Nyhed

DR lukker X Factor

GAFFA.dk – alt om musik

Når optagelserne i disse dage starter til den kommende sæsons X Factor, bliver det for sidste gang. Efter 11 sæsoner har DR besluttet sig for, at DR1’s fredagsunderholdning skal gå nye veje.

”Bred og folkelig underholdning har i mange år været en del af DR1’s DNA. Og det fortsætter vi med. Men vi har besluttet, at det er rette tid at prøve noget nyt. Det er vores ambition, at seerne fremover skal have ny, original og danskudviklet underholdning, der, ligesom X Factor, vil have fokus på at samle befolkningen,” siger DRs mediedirektør Henriette Marienlund.

Hun fortæller videre, at fællesskab og mennesker med forskellige værdier og talenter bliver omdrejningspunktet i fremtidens DR1-underholdning – og med et dansk fundament. Som eksempler nævner hun "Alle mod 1", "Vidunderbørn" og "Flashback", der alle tre er blevet udviklet særligt til DR1 inden for de seneste to år.

I sidste uge blev næste og altså sidste sæsons dommere præsenteret, de mangeårige gengangere Thomas Blachman og Remee og den nye dommer Sanne Salomonsen, der altså kun får mulighed for blive dommer i én sæson. X Factor bliver sendt for sidste gang i første kvartal af 2018.

DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme, glæder sig til X Factors sidste sæson, men han ser samtidig frem til at stå i spidsen for udviklingen af DR1’s nye underholdningsformater.

Vemodig chef ser frem

”Det bliver selvfølgelig vemodigt og helt særligt, når X Factors kendingsmelodi byder seerne velkommen til programmets sidste sæson. Jeg er stolt af, at X Factor i 10 år har været et af de største kulturelle fællesskaber i Danmark. Programmet har medført både debat, engagement og skabt et fælles rum, som jeg ikke erindrer andre underholdningsprogrammer har været i stand til,” siger Jan Lagermand Lundme, der dog mener, at det er et godt tidspunkt at sige farvel til X Factor:

”Med vores ønske for, hvad fremtidens DR1-underholdning skal bygge på, er det naturligt for os at sige stop efter den kommende sæson. Jeg ser virkelig frem til at gå i gang med udviklingen af nye, spændende underholdningsformater med masser af public service-vitaminer, der samtidig bliver i stand til at samle befolkningen.”

Vindere i glemmebogen

X Factor er blandt andet blevet kritiseret for sin manglende evne til at finde vindere med potentiale til en varig musikkarriere, og det er da også kun de første tre års vindere, der siden sejren har ernæret sig som professionelle musikere i en længere periode. Af disse har den mest succesfulde klart været første års vinder, Martin Hoberg Hedegaard, der i første omgang solgte mere end 90.000 eksemplarer af sit debutalbum "Show the World", som udkom kort efter sejren. Siden forsvandt Hedegaard fra rampelyset, men han fik et solidt comeback i 2015, nu under navnet Saveus. Andet års vinder Linda Andrews har siden sejren arbejdet som gospelsanger, mens tredje års vinder Thomas Ring har udgivet tre album. En række af de senere års vindere har dog været ganske unge, så de kan altså nå det endnu.

Seertallene til X Factor har været høje gennem alle årene, og årets finale blev set af 1,7 millioner.

Vinderne af X Factor gennem tiden er som følger:

2008: Martin Hoberg Hedegaard

2009: Linda Andrews

2010: Thomas Ring Petersen

2011: Sarah Skaalum Jørgensen

2012: Ida Østergaard Madsen

2013: Chresten Flack Damborg

2014: Anthony Jasmin

2015: Emilie Esther

2016: Embrace

2017: Morten Nørgaard

Andre deltagere har dog også oplevet en vis popularitet, ikke mindst Basim fra 2008-sæsonen og Citybois fra 2015.

ANNONCE