Nyhed

Mads Langer springer ud som politiker – stiller op til Folketinget

Sangeren og sangskriveren tager skridtet efter sin politiske takketale til GAFFA-Prisen

Nedenstående nyhed var en aprilsnar

Mads Langer springer ud som politiker. Sangeren og sangskriveren er blevet valgt som folketingskandidat for Alternativet, fortæller han til GAFFA. Langer stiller op i Vestjyllands Storkreds, der blandt andet indbefatter hans hjemby Skive.

Mads Langer vakte stor opsigt med sin meget politiske takketale til GAFFA-Prisen 11. marts (se talen nedenfor), hvor han blandt andet kritiserede regeringens uddannelsesloft. “Jeg har seks års SU, som jeg gerne vil dele med dig, Lars Løkke. Du må få dem til en uddannelse i medmenneskelighed”, lød det blandt andet fra Mads Langer, der efterfølgende modtog stort bifald. Det var netop den tale, der gav Langer det sidste skub i en karriere som folketingspolitiker, fortæller han.


– Jeg har jo tidligere blandet mig i politik og er flere gange blevet opfordret til at stille op for flere forskellige partier, men har altid sagt nej tak, da jeg ville koncentrere mig om musikken. Men efter den tale blev jeg bestormet med henvendelser, og så tænkte jeg, at nu skal det være. Og det blev så Alternativet, jeg endte med at stille op for, da de efter min mening har den mest visionære politik.

Hvad bliver dine mærkesager?

– Blandt andet uddannelsespolitik. Jeg vil give alle et klippekort til 12 års SU, som de kan bruge helt, som de vil uden krav, bare det har noget med uddannelse at gøre. Om det er på universitetet, om det er på Akademiet for Utæmmet Kreativitet, også kendt som AFUK, som vores kære leder Uffe Elbæk jo har været ansat på, eller om de vil læse til krystalhealer, er lige meget. Bare de kan få udnyttet deres potentiale. Det er på den måde, vi kan skabe folk, der kan klare sig i det internationale, grænseløse samfund, som Lukas Graham, MØ og Volbeat har gjort det.


Uddannelse er dog ikke Mads Langers eneste mærkesag. Han vil også have liberaliseret narkotikalovgivningen, fortæller han.

– Hash skal frigives. Lukas Graham ryger jo hash regelmæssigt, og se selv, hvor stor succes han har, i ind- og udland. Hvis vi frigiver hashen, vil det kunne ses på betalingsbalancen. Med hensyn til kulturstøtten vil jeg have fordoblet de offentlige bevilliger til kunst og kultur. Det vil helt sikkert også sætte nogle spændende initiativer i gang, og med hensyn til integrationen vil jeg rulle alle Inger Støjbergs 50 stramninger tilbage, så der bliver fri indvandring til Danmark. Det vil sætte gang i en masse dynamik, og vi har råd til det, vi er jo et af verdens rigeste samfund.

Fri indvandring til Danmark, er det ikke en smule urealistisk, så risikerer Danmark jo at blive løbet over ende af millioner af flygtninge og indvandrere, og det vil tvinge samfundsøkonomien i knæ?


– Nu synes jeg, du skal tage jahatten på. Det siger Uffe også, at man skal. Selv Svend Brinkmann er træt af at gå med nejhat nu, har jeg læst hos Zetland. Hvor der er en vilje, er der en vej. Hvis vi bare sørger for at lukke alle hullerne i skattelovgivningen, skal vi nok få penge til det hele.

Det nye hverv som folketingskandidat betyder dog ikke, at Mads Langers karriere som sanger og sangskriver er forbi, tværtimod, understreger han.

– Jeg er i fuld gang med at indspille mit næste album, som bliver på dansk og med fortolkninger af politiske sange fra 70’erne af blandt andre Benny Holst, Arne Würgler og Røde Mor, ligesom jeg har genindspillet Christianiasangen. Albummet bliver produceret af Henrik Marstal, der jo også er folketingskandidat for Alternativet, og som for mere end 10 år siden tog initiativ til albummet ”Protestsange.dk”, hvor danske kunstnere som Marie Frank, Magtens Korridorer og Peter Sommer genindspillede politiske sange fra 70’erne. Albummet udkommer 1. maj, som bekendt arbejdernes internationale kampdag.


Benny Holst, Røde Mor og 1. maj? Hører du ikke snarere hjemme i Enhedslisten?

– Nej, jeg har skrevet kontrakt med Alternativet, jeg mener, jeg stiller op for Alternativet, fordi de har en mere progressiv skattepolitik. De vil have fjernet indkomstskatten og erstattet den med skat på råstoffer, forurening, luksusvarer, valutaspekulation, formuer og fast ejendom. Det synes jeg er mere tidssvarende.

Hænger det sammen med, at du selv har tjent en del penge i de senere år med dine mange hits og velbesøgte koncerter?


– Slet ikke. Det her handler om noget, der er meget større end mig.

Næste folketingsvalg finder sted senest i juni 2019.

 


Se Mads Langers politiske takketale fra GAFFA-Prisen 11. marts:

 


 

  

 


 

 

 


ANNONCE