Nyhed

Nye navne til Tønder Festival 2017, herunder Lucinda Williams

Publikum kan se frem til et bredt musikalsk spekturm bestående af countryrock, blues, pop, ungarsk roma-musik og irsk folkemusik tilsat balkantoner, når festivalen løber af stablen til august.

I perioden 24.-27. august 2017 løber Tønder Festival af stablen, og som en tidlig julegave har festivalarrangørerne løftet sløret for en række nye navne. Lucinda Williams, Allan Olsen, A.J. Croce, Hush, Dallahan, Romengo og Talisk vil kunne opleves, når festivalen afvikles i sensommeren i det sydvestlige Sønderjylland.

 

Lucinda Williams

Den 63-årige amerikanske sangerinde og sangskriver har lige siden sine første livekoncerter og udgivelser i 70'erne stået på en solid grund af country, folk og blues. Lucinda Williams fik sit helt store gennembrud med albummet "Car Wheels On A Gravel Road" fra 1998, og siden karrierestarten er det blevet til flere Grammyer og Americana Awards. Bag sig har hun på nuværende tidspunkt i alt 13 studiealbum, hvoraf det seneste, "The Ghosts Of Highway 20", udkom i februar i år og modtog fem flotte stjerner af GAFFAs anmelder Finn P. Madsen med konklusionen "Livets op- og nedture med Lucinda Williams er en ren tour de force på et album, der er spækket med gode sange". Hele anmeldelsen kan læses her. Lucinda Williams har ikke overrendt Danmark, og koncerten på Tønder Festival bliver nummer fem herhjemme. Publikum kan dermed se frem til at opleve et af americana-musikkens helt store navne på dansk grund.

 

Allan Olsen

Allan Olsen er altid gået sine egne, snørklede veje. Siden sin debut i 1989 har han turneret med varierende konstellationer af orkesterbacking, og med adskillige – for rocken – utraditionelle instrumenter. Han har også givet talrige solokoncerter og aldrig haft et fast orkester eller en fast "sound". Gennem en 40 år lang karriere er det blevet til i alt 18 plade- og bogudgivelser fra Allan Olsens værksted og flere nomineringer og hyldester, herunder seks Danish Music Awards. I år besluttede Allan Olsen sig for at turnere med et backingband bestående af af Lars Skjærbæk (div. strenge), Gæst Vincent (div. keys), Mads Andersen (trommer) og Thomas Alstrup (bas og banjo). Turnéen var den første i 10 år med et orkester, og til koncerten på Train i november understregede GAFFAs anmelder Michael Jose Gonzalez, at Olsen var i topform og kvitterede hans optræden med fem stjerner under overskriften "Skarpslebet sammenspil i markant magtdemonstration fra Olsen og band". Læs hele anmdelselsen her.

 

A.J. Croce

Den amerikanske sanger og sangskriver Adrian James Croce, som går under kunsternavnet A.J. Croce, debuterede med sit selvbetitlede debutalbum i 1993. Han er søn af den afdøde Jim Croce, som blandt andet står bag hittet "Time in a Bottle", og siden starten af 1990’erne er det blevet til ni roste albumudgivelser. A.J. Croces seneste album "Twelve Tales" udkom i 2014, og pladen var produceret af en række store navne, blandt andre nu afdøde Allen Toussaint og Jack Clement. Allerede tidligt fandt A.J. Croce sit musikalske ståsted, men har også taget sin fars musik med ind i sit univers nu og da, eksempelvis i sangen "Operator". Lydmæssigt bevæger Croce sig gennem genrerne i amerikansk rootsmusik, og han er mere end klar til at gøde de sønderjyske marker med blues og jazz, når han gæster Tønder Festival 2017.

 

 

Hush

Efter en længere pause er danske Husk nu tilbage, og det bliver Tønder Festival, der kan markere det countryrockede bands tilbagevenden. I spidsen af gruppen står sangerinden Dorthe Gerlach og guitaristen Michael Hartmann, hvis samarbejder strækker sig fra sidst i 90'erne. Hush fik deres gennembrud med debutalbummet "A Lifetime" fra 2004 og har siden udgivet i alt fem album, herunder en liveplade sammen med DR UnderholdningsOrkestret i 2012. Lydmæssigt bevæger gruppen sig fra det rockede over i den blanding af pop, country og folk, som Hush snart efter blev kendt for. Vær med til at byde gruppen velkommen tilbage til livescenen, når de gæster Tønder Festival 2017.

 

Dallahan

Tønder Festival får også besøg fra Skotland i form af kvartetten Dallahan, som er et forholdvis nyt navn. Selvom gruppen hører hjemme i Skotland, har de musikalske rødder i den irske folkemusik. Medlemmerne har vidt forskellige baggrunde, hvilket afspejles i lydsidens mange facetter, blandt andet skotsk traditionsmusik, balkan, jazz, funk og klassisk. Gruppen består af den irskfødte sanger og guitarist Jack Badcock, Ciarán Ryan på banjo, mandolin og violin, ungarske Jani Lang på violin og Andrew Waite på harmonika. Med sig til Tønder Festival har de også Bev Morris på kontrabas. Dallahans andet album "Matter of Time" udkom i april i år og er nomineret til "Album of the Year" ved dette års Scots Trad Music Awards. Der er uden tvivl lagt op til en fest, når firkløveret fortryller med deres irske melodier.

 

Romengo

Romengo er et af Ungarns mest fremtrædende orkestre inden for genren roma-musik, og gruppens fem medlemmer mestrer den traditionelle olah-gypsy folkemusik til fulde. Musikken er dels traditionelle folkesange og musik hentet fra romakulturen, og dels gruppens egne sange og kompositioner. Kvintetten blev dannet i 2004 og har siden givet et utal af koncerter over alt i Europa. De har to album i rygsækken,"Kétháné"  fra 2010 og "Nagyecsed-Budapest" fra 2014, og begge udgivelser er landet i toppen af de europæiske hitlister for verdensmusik. Selvom gruppen repræsenterer den traditionelle roma-musik, er de også med til at udvide musikkens grænser gennem samarbejde med musikere fra andre genrer. Eksempelvis har de optrådt sammen med det tyske Mendelssohn Chamber Orchestra og den indiske sanger Sumitra.

 

Talisk

Den fremadstormende britiske trio Talisk har på ganske kort tid formået at danne en lyd, som har resulteret i stor opmærksomhed. Gruppen består af Mohsen Amini, som greb concertinaen som ti-årig og er i dag en af de toneangivende concertina-spillere i Skotland. Guitaristen Craig Irving kommer fra Inverness, men bor i dag i Glasgow, hvor han er med i forskellige up-coming folk-bands. Hayley Keenan startede med at spille violin, da hun var 11 år og studerer i dag på Royal Conservatoire of Scotland. Sidste år vandt gruppen den prestigefyldte BBC Radio 2 "Young Folk Awards" og tilsammen udgør de en tæt og velspillende trio, der kan traditionerne til fingerspidserne, men også tør at tage dem nye veje

 

ANNONCE