Nyhed

Black metal-pionererne Mayhem kommer til Danmark

Det norske band, der har eksisteret i over 30 år, er kendt for deres sindssyge sceneoptrædener og makabre fortid.

Mayhem ­– det kontroversielle band, der grundlagde black metal-genren i Norge ­– gæster København og Aarhus til marts, hvor bandet vil spille hele det mytiske album “De Mysteriis Dom Sathanas”. De to koncerter finder sted i Amager Bio 26. marts og på Train 27. marts.

Det er første gang i Mayhems karriere, at “De Mysteriis Dom Sathanas” fra 1994 spilles live i sin helhed, hvilket skyldes bandets turbulente fortid.

Død, mord og kirkebrændinger


Det startede med forsangeren Deads (Per Yngve Olins) selvmord i 1991. I 1995 udkom “Dawn of the Black Hearts”, der til dags dato er indehaver af det måske mest makabre album-cover nogensinde. “Dawn of the Black Hearts”-coveret viser nemlig et billede af den afdøde forsanger, taget af guitaristen Euronymous (Øystein Aarseth), da han fandt liget.

Før udgivelsen nåede bassisten Varg Vikernes dog at dræbe Euronymous med 23 knivstik og blev idømt 21 års fængsel. Foruden mordet på Euronymous stod bassist Varg Vikernes også bag en række kirkebrændinger i Norge.

Ikonisk Black Metal-album


De var de tragiske begivenheder i 90’erne, der endte med helt at omhylle “De Mysteriis Dom Sathanas”. Derfor har Mayhem ikke været klar til at spille albummet i sin helhed – før nu.

Attila, der oprindeligt var forsanger i det ungarske band Tormentor, fungerede som ny forsanger på “De Mysteriis Dom Sathanas”, der i dag betegnes som genresættende i Black Metal-universet. Han udtaler:

“Albummet var så stærkt og så enestående, at selv efter mit gensyn med Mayhem i 2004, var vi stadig ikke trygge ved at præsentere det live som en helhed. Men tiden gik, og hele bandet er blevet stærkere og mere erfarne. Så nu følte vi pludselig, at det var tid til at frigive bæstet, efter mere end to årtier.”


Mayhem har gennem tiden haft 19 forskellige bandmedlemmer. I dag består bandet af forsanger Attila, bassist Necrobutcher, trommeslager Hellhammer og guitaristerne Teloch og Ghul.

Varm op med denne live-video fra august, hvor Mayhem spiller et stykke fra “De Mysteriis Dom Sathanas":


ANNONCE