Nyhed

Færøsk band er på vippen til internationalt gennembrud

GAFFA.dk - Alt om musik

GAFFA har taget en snak med det færøske band DANNY & THE VEETOS om drømme om verdensherredømme og forholdet til Danmark

Deres single ”Tears” er netop nu i rotation i radioen, og til januar spiller de fem færinger på Nordatlantens Brygge, der promoverer kultur fra Danmark, Island, Grønland – og selvfølelig Færøerne. GAFFA har taget en snak med forsanger Danny Baldursson om at gå all in på musikken for at opnå international anerkendelse.

Hej Danny. Fortæl mig lidt om bandet – hvordan mødte I hinanden?


Ukulelespilleren i bandet hedder Páll Brim Joensen. Han og jeg har spillet musik sammen siden 2007, hvor jeg startede med at lære guitar og hurtigt begyndt at skrive mine egne sange. I starten af 2013 håndplukkede jeg så de andre bandmedlemmer. Vi boede alle i Klaksvík på det tidspunkt bortset fra trompetisten Rúni Hentze. Jeg kendte både ham og trommeslageren Robert Waagstein og keyboardspilleren Símun Dam, så det faldt helt naturligt at de skulle være med i bandet.

Der er jo en slet skjult reference til en vis skuespiller i jeres bandnavn. Hvordan kom I på det? 


Det er faktisk en sjov historie. Det var Robert, der fandt på det. Og ja, det er jo et ordspil på skuespilleren Danny Devito og ordet ”veto”, fordi jeg skaber musikken og resten af bandet kan så nedlægge veto, hvis det jeg har skabt ikke er godt nok!

Hvordan beskriver I selv jeres musik? 

Det er bestemt inden for populærmusikken, vi ligger rent genremæssigt, men vi inkorporerer også andre stilarter. Vi spiller både akustisk og elektronisk for at få en blanding af elektromusik, pop og folk. Vores instrumenter rangerer fra synth og blip-blop-lyde på computeren til ukulele og trompet. Af forbilleder kan vi ikke komme udenom Mumford & Sons – de var faktisk grunden til at jeg startede DANNY & THE VEETOS tilbage i 2013. Af andre musikalske påvirkninger kan jeg nævne M83, Coldplay og Of Monsters and Men.

I har et par hits på færøsk, blandt andet ”Sunnukvøld í mai” og ”Farvæl”. Jeres nye single ”Alright” er på engelsk. Hvad kan vi forvente af jer fremover?


Efter vores gennembrud i Færøerne begyndte vi at tænke større og skrive på engelsk for at fange et internationalt publikum. Men sange har ofte deres eget liv, og nogen gange har det bare virket bedre at skrive på færøsk. Lige nu skriver vi alle vores tekster på engelsk, men vi vil højst sandsynligt altid komme tilbage til vores modersmål med nogle færøske singler nu og da.


Hvor meget har jeres færøske ophav påvirket jeres musik?

Alle færøske kunstnere er inspireret af den brutale vinter, de majestætiske bjerge, og den friske luft fra havet. Og det er vi også. Vi har dog en mere positiv tilgang til vores omgivelser, som skinner igennem i vores musik, dog stadig med en snert af melankoli. Vi er omringet af mørke, som vi lader os inspirere af, selvom du ikke kan høre det i vores musik. På den måde er den slags musik vi spiller helt ny på Færøerne, for vi blander det positive med det melankolske.

gallery_large


Bor I så alle sammen på i Færøerne?

Vi startede alle med at bo i Klaksvík, da vi indspillede vores debutalbum Hint of Melancholy i 2016. Siden er en af os flyttet til England og en anden til Danmark. Selvom vi ikke bor i det samme land længere, turnerer vi stadig i Færøerne, hvor vi så bare flyver de to frem og tilbage.

Så I har nogle stærke relationer til Danmark?


Næsten alle i bandet har en relation til Danmark på den ene eller den anden måde. Vi har alle en masse familie i Danmark, som vi besøger ofte, og mange af os har boet i Danmark på et eller andet tidspunkt i vores liv.

Så koncerten til januar på Nordatlantens Brygge er ikke jeres første i Danmark? 

Nej, vi har spillet i Danmark siden 2015, men kun på færøske festivaler og den slags – vi spillede på Míttland-festivalen i 2016 og igen i 2017, og så har vi spillet rigtig meget på Føroyahúsið, som er Det Færøske Hus på Vesterbro. Men koncerten på Nordatlantens Brygge bliver den første store koncert foran et dansk publikum.

Og hvad kan det danske publikum så forvente på Nordatlantens Brygge til januar? 


De kan forvente et fedt show med et fem mand højt band! Det bliver en farverig aften med nogle upbeat numre, som vil skabe en stærk stemning. Forhåbentligt vil det være noget, det danske publikum aldrig har oplevet før, og vi håber at koncerten kan være starten på et gennembrud for os i Danmark.


Du fortalte mig at I har spillet mere end 400 koncerter i 2016 – hvordan pokker kan det overhovedet lade sig gøre?!

Da gennembruddet kom i Færøerne var der pludselig rift om os, og vi sagde aldrig nej til et show. Vi spillede over 60 koncerter i december 2016. Det vildeste var nok en dag hvor vi spillede otte gange på syv timer rundt omkring i Færøerne! 

 

gallery_large

Du virker enormt målbevidst når det kommer til jeres musik. Hvad er det næste? verdensherredømme?


Vi vil gerne have at DANNY & THE VEETOS bliver et verdenskendt navn. Og det er vores fokus lige nu at få det til at ske. Lige nu arrangerer vi turneer i Danmark, Sverige og Norge, og vi har allerede turneret i Island og Grønland, hvilket var en kæmpe succes. Når vi har indtaget Skandinavien kan vi forhåbentligt fortsætte til resten af verden! Samtidig skriver vi nyt materiale til vores andet album, der udkommer i 2018.


Hvordan stemmer livet som musiker overens med familie og venner? Det må jo være enormt tidskrævende? 

Nogle af os har koner, kærester og børn. Men vi har aftalt at vi går all in på musikken. Vi vidste at det ville blive hårdt, men vi vil det så meget. Der var et tidspunkt, hvor vi var tæt på at stoppe med at spille sammen. Vi havde forsøgt at få et gennembrud i flere år uden at der skete noget. Men så udgav vi ”Sunnukvøld í Mai” og det hele eksploderede. Siden har vi haft travlt, og vi elsker det! Så lige nu investerer vi rigtig meget i bandet, så vi en dag kan sætte os ned og fejre at vi er blevet verdenskendte.

Danny & The Veetos spiller koncert i januar på Nordatlantens brygge København. – Køb billetter her


ANNONCE