseret på musikalske ideer, han selv fandt udviklede på sin akustiske guitar. Plant har i retten forklaret, at han ikke kan huske "Taurus" hverken dengang eller nu.

Du kan høre begge sangene her:
ANNONCE